Rețetă mediteraneeană: Vițelul corsican cu măsline verzi

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor riverane Mării Mediterane. Din 16 noiembrie 2010, dieta mediteraneeană a fost trecută de UNESCO în lista patrimoniului cultural mondial nematerial. Mâncarea mediteraneeană este cu siguranță cea mai sănătoasă și echilibrată de pe Mapamond.
Poposim astăzi într-o altă insulă din Marea Mediterană, în Corsica, locul de baștină a lui Napoleon Bonaparte. Bucătăria corsicană este generoasă și delicată atunci când mâncărurile sunt făcute cu pasiune și dragoste pentru gătit. Vițelul corsican cu măsline verzi este un preparat tipic și un fel de mâncare emblematic al acestei insule. Rețeta aceasta a fost adeseori revizuită și reelaborată de-a lungul deceniilor, însă eu am preparat-o în mod tradițional. Ne trebuie:
– un kg de carne de vițel
– șuncă crudă (se poate folosi Prosciutto)
– trei căței de usturoi
– o ceapă
– 150 de gr de măsline verzi fără sâmburi
– trei linguri de passata de roșii
– un pahar mare de vin roșu
– ulei de măsline
– foi de dafin
– cimbru
– sare și piper.
Amestecăm într-un bol passata de roșii și vinul roșu și lăsăm deoparte. Tăiem grosier carnea de vițel în bucăți, apoi le rumenim într-o cratiță cu puțin ulei de masline. Nu lăsați carnea pe foc prea mult timp pentru a nu-și pierde frăgezimea. Nu aglomerați carnea în cratiță, frigeți de mai multe ori dacă este necesar pentru a evita fierberea cărnii din cauza sucurilor pe care le eliberează. Carnea trebuie rumenita la foc viu. Se scoate și se lasă deoparte și ea. Tocăm ceapa și zdrobim usturoiul cu ajutorul unei prese sau într-un mojar cu pistil. În cratița unde am rumenit carnea punem ceapa tocată la călit, adăugăm Prosciutto și usturoiul zdrobit. Acesta se pune spre final pentru că nu trebuie să se ardă deloc.
Într-un vas de fontă așezăm carnea și amestecul de usturoi, ceapă și șuncă, precum și amestecul de Passata și vin roșu. Gatim la foc mediu cam 10 minute pentru a lăsa alcoolul să se evapore. După ce uleiul se ridica la suprafata, adaugăm  apă caldă pentru a acoperi o parte din carne de vițel. Aceasta nu trebuie înecată în lichid. Adaugăm și ierburile aromatice, cimbrul și dafinul și asezonăm cu sare și piper după gust.  Lăsăm pe foc cam un sfert de ceas, apoi adăugăm măslinele verzi. Continuăm să gătim înca 20 de minute. Carnea trebuie să rămână fragedă și suculentă. Dacă s-a evaporat apa mai completăm pentru a preveni arderea fundului tigăii. Se servește cu cartofi natur sau piure. Poftă bună și să gătiți cu dragoste.

(Daniel Babun)

De același autor

Related Articles