Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă mediteraneeană: Shakshuka

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele mediteraneene.

Rețetă mediteraneeană: Shakshuka

Articol editat de Valentina Adam, 17 martie 2023, 13:18 / actualizat: 22 martie 2023, 21:39

Astăzi vă propun Shakshuka. Este un fel de mâncare ce se prepară în zona costieră a Mediteranei. În Italia poartă numele de Uova in Purgatorio, adică după cum v-ați dat seama ouă în purgatoriu. Mulți cred că acest fel de mâncare este un aliment pentru micul dejun israelian, deoarece este destul de popular aici. Aceste ouă în sos de roșii sunt ceva ce se gătește în multe părți din Africa de Nord și Orientul Mijlociu. Fapt amuzant, originile cuvântului Shak-SHOO-kah provine din arabă și înseamnă „toate amestecate” sau „zdrobite”.

Vă spun și de ce ingrediente avem nevoie pentru a face shakshuka sau ouă în purgatoriu.

Ca legume folosim o ceapă mare tocată, un ardei gras verde și doi căței de usturoi zdrobiți.

La capitolul condimente ne servim de coriandru, chimen, boia de ardei. Dacă vă place mai picant adăugați fulgi de ardei roșu sau piper cayenne. Mai avem nevoie de șase ouă mari crude și ulei de măsline extravirgin.

Începem prin a pregăti un sos sofrito, adică o să călim ceapa tocată, ardeiul gras și usturoiul cu puțin ulei de măsline extravirgin într-o tigaie mare și grea cu capac. Asezonăm cu sare, coriandru, boia de ardei, chimen și piper măcinat. Gătim cel putin 5 minute, amestecând, până când legumele sunt fragede, apoi adaugăm rosiile. Putem folosi o conservă de roșii întregi decojite în suc propriu. Se aduc roșiile la fierbere, apoi acoperim cu capacul și lăsăm să fiarbă aproximativ 15 minute.

Luăm capacul și mai gătim câteva minute până când sosul s-a îngroșat. Când sosul este gata, folosim dosul unei linguri și facem niște găuri în sos în care cuibărim ouăle sparte. Acoperim din nou tigaia și lăsăm ouăle să fiarbă în sos la foc mediu spre mic până când albușurile s-au coagulat. Ouăle ar trebui să fie mai moi și oarecum curgătoare. Dacă vă plac ouăle tari, puteți lăsa se gătesc un pic mai mult. Presărăm și pătrunjel tocat la final.  Garnitura este opțională. Se servește imediat.

Dacă doriți să încorporați carne în această rețetă veți folosi jumătate de kilogram de carne măcinată sau cubulețe mici, de carne de miel sau de mânzat. Gătiți carnea mai întâi în puțin ulei de măsline extravirgin până se rumenește complet și asezonați cu sare, piper negru și, dacă doriți, un strop de ienibahar. După aceea adăugați ceapa, usturoiul și ardeiul gras, faceți sosul și urmați pașii de care v-am spus.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

(Daniel Babun)

Etichete:
Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 iunie 2025, 05:00

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei

În fiecare luni, explorăm gusturi autentice din gastronomia continentului. Astăzi, ne oprim în inima munților Spaniei, unde preparatele sunt...

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei
Prânzul de duminică în familie – Rețetă tradițională cu ciorbă, carne și desert
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 29 iunie 2025, 08:00

Prânzul de duminică în familie – Rețetă tradițională cu ciorbă, carne și desert

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este o mică sărbătoare, un moment de consolidare a relațiilor, în compania unei...

Prânzul de duminică în familie – Rețetă tradițională cu ciorbă, carne și desert
Spaghetti Frittata
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 iunie 2025, 07:00

Spaghetti Frittata

Sâmbăta este ziua perfectă pentru a găti ceva sănătos, echilibrat și plin de vitamine, iar astăzi vă propunem o rețetă simplă și...

Spaghetti Frittata
Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 iunie 2025, 07:00

Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de vineri vă propun o rețetă delicioasă și sănătoasă, în care peștele –...

Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 26 iunie 2025, 07:00

Flan parizian de ciocolată 

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de joi pătrundem în lumea dulce a deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem...

Flan parizian de ciocolată 
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 25 iunie 2025, 07:00

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! Miercurea este dedicată fastuoaselor și aromatelor preparate din bucătăria Orientului...

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 24 iunie 2025, 07:07

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană

Marțea este dedicată rețetelor din America de Nord, Centrală, de Sud și din zona Caraibelor, unde gastronomia este o explozie de arome,...

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 iunie 2025, 07:00

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă

Poftă bună și bucură-te de savoarea autentică a Alpilor francezi! Această friptură de vițel cu legume sotate este alegerea...

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă