Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă mediteraneeană: Fregola cu scoici

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor riverane Mării Mediterane. Din 16 noiembrie 2010, dieta mediteraneeană a fost trecută de UNESCO în lista patrimoniului cultural mondial nematerial. Mâncarea mediteraneeană este cu siguranță cea mai sănătoasă și echilibrată de pe Mapamond.
Fregola cu scoici sau cum se spune în dialectul sard fregula con cocciula, conform cookist.it, este un preparat tipic al bucătăriei din Sardinia. Mâncarea este făcută cu paste locale tradiționale. Acestea sunt asemănătoare ca formă cu cușcușul, dar ceva mai mari.  În rețeta pe care o prezint se gătesc prin absorbție, la fel ca la risotto, într-un sos preparat cu piure de roșii și scoici. Așa cum se întâmplă adesea cu mâncărurile teritoriale chiar și fregola cu scoici se gătește cu procedee care variază în funcție de zonă și obiceiurile familiei. În unele rețete se folosesc roșii decojite, în altele sosul, în altele concentratul de roșii; unele versiuni iau în considerare utilizarea vinului alb, altele se descurcă fără el.
Pentru a prepara Fregola cu scoici ne sunt necesare un kg de scoici, 400 de gr de piure de tomate, doi căței de usturoi, ulei de măsline, pătrunjel, sare și piper.
Clătim scoicile cu multă apă și se lasă să stea în apă cel puțin două ore. Lichidul se primenește constant. Curățăm un cățel de usturoi, îl punem într-o tigaie cu un strop de ulei de măsline și prăjim puțin timp. Scoicile scurse șe transferă și ele în tigaie.  Le gătim câteva minute la foc mare cu capacul pus peste tigaie. Se amestecă din când în când până încep să se deschidă. Lăsați scoicile să se răcească puțin, apoi îndepărtați majoritatea cochiliilor și se pun deoparte. Urmează strecurarea lichidului de gătit eliberat de scoici și îl lăsăm deoparte și pe el. Curățăm și tocăm mărunt al doilea cățel de usturoi împreună cu puțin pătrunjel și le rumenim cu un strop de ulei. Adăugăm piureul de rosii, condimentăm cu sare și lăsăm la fiert câteva minute, amestecând cam o dată la un minut. Turnăm puțină apă fierbinte și aducem la fierbere. Punem pastele la fiert și adăugăm lichidul filtrat de la scoici. Când au mai rămas doar câteva minute de gătit adăugăm și scoicile. Gătim ultimele minute, amestecând continuu. Când fregola sunt al dente, se ia de pe foc și se asezonează cu pătrunjel tocat și piper măcinat. Se servește  fregola cu scoici, stropită cu puțin de ulei de măsline crud. Poftă bună și să gătiți cu dragoste.

Rețetă mediteraneeană: Fregola cu scoici

Articol editat de Radio Resita, 27 mai 2023, 07:00

(Daniel Babun)

Etichete:
Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 9 iunie 2025, 07:37

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească

În fiecare zi de luni, explorăm gastronomia Europei cu rețete autentice, menite să aducă savoarea tradițiilor continentale direct în farfuria...

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 5 iunie 2025, 07:00

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive

Joi este ziua dulciurilor la Radio Reșița! Astăzi vă aducem o rețetă spectaculoasă, rafinată și extrem de gustoasă: Tort de ananas cu...

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 4 iunie 2025, 07:00

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane

Miercurea este dedicată savorilor orientale, iar astăzi, la Radio Reșița, te invităm într-o călătorie culinară de neuitat, cu parfum de...

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 iunie 2025, 07:43

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată

Marțea ne poartă gustul spre America Latină – din Nord și până în Sud, trecând prin America Centrală și insulele Caraibe. Iar în...

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 18 mai 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete

Trei preparate savuroase pentru o duminică petrecută în familie: o supă aromată, un pui rumenit perfect și un desert fresh – meniul complet...

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 17 mai 2025, 06:00

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă

Inspirată din bucătăria lui Antonio Carluccio, această tocană cu carne fragedă, vin și ierburi aromate, servită cu polenta cremoasă și...

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 16 mai 2025, 06:08

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană

Un preparat echilibrat și gustos inspirat de bucătăria italiană – fileuri de macrou fragede în sos pizzaiola, servite cu cartofi rumeniți la...

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 15 mai 2025, 06:03

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă

O tartă irezistibilă cu cremă fină de lămâie și bezea caramelizată – rețeta perfectă pentru iubitorii de dulciuri cu gust echilibrat și...

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă