Rețetă mediteraneeană: Fregola cu scoici

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor riverane Mării Mediterane. Din 16 noiembrie 2010, dieta mediteraneeană a fost trecută de UNESCO în lista patrimoniului cultural mondial nematerial. Mâncarea mediteraneeană este cu siguranță cea mai sănătoasă și echilibrată de pe Mapamond.
Fregola cu scoici sau cum se spune în dialectul sard fregula con cocciula, conform cookist.it, este un preparat tipic al bucătăriei din Sardinia. Mâncarea este făcută cu paste locale tradiționale. Acestea sunt asemănătoare ca formă cu cușcușul, dar ceva mai mari.  În rețeta pe care o prezint se gătesc prin absorbție, la fel ca la risotto, într-un sos preparat cu piure de roșii și scoici. Așa cum se întâmplă adesea cu mâncărurile teritoriale chiar și fregola cu scoici se gătește cu procedee care variază în funcție de zonă și obiceiurile familiei. În unele rețete se folosesc roșii decojite, în altele sosul, în altele concentratul de roșii; unele versiuni iau în considerare utilizarea vinului alb, altele se descurcă fără el.
Pentru a prepara Fregola cu scoici ne sunt necesare un kg de scoici, 400 de gr de piure de tomate, doi căței de usturoi, ulei de măsline, pătrunjel, sare și piper.
Clătim scoicile cu multă apă și se lasă să stea în apă cel puțin două ore. Lichidul se primenește constant. Curățăm un cățel de usturoi, îl punem într-o tigaie cu un strop de ulei de măsline și prăjim puțin timp. Scoicile scurse șe transferă și ele în tigaie.  Le gătim câteva minute la foc mare cu capacul pus peste tigaie. Se amestecă din când în când până încep să se deschidă. Lăsați scoicile să se răcească puțin, apoi îndepărtați majoritatea cochiliilor și se pun deoparte. Urmează strecurarea lichidului de gătit eliberat de scoici și îl lăsăm deoparte și pe el. Curățăm și tocăm mărunt al doilea cățel de usturoi împreună cu puțin pătrunjel și le rumenim cu un strop de ulei. Adăugăm piureul de rosii, condimentăm cu sare și lăsăm la fiert câteva minute, amestecând cam o dată la un minut. Turnăm puțină apă fierbinte și aducem la fierbere. Punem pastele la fiert și adăugăm lichidul filtrat de la scoici. Când au mai rămas doar câteva minute de gătit adăugăm și scoicile. Gătim ultimele minute, amestecând continuu. Când fregola sunt al dente, se ia de pe foc și se asezonează cu pătrunjel tocat și piper măcinat. Se servește  fregola cu scoici, stropită cu puțin de ulei de măsline crud. Poftă bună și să gătiți cu dragoste.

(Daniel Babun)

De același autor

Related Articles