Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă mediteraneeană: Avgolemono

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor care au plaje la Marea Mediterană. Dieta mediteraneană este o dietă sănătoasă, echilibrată, care  ajută să ne menținem sănătoși. Această dieta este diversificată, având ca particularitate conținutul bogat de plante precum şi de grăsimi de calitate. Este înainte de toate un mod de viață cu principiul consumului de produse proaspete, de sezon, excluzând produsele procesate și industriale. Uleiul de măsline este indispensabil din bucătăria mediteraneeană.

Rețetă mediteraneeană: Avgolemono

Articol editat de Radio Resita, 2 septembrie 2023, 07:00

Poposim în insula Cipru pentru a gusta Supă de lămâie cu ouă. „Avgolemono”, căci așa se numește supa de ou cu lămâie și este ceva ce fiecare gospodărie cipriotă o prepară. Nu este nimic elegant, dar este o supă foarte îndrăgită de mulți. Este o supă reconfortantă și delicioasă. Se gătește în toate bucătăriile din jurul Mediteranei. Este posibil să fi fost răspândită în regiune de evreii sefarzi după ce au fost expulzați din Spania în 1492.  

Folosim ca ingrediente pentru Avgolemono:
– 7 căni de supă bună de pui de casă
– treisfert de cană de orez
– două sau trei ouă mari
– mazăre proaspătă fiartă
– jumătate de cana apa rece
– sucul de o lămâie mare
– sare si piper negru proaspăt râșnit

Într-o oală turnăm bulionul de pui. Punem și orezul la fiert în supa de pui. Dacă faceți atunci bulionul de pui asigurați-vă că bucățile de carne sunt gătite suficient când adăugați orezul.  După ce și orezul este gata scădem temperatura și punem jumătate de cană de apă rece.
Într-un castron batem ouăle cu zeama de lămâie până devin spumoase. Adăugăm o lingură de apă la acest amestec de ouă și suc de lămâie.
Turnăm în compoziție puțin câte puțin din bulionul de pui până ajung ouăle bătute cu zeamă de lămâie la temperatura supei. Trebuie bătut încontinuu pentru a evita coagularea.
Turnăm amestecul de ouă încet în oala de supă amestecând constant. Ridicăm temperatura supei fără a ne opri din amestecat. Reglăm gustul de sare și piper.  
Fierbem niște boabe de mazăre verde și le adăugăm în supă  când o servim. Dacă doriți puteți presăra deasupra piper negru proaspăt râșnit pentru un plus de aromă.
Gătitul se face cu dragoste și pasiune. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Etichete:
Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 octombrie 2025, 05:00

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar

Astăzi traversăm Marea Mediterană și poposim pe spectaculoasa stâncă Gibraltar, acolo unde influențele britanice, spaniole și italiene se...

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar
Rețetă cu fructe de mare: Cum se prepară corect caracatița
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 3 octombrie 2025, 05:00

Rețetă cu fructe de mare: Cum se prepară corect caracatița

Așa cum v-am obișnuit, în fiecare vineri aducem în prim-plan rețete delicioase cu pește sau fructe de mare, menite să vă inspire spre un stil...

Rețetă cu fructe de mare: Cum se prepară corect caracatița
Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 octombrie 2025, 05:00

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano

Astăzi vă prezentăm un desert clasic românesc, nelipsit din caietele de rețete ale bunicilor: Prăjitura Milano. Deși numele trimite cu gândul...

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 14 septembrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure

Duminica este ziua dedicată familiei și celor dragi, iar un prânz de duminică delicios, servit cu bună dispoziție și un vin de calitate,...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 13 septembrie 2025, 06:00

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, alegând preparate ușoare, rapide și echilibrate,...

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 24 august 2025, 07:19

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic

Duminica este despre familie, voie bună și bucuria unei mese împărtășite cu cei dragi. La Radio Reșița, vă propunem un meniu complet pentru...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 august 2025, 06:14

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie

Duminica este momentul perfect pentru a petrece timp de calitate în familie, iar o masă de prânz gustoasă și echilibrată completează perfect...

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 2 august 2025, 06:00

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață

În fiecare sâmbătă, la Radio Reșița, ne lăsăm inspirați de aromele lumii mediteraneene. Astăzi, nu vă propunem o rețetă anume, ci vă...

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață