Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă mediteraneeană: Avgolemono

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor care au plaje la Marea Mediterană. Dieta mediteraneană este o dietă sănătoasă, echilibrată, care  ajută să ne menținem sănătoși. Această dieta este diversificată, având ca particularitate conținutul bogat de plante precum şi de grăsimi de calitate. Este înainte de toate un mod de viață cu principiul consumului de produse proaspete, de sezon, excluzând produsele procesate și industriale. Uleiul de măsline este indispensabil din bucătăria mediteraneeană.

Rețetă mediteraneeană: Avgolemono

Articol editat de Radio Resita, 2 septembrie 2023, 07:00

Poposim în insula Cipru pentru a gusta Supă de lămâie cu ouă. „Avgolemono”, căci așa se numește supa de ou cu lămâie și este ceva ce fiecare gospodărie cipriotă o prepară. Nu este nimic elegant, dar este o supă foarte îndrăgită de mulți. Este o supă reconfortantă și delicioasă. Se gătește în toate bucătăriile din jurul Mediteranei. Este posibil să fi fost răspândită în regiune de evreii sefarzi după ce au fost expulzați din Spania în 1492.  

Folosim ca ingrediente pentru Avgolemono:
– 7 căni de supă bună de pui de casă
– treisfert de cană de orez
– două sau trei ouă mari
– mazăre proaspătă fiartă
– jumătate de cana apa rece
– sucul de o lămâie mare
– sare si piper negru proaspăt râșnit

Într-o oală turnăm bulionul de pui. Punem și orezul la fiert în supa de pui. Dacă faceți atunci bulionul de pui asigurați-vă că bucățile de carne sunt gătite suficient când adăugați orezul.  După ce și orezul este gata scădem temperatura și punem jumătate de cană de apă rece.
Într-un castron batem ouăle cu zeama de lămâie până devin spumoase. Adăugăm o lingură de apă la acest amestec de ouă și suc de lămâie.
Turnăm în compoziție puțin câte puțin din bulionul de pui până ajung ouăle bătute cu zeamă de lămâie la temperatura supei. Trebuie bătut încontinuu pentru a evita coagularea.
Turnăm amestecul de ouă încet în oala de supă amestecând constant. Ridicăm temperatura supei fără a ne opri din amestecat. Reglăm gustul de sare și piper.  
Fierbem niște boabe de mazăre verde și le adăugăm în supă  când o servim. Dacă doriți puteți presăra deasupra piper negru proaspăt râșnit pentru un plus de aromă.
Gătitul se face cu dragoste și pasiune. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Etichete:
Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 noiembrie 2025, 05:18

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta

Prânzul de duminică – rafinament, savoare și bucuria familiei la masă Bine v-am găsit, prieteni, pe frecvențele de suflet de la Radio...

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta
Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 1 noiembrie 2025, 08:13

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, mai echilibrat și cu mai multă inspirație din țările riverane Mării...

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane
Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 31 octombrie 2025, 08:09

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână

Ca în fiecare zi de vineri, vă aducem o rețetă inspirată din bucătăriile lumii marine, în care regăsim pești de apă dulce, sărată sau...

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână
Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 30 octombrie 2025, 08:04

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică și plină de culoare a dulciurilor europene – o călătorie în universul gusturilor fine, al...

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 29 octombrie 2025, 08:00

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu

Gutui umplute – un deliciu al bucătăriei otomane Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița!Miercurea ne delectăm cu fastuoasele și...

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 28 octombrie 2025, 07:57

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană

Marțea, vă invităm într-o călătorie culinară spre America de Nord, Centrală, de Sud și zona Caraibelor, pentru a descoperi gusturi...

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale