Rețetă mediteraneeană: Avgolemono

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor care au plaje la Marea Mediterană. Dieta mediteraneană este o dietă sănătoasă, echilibrată, care  ajută să ne menținem sănătoși. Această dieta este diversificată, având ca particularitate conținutul bogat de plante precum şi de grăsimi de calitate. Este înainte de toate un mod de viață cu principiul consumului de produse proaspete, de sezon, excluzând produsele procesate și industriale. Uleiul de măsline este indispensabil din bucătăria mediteraneeană.

Poposim în insula Cipru pentru a gusta Supă de lămâie cu ouă. „Avgolemono”, căci așa se numește supa de ou cu lămâie și este ceva ce fiecare gospodărie cipriotă o prepară. Nu este nimic elegant, dar este o supă foarte îndrăgită de mulți. Este o supă reconfortantă și delicioasă. Se gătește în toate bucătăriile din jurul Mediteranei. Este posibil să fi fost răspândită în regiune de evreii sefarzi după ce au fost expulzați din Spania în 1492.  

Folosim ca ingrediente pentru Avgolemono:
– 7 căni de supă bună de pui de casă
– treisfert de cană de orez
– două sau trei ouă mari
– mazăre proaspătă fiartă
– jumătate de cana apa rece
– sucul de o lămâie mare
– sare si piper negru proaspăt râșnit

Într-o oală turnăm bulionul de pui. Punem și orezul la fiert în supa de pui. Dacă faceți atunci bulionul de pui asigurați-vă că bucățile de carne sunt gătite suficient când adăugați orezul.  După ce și orezul este gata scădem temperatura și punem jumătate de cană de apă rece.
Într-un castron batem ouăle cu zeama de lămâie până devin spumoase. Adăugăm o lingură de apă la acest amestec de ouă și suc de lămâie.
Turnăm în compoziție puțin câte puțin din bulionul de pui până ajung ouăle bătute cu zeamă de lămâie la temperatura supei. Trebuie bătut încontinuu pentru a evita coagularea.
Turnăm amestecul de ouă încet în oala de supă amestecând constant. Ridicăm temperatura supei fără a ne opri din amestecat. Reglăm gustul de sare și piper.  
Fierbem niște boabe de mazăre verde și le adăugăm în supă  când o servim. Dacă doriți puteți presăra deasupra piper negru proaspăt râșnit pentru un plus de aromă.
Gătitul se face cu dragoste și pasiune. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

De același autor

Related Articles