Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta mediteraneeană

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor riverane Mării Mediterane. Din 16 noiembrie 2010, dieta mediteraneeană a fost trecută de UNESCO în lista patrimoniului cultural mondial nematerial. Mâncarea mediteraneeană este cu siguranță cea mai sănătoasă și echilibrată de pe Mapamond.

Rețeta mediteraneeană

Articol editat de Radio Resita, 21 mai 2023, 13:27

Bucătăria mediteraneană este o bucătărie eterogenă în țări care împărtășesc diferite elemente comune, în mare măsură determinate de clima mediteraneană și de agricultură, creșterea animalelor și pescuitul din această regiune. Ne aflăm în fața unei bucătării în care legumele, fructele, leguminoasele, cerealele, peștele gras, nucile și bineînțeles uleiul de măsline sunt proeminente. Preparatele din carne sunt consumate cu moderație și animalele sunt folosite în principal pentru lapte, brânză sau iaurt. Produsele de sezon sunt întotdeauna la ordinea zilei și predomină varietatea și echilibrul nutrițional.

Ce spuneți de orez pe care îl putem găti cu ciupercile care vă plac cel mai mult? Chiar și în afara sezonului le putem cumpăra deshidratate, iar hidratându-le cu apă fierbinte, am avea un bulion cu un plus de aromă de ciuperci pentru a-l putea folosi în orezul nostru. Am gătit orezul cu bulion de legume, dar acesta este un preparat foarte versatil care admite, de exemplu, și un bulion de carne. Rămâne la alegerea fiecăruia.

Rețeta

Pentru două persoane avem nevoie de un ardei la borcan deshidratat, puțin șofran care poate să fie înlocuit cu cardamon, 700 de ml de bulion de legume, 50 de ml de ulei de măsline extravirgin. Mai luăm 160 de gr de ciuperci sălbatice (proaspete sau dehidratate sau și mai bine un mix de ciuperci), o jumătate de ceapă, un cățel de usturoi, o linguriță de boia dulce, 100 de gr de roșii zdrobite, 200 de gr  de orez cu bob rotund și sare.

Vom începe prin a hidrata ardeiul. Se folosește un ardei deshidratat mai mic, mai rotund, preferabil cel ce poarta numele ñora. Pentru a face acest lucru, îl înțepăm în unele locuri și îl punem într-o cană cu apă fierbinte pentru aproximativ 10 minute. După acest timp, cu o lingură răzuim carnea ardeiului și o punem deoparte.

Preparăm infuzia de șofran sau de cardamon, apoi o turnăm peste bulionul de legume fierbinte. Ungem o cratiță cu 50 de ml de ulei de măsline extravirgin și dăm focul la nivel nivel mediu spre mic. Prăjim aproximativ 5 minute ciupercile sălbatice pe care le-am curățat în prealabil cu o cârpă umedă pentru a îndepărta eventualele urme de pământ pe care le-ar putea avea. Când sunt fragede, le scoatem și le lăsăm în espectativă.

Acum urmează să preparăm sofrito. Pentru a face acest lucru, adăugăm jumătatea de ceapă tocată mărunt. Când devine sticloasă punem usturoiul tocat. Când acesta începe să danseze, este timpul să adăugăm lingurița de boia dulce și imediat după aceea cele 100 g de roșii zdrobite și pulpa de ardei. Amestecăm totul și lăsăm să fiarbă până se evaporă toata apa. Turnăm cei 700 de ml de supa de legume și când dă în fiert presărăm sare. Turnăm infuzia de șofran sau cardamon și cele 200 de gr de orez. Amestecăm delicat. Ținem focul la temperatura de 180- 190 de grade Celsius timp de cinci- șase minute.

Acum punem peste orez și ciupercile. Este timpul să scădem temperatura la 150- 160 de grade Celsius. Mai gătim cam zece minute. 

Luăm vasul de pe foc și îl lăsăm la odihnă pentru ca aromele să se împrietenească.

Poftă bună și să gătiți cu dragoste! (Daniel Babun)

Sursa (bonviveur.es)

Etichete:
Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 25 iunie 2025, 07:00

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! Miercurea este dedicată fastuoaselor și aromatelor preparate din bucătăria Orientului...

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu
Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 24 iunie 2025, 07:07

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană

Marțea este dedicată rețetelor din America de Nord, Centrală, de Sud și din zona Caraibelor, unde gastronomia este o explozie de arome,...

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană
Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 iunie 2025, 07:00

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă

Poftă bună și bucură-te de savoarea autentică a Alpilor francezi! Această friptură de vițel cu legume sotate este alegerea...

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă
Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 22 iunie 2025, 07:55

Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir

Duminica este despre tihnă, familie și bucuria de a savura împreună o masă delicioasă. Ne-am gândit să vă oferim o idee completă de meniu...

Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 15 iunie 2025, 07:00

Prânzul de duminică – Rețete savuroase pentru o masă în familie, cu pește, pui și înghețată de casă

Masa perfectă de duminică începe cu dragoste, continuă cu savoare și se încheie cu dulceață La Radio Reșița, duminica este ziua dedicată...

Prânzul de duminică – Rețete savuroase pentru o masă în familie, cu pește, pui și înghețată de casă
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 14 iunie 2025, 07:00

Cartofi cu Grana Padano – rețetă mediteraneană simplă și delicioasă inspirată din Toscana

Sâmbăta cu gust – rețete sănătoase din bucătăria mediteraneană Sâmbăta, la Radio Reșița, este ziua dedicată alimentației echilibrate,...

Cartofi cu Grana Padano – rețetă mediteraneană simplă și delicioasă inspirată din Toscana
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 13 iunie 2025, 07:00

Midii cu Sauvignon Blanc – rețeta clasică belgiană

Vinerea, savurează marea – midii cu vin alb și arome simple, dar rafinate În fiecare vineri, la Radio Reșița, îți aducem în farfurie gustul...

Midii cu Sauvignon Blanc – rețeta clasică belgiană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 12 iunie 2025, 07:00

Tortul Fraisier – rețetă clasică franțuzească cu căpșuni

Un deliciu franțuzesc cu iz de vară: Tortul Fraisier Joi e ziua în care, la Radio Reșița, pășim în universul dulce al prăjiturilor și...

Tortul Fraisier – rețetă clasică franțuzească cu căpșuni