Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă europeană: Spetzofai

A devenit o obișnuință ca de aproape un an  în fiecare zi de luni să vă prezint o mâncare din țările Europei. Vechile rețete de pe Bătrânul Continent le readucem în actualitate, ne ocupăm și de arta culinară a prezentului și gătim preparate tradiționale din arta culinară a Europei. Săptămâna trecută am fost în Peloponez și am pregătit pulpa de porc caramelizată.

Rețetă europeană: Spetzofai

Articol editat de Valentina Adam, 4 septembrie 2023, 10:20

Astăzi deschidem ușa bucătăriei din Tesalia, care este alcătuită dintr-un mozaic de oameni care își păstrează tradițiile și obiceiurile până în zilele noastre. În munți se află vlahii Sarakatsanai, Hassiotes și Antihasiotes.
Tradiția lor alimentară se bazează pe produsele locale sezoniere. Fiecare grup își păstrează identitatea culinară și o poartă din generație în generație până astăzi. Materiile prime provin din cultivarea pământului, din turmele de animale și din fructele pădurii. Toate gospodăriile au grădini și în zilele noastre, mai ales în sate, unde cultivă: salată verde, pătrunjel, mentă, praz, ceapă, usturoi, fasole, roșii, vinete, ardei și altele.
Au mai avut și mai au podgorii pe care le îngrijesc cu sârguință astfel încât pe lângă strugurii de masă să producă și vin și tsipouro. Vasta câmpie a Tesaliei produce cereale de înaltă calitate. Brânzeturile sunt mai ales din lapte de ovine și caprine. Aproape în toate gospodăriile Tesaliei se cresc porci care sunt sacrificați în Ajunul Crăciunului. Ei spun că „singurul lucru pierdut de la un porc este vocea lui”.
Pasiunea locuitorilor de a-și salva identitatea culinară și de a o integra în ziua de azi prin crearea de miracole culinare este de neegalat.

Vă prezint astăzi un preparat tradițional, Spetzofai.
Înainte de-a trece la rețeta propriu-zisă tradiția tăierii porcului la greci nu diferă prea mult de cea de la noi. În trecut, cârnații se făceau în ajunul Crăciunului. Sacrificau porcii, îi eviscerau și prăjeau carnea pentru masa de Crăciun. Restul cărnii îl păstrau în sare, iar unele părți din ea erau făcute cârnați, pe care îi păstrat până la Postul Mare.

Rețetă Spetzofai:
doi  cârnați de casă
8 bucăți de ardei gras verde și roșu
un cățel de usturoi
o roșie proaspătă tocată
două linguri de ulei de mșsline extravirgin
un pahar de apă
sare și piper

Tăiați cârnații felii, spălați ardeii, îndepărtați semințele și tăiați-i felii groase, late de aproximativ 2 degete.
Într-o tigaie adâncă, cu capac, căliți cârnații în ulei de măsline pentru a-și lăsa grăsimea timp de 3-4 minute. Apoi adăugați ardeii și amestecați. Lăsați toate ingredientele la sot împreună timp de 5 minute.

Adăugați usturoiul și roșia, sare și piper. Se amestecă și se mai lasă 4 minute. Adăugați apă și de îndată ce fierbe , reduceți temperatura la scăzut.

Lăsați mâncarea noastră să se gătească aproximativ o jumătate de oră cu capacul închis.

Gătitul se face cu dragoste și pasiune. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Daniel Babun

(gastrotourismos.gr;cooklos.gr)

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 noiembrie 2025, 05:18

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta

Prânzul de duminică – rafinament, savoare și bucuria familiei la masă Bine v-am găsit, prieteni, pe frecvențele de suflet de la Radio...

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta
Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 1 noiembrie 2025, 08:13

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, mai echilibrat și cu mai multă inspirație din țările riverane Mării...

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane
Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 31 octombrie 2025, 08:09

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână

Ca în fiecare zi de vineri, vă aducem o rețetă inspirată din bucătăriile lumii marine, în care regăsim pești de apă dulce, sărată sau...

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână
Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 30 octombrie 2025, 08:04

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică și plină de culoare a dulciurilor europene – o călătorie în universul gusturilor fine, al...

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 29 octombrie 2025, 08:00

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu

Gutui umplute – un deliciu al bucătăriei otomane Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița!Miercurea ne delectăm cu fastuoasele și...

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 28 octombrie 2025, 07:57

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană

Marțea, vă invităm într-o călătorie culinară spre America de Nord, Centrală, de Sud și zona Caraibelor, pentru a descoperi gusturi...

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale