Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă europeană: Spetzofai

A devenit o obișnuință ca de aproape un an  în fiecare zi de luni să vă prezint o mâncare din țările Europei. Vechile rețete de pe Bătrânul Continent le readucem în actualitate, ne ocupăm și de arta culinară a prezentului și gătim preparate tradiționale din arta culinară a Europei. Săptămâna trecută am fost în Peloponez și am pregătit pulpa de porc caramelizată.

Rețetă europeană: Spetzofai

Articol editat de Valentina Adam, 4 septembrie 2023, 10:20

Astăzi deschidem ușa bucătăriei din Tesalia, care este alcătuită dintr-un mozaic de oameni care își păstrează tradițiile și obiceiurile până în zilele noastre. În munți se află vlahii Sarakatsanai, Hassiotes și Antihasiotes.
Tradiția lor alimentară se bazează pe produsele locale sezoniere. Fiecare grup își păstrează identitatea culinară și o poartă din generație în generație până astăzi. Materiile prime provin din cultivarea pământului, din turmele de animale și din fructele pădurii. Toate gospodăriile au grădini și în zilele noastre, mai ales în sate, unde cultivă: salată verde, pătrunjel, mentă, praz, ceapă, usturoi, fasole, roșii, vinete, ardei și altele.
Au mai avut și mai au podgorii pe care le îngrijesc cu sârguință astfel încât pe lângă strugurii de masă să producă și vin și tsipouro. Vasta câmpie a Tesaliei produce cereale de înaltă calitate. Brânzeturile sunt mai ales din lapte de ovine și caprine. Aproape în toate gospodăriile Tesaliei se cresc porci care sunt sacrificați în Ajunul Crăciunului. Ei spun că „singurul lucru pierdut de la un porc este vocea lui”.
Pasiunea locuitorilor de a-și salva identitatea culinară și de a o integra în ziua de azi prin crearea de miracole culinare este de neegalat.

Vă prezint astăzi un preparat tradițional, Spetzofai.
Înainte de-a trece la rețeta propriu-zisă tradiția tăierii porcului la greci nu diferă prea mult de cea de la noi. În trecut, cârnații se făceau în ajunul Crăciunului. Sacrificau porcii, îi eviscerau și prăjeau carnea pentru masa de Crăciun. Restul cărnii îl păstrau în sare, iar unele părți din ea erau făcute cârnați, pe care îi păstrat până la Postul Mare.

Rețetă Spetzofai:
doi  cârnați de casă
8 bucăți de ardei gras verde și roșu
un cățel de usturoi
o roșie proaspătă tocată
două linguri de ulei de mșsline extravirgin
un pahar de apă
sare și piper

Tăiați cârnații felii, spălați ardeii, îndepărtați semințele și tăiați-i felii groase, late de aproximativ 2 degete.
Într-o tigaie adâncă, cu capac, căliți cârnații în ulei de măsline pentru a-și lăsa grăsimea timp de 3-4 minute. Apoi adăugați ardeii și amestecați. Lăsați toate ingredientele la sot împreună timp de 5 minute.

Adăugați usturoiul și roșia, sare și piper. Se amestecă și se mai lasă 4 minute. Adăugați apă și de îndată ce fierbe , reduceți temperatura la scăzut.

Lăsați mâncarea noastră să se gătească aproximativ o jumătate de oră cu capacul închis.

Gătitul se face cu dragoste și pasiune. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Daniel Babun

(gastrotourismos.gr;cooklos.gr)

Prânz de duminică: trei rețete delicioase pentru o zi dedicată familiei
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 noiembrie 2025, 10:34

Prânz de duminică: trei rețete delicioase pentru o zi dedicată familiei

Duminica rămâne, pentru cei mai mulți dintre noi, ziua în care încetinim ritmul și ne reîntoarcem la lucrurile esențiale: familie, tihnă,...

Prânz de duminică: trei rețete delicioase pentru o zi dedicată familiei
Ouă umplute cu ton, supă franțuzească de ceapă și paste gratinate cu sos Bechamel
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 noiembrie 2025, 06:32

Ouă umplute cu ton, supă franțuzească de ceapă și paste gratinate cu sos Bechamel

Duminica este ziua dedicată familiei, relaxării și bucuriei de a sta împreună la masă. Un prânz pregătit cu atenție, aromă și ingrediente...

Ouă umplute cu ton, supă franțuzească de ceapă și paste gratinate cu sos Bechamel
Tocană de vită în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 15 noiembrie 2025, 06:19

Tocană de vită în stil mediteranean

Dieta mediteraneană este considerată una dintre cele mai sănătoase din lume, fiind apreciată pentru combinația perfectă dintre gust, echilibru...

Tocană de vită în stil mediteranean
Păstrăv în crustă de sare
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 14 noiembrie 2025, 06:17

Păstrăv în crustă de sare

Carnea de pește rămâne unul dintre cele mai sănătoase alimente, iar vineri vă aduc mereu câte o rețetă cu pește de apă dulce, sărată sau...

Păstrăv în crustă de sare
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 12 noiembrie 2025, 06:00

Mahmudiye – rețeta sultanilor

Mahmudiye – gustul regal al Imperiului Otoman Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița!Miercurea ne lăsăm răsfățați de fastuoasele...

Mahmudiye – rețeta sultanilor
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 11 noiembrie 2025, 06:00

Chinchuline – deliciul argentinian de la grătar

Chinchuline – gustul autentic al grătarului argentinian Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! Marțea ne aventurăm culinar în America...

Chinchuline – deliciul argentinian de la grătar
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 10 noiembrie 2025, 06:00

Fasuljovitsa, tocană de fasole în stil bulgăresc

Bucătăria montană europeană – prima oprire: Bulgaria În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene autentice, cu savoarea cărora ne...

Fasuljovitsa, tocană de fasole în stil bulgăresc
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 noiembrie 2025, 05:18

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta

Prânzul de duminică – rafinament, savoare și bucuria familiei la masă Bine v-am găsit, prieteni, pe frecvențele de suflet de la Radio...

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta