Ascultă Radio România Reșița Live

Retetă europeană: Corrèze milhassou

Ziua de luni o dedicăm savorilor din țările Europei. Descoperim vechile rețete create pe Bătrânul Continent și punem în valoare arta culinară a prezentului.

Retetă europeană: Corrèze milhassou

Articol editat de Valentina Adam, 22 mai 2023, 08:16

În fiecare zi de luni vă prezint câte o mâncare reprezentativă din unele regiuni ale anumitor țări europene. Rămânem tot în Franța. După ce am descoperit gastronomia din Centre-Val de Loire, Normandia și Burgundia, astăzi vă spun despre gastronomia din Limousin.

Regiunea pe care o supun atenției dvs. a fost una dintre cele 26 de regiuni ale Franței de până la reforma administrativ-teritorială din 2014. Franța are de atunci 13 regiuni în partea continentală, colectivitatea teritorială din Corsica și 5 regiuni în America de Sud. La ei s-a putut face reforma administrativ- teritorială. De ce? Pentru ca s-a vrut.
Capitala regiunii era orașul Limoges. La 1 ianuarie 2016 a fuzionat cu regiunile Aquitania și Poitou-Charentes, formând împreună regiunea Noua Achitanie.
Zona a fost marcată de Războiul de o sută de ani și de Rezistența antifascistă. Limousinul poate fi descoperit prin sate frumoase precum Collonges-la-Rouge, Limoges „orașul de artă și istorie”, orașul mondial al tapiseriilor Aubusson, faimosul platou al lui Millevaches și multe peisaje mirifice.

Bucătăria din Limousin își datorează istoria, autenticitatea și savoarea lumii rurale. Nimic nu se irosește, bazele gastronomiei sale se bazează pe utilizarea resurselor locale: culturi agricole, produse pomicole precum castanele sau produsele fluviale.
Bucătăria Limousin se bazează pe un număr mare de produse încununate cu etichete și semne oficiale de calitate precum și pe preparate autentice ale căror rețete se transmit din generație în generație.
Oamenii de aici apreciază carnea de vită, castanele și cartofii cu limbă de oaie.

În Limousin nu avem caviar, dar avem castane”, a spus Antoine Blondin- un scriitor din secolul al XX-lea.
Cele mai simple rețete sunt adesea cele mai bune, spun localnicii, confirmându-mi ceea ce susțin și eu.

Corrèze milhassou, o clătită de cartofi cu pătrunjel, usturoi și slănină dovedește că această zicere este adevărată. Acest tip de preparat este un succes garantat.

Rețeta

Milhassou va fi perfect ca o garnitură care să însoțească o carne bună de Limousin.

Pentru patru persoane ne trebuie 700 de gr de cartofi (puțin tari, dar ușor făinoși), trei căței de usturoi, un buchet mic de pătrunjel și slănină. Binențeles și nelipsita pereche din bucătărie, sarea și piperul.

Curățăm cățelul de usturoi și-l tocăm. Patrunjelul spălat se taie grosier. Curățăm cartofii și-i spălăm bine. Aceștia se rad  cu răzătoarea manuală pentru a permite obținerea unei consistențe bune. Scurgem bine cartofii rași și îi stoarcem într-o cârpă curată astfel încât să elibereze cât mai puțină apă în timpul fierberii. Amestecăm usturoiul și pătrunjelul cu cartofii rași și reglăm gustul cu sare și piper.

Tăiem cubulețe slănina și o topim într-o tigaie.  Adăugăm cartofii și îi apăsăm cu o lingură de lemn. Prăjim amestecul la foc mare pe o parte, apoi întoarcem pentru a face același lucru pe cealaltă parte. Ca să terminăm de gătit punem tigaia la foc mic sau în cuptor 15 minute la 160 de grade Celsius.

Se servește fierbinte alături de friptura preferată. Poftă bună și să gătiți cu dragoste. (Daniel Babun)

(fr.wikipedia.org,cuisinealafrancaise.com,detoursenfrance.fr)

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 noiembrie 2025, 05:18

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta

Prânzul de duminică – rafinament, savoare și bucuria familiei la masă Bine v-am găsit, prieteni, pe frecvențele de suflet de la Radio...

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta
Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 1 noiembrie 2025, 08:13

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, mai echilibrat și cu mai multă inspirație din țările riverane Mării...

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane
Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 31 octombrie 2025, 08:09

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână

Ca în fiecare zi de vineri, vă aducem o rețetă inspirată din bucătăriile lumii marine, în care regăsim pești de apă dulce, sărată sau...

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână
Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 30 octombrie 2025, 08:04

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică și plină de culoare a dulciurilor europene – o călătorie în universul gusturilor fine, al...

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 29 octombrie 2025, 08:00

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu

Gutui umplute – un deliciu al bucătăriei otomane Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița!Miercurea ne delectăm cu fastuoasele și...

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 28 octombrie 2025, 07:57

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană

Marțea, vă invităm într-o călătorie culinară spre America de Nord, Centrală, de Sud și zona Caraibelor, pentru a descoperi gusturi...

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale