Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă europeană

Ziua de luni o dedicăm savorilor din țările Europei. Descoperim vechile rețete create pe Bătrânul Continent și punem în valoare arta culinară a prezentului.

Rețetă europeană

Articol editat de Valentina Adam, 24 martie 2023, 13:08 / actualizat: 28 martie 2023, 15:38

Irlanda a devenit în ultimii ani o remarcabilă destinație a iubitorilor de mâncare, datorită marii fertilități agricole a țării și mai ales a pășunilor sale extrem de bogate. Mâncărurile tradiționale sunt gătite din carne, lactate și pește. Pâinea este și ea la loc de cinste. În ultimele decenii în Irlanda s-a dezvoltat o nouă cultură alimentară, bazată pe tradițiile locale și adaptarea și acceptarea influențelor străine. Rezultatul nu este doar surprinzător, ci și extraordinar de impresionant: calitatea și originalitatea alimentelor disponibile din Irlanda este remarcabilă. Carnea de vită învechită irlandeză este foarte apreciată de gurmanzi și este considerată printre cele mai bune fripturi europene. Pentru astăzi m-am gândit la o rețetă de cartofi Colcannon. Fiecare familie irlandeză are propria rețetă de colcannon.

Ca ingrediente folosim jumătate de varză medie tocată, un kg de cartofi făinoși, curățați și tăiați în sferturi, două cani de lapte integral, două legături de ceapă verde tocata, jumătate de pachet de unt (preferabil irlandez). Mai ne sunt de trebuință bacon  tăiat cuburi și prăjit, pătrunjel proaspăt tocat, sare și piper.

Punem varza și apă cât să o acopere într-o cratiță mare, o aducem la fierbere, punem capacul și o lăsăm pe foc până când varza este fragedă. O strecurăm și păstrăm lichidul rămas.  Varza o ținem până când o folosim acoperită, să rămână caldă. În aceeași tigaie punem cartofii pe care-i fierbem în apa în care am gătit varza. Adăugăm apă suplimentară pentru a acoperi cartofii.  Fierbem neacoperit  până când cartofii se moaie. Între timp, într-o cratiță mică, punem laptele, ceapa verde, sare și piper. Se aduce la fierbere și se pune deoparte. Când cartofii s-au fiert, îi strecurăm și cu ajutorul unei prese dedicată îi strivim. Adăugăm în cartofi ceapă verde și omegenizăm. Amestecăm și varza cu cartofi. Pentru a obține cu adevărat o experiență gustativă completă serviți cu tradiționalii cârnați irlandezi de porc, tocană sau friptură de vită. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Etichete:
Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 2 iulie 2025, 05:06

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu

Miercurea este dedicată aromelor și condimentelor bogate ale Orientului Mijlociu – o regiune cu o istorie culinară fascinantă și rețete...

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 1 iulie 2025, 05:02

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei

În fiecare marți traversăm oceanul și explorăm bucătăriile din Americi. Astăzi ne oprim în sudul Statelor Unite, în Louisiana – patria...

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 iunie 2025, 05:00

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei

În fiecare luni, explorăm gusturi autentice din gastronomia continentului. Astăzi, ne oprim în inima munților Spaniei, unde preparatele sunt...

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei