Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă europeană

Ziua de luni o dedicăm savorilor din țările Europei. Descoperim vechile rețete create pe Bătrânul Continent și punem în valoare arta culinară a prezentului.

Rețetă europeană

Articol editat de Valentina Adam, 24 martie 2023, 13:08 / actualizat: 28 martie 2023, 15:38

Irlanda a devenit în ultimii ani o remarcabilă destinație a iubitorilor de mâncare, datorită marii fertilități agricole a țării și mai ales a pășunilor sale extrem de bogate. Mâncărurile tradiționale sunt gătite din carne, lactate și pește. Pâinea este și ea la loc de cinste. În ultimele decenii în Irlanda s-a dezvoltat o nouă cultură alimentară, bazată pe tradițiile locale și adaptarea și acceptarea influențelor străine. Rezultatul nu este doar surprinzător, ci și extraordinar de impresionant: calitatea și originalitatea alimentelor disponibile din Irlanda este remarcabilă. Carnea de vită învechită irlandeză este foarte apreciată de gurmanzi și este considerată printre cele mai bune fripturi europene. Pentru astăzi m-am gândit la o rețetă de cartofi Colcannon. Fiecare familie irlandeză are propria rețetă de colcannon.

Ca ingrediente folosim jumătate de varză medie tocată, un kg de cartofi făinoși, curățați și tăiați în sferturi, două cani de lapte integral, două legături de ceapă verde tocata, jumătate de pachet de unt (preferabil irlandez). Mai ne sunt de trebuință bacon  tăiat cuburi și prăjit, pătrunjel proaspăt tocat, sare și piper.

Punem varza și apă cât să o acopere într-o cratiță mare, o aducem la fierbere, punem capacul și o lăsăm pe foc până când varza este fragedă. O strecurăm și păstrăm lichidul rămas.  Varza o ținem până când o folosim acoperită, să rămână caldă. În aceeași tigaie punem cartofii pe care-i fierbem în apa în care am gătit varza. Adăugăm apă suplimentară pentru a acoperi cartofii.  Fierbem neacoperit  până când cartofii se moaie. Între timp, într-o cratiță mică, punem laptele, ceapa verde, sare și piper. Se aduce la fierbere și se pune deoparte. Când cartofii s-au fiert, îi strecurăm și cu ajutorul unei prese dedicată îi strivim. Adăugăm în cartofi ceapă verde și omegenizăm. Amestecăm și varza cu cartofi. Pentru a obține cu adevărat o experiență gustativă completă serviți cu tradiționalii cârnați irlandezi de porc, tocană sau friptură de vită. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Etichete:
Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 9 iunie 2025, 07:37

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească

În fiecare zi de luni, explorăm gastronomia Europei cu rețete autentice, menite să aducă savoarea tradițiilor continentale direct în farfuria...

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 5 iunie 2025, 07:00

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive

Joi este ziua dulciurilor la Radio Reșița! Astăzi vă aducem o rețetă spectaculoasă, rafinată și extrem de gustoasă: Tort de ananas cu...

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 4 iunie 2025, 07:00

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane

Miercurea este dedicată savorilor orientale, iar astăzi, la Radio Reșița, te invităm într-o călătorie culinară de neuitat, cu parfum de...

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 iunie 2025, 07:43

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată

Marțea ne poartă gustul spre America Latină – din Nord și până în Sud, trecând prin America Centrală și insulele Caraibe. Iar în...

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 18 mai 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete

Trei preparate savuroase pentru o duminică petrecută în familie: o supă aromată, un pui rumenit perfect și un desert fresh – meniul complet...

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 17 mai 2025, 06:00

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă

Inspirată din bucătăria lui Antonio Carluccio, această tocană cu carne fragedă, vin și ierburi aromate, servită cu polenta cremoasă și...

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 16 mai 2025, 06:08

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană

Un preparat echilibrat și gustos inspirat de bucătăria italiană – fileuri de macrou fragede în sos pizzaiola, servite cu cartofi rumeniți la...

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 15 mai 2025, 06:03

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă

O tartă irezistibilă cu cremă fină de lămâie și bezea caramelizată – rețeta perfectă pentru iubitorii de dulciuri cu gust echilibrat și...

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă