Rețetă europeană

Ziua de luni o dedicăm savorilor din țările Europei. Descoperim vechile rețete create pe Bătrânul Continent și punem în valoare arta culinară a prezentului.

Irlanda a devenit în ultimii ani o remarcabilă destinație a iubitorilor de mâncare, datorită marii fertilități agricole a țării și mai ales a pășunilor sale extrem de bogate. Mâncărurile tradiționale sunt gătite din carne, lactate și pește. Pâinea este și ea la loc de cinste. În ultimele decenii în Irlanda s-a dezvoltat o nouă cultură alimentară, bazată pe tradițiile locale și adaptarea și acceptarea influențelor străine. Rezultatul nu este doar surprinzător, ci și extraordinar de impresionant: calitatea și originalitatea alimentelor disponibile din Irlanda este remarcabilă. Carnea de vită învechită irlandeză este foarte apreciată de gurmanzi și este considerată printre cele mai bune fripturi europene. Pentru astăzi m-am gândit la o rețetă de cartofi Colcannon. Fiecare familie irlandeză are propria rețetă de colcannon.

Ca ingrediente folosim jumătate de varză medie tocată, un kg de cartofi făinoși, curățați și tăiați în sferturi, două cani de lapte integral, două legături de ceapă verde tocata, jumătate de pachet de unt (preferabil irlandez). Mai ne sunt de trebuință bacon  tăiat cuburi și prăjit, pătrunjel proaspăt tocat, sare și piper.

Punem varza și apă cât să o acopere într-o cratiță mare, o aducem la fierbere, punem capacul și o lăsăm pe foc până când varza este fragedă. O strecurăm și păstrăm lichidul rămas.  Varza o ținem până când o folosim acoperită, să rămână caldă. În aceeași tigaie punem cartofii pe care-i fierbem în apa în care am gătit varza. Adăugăm apă suplimentară pentru a acoperi cartofii.  Fierbem neacoperit  până când cartofii se moaie. Între timp, într-o cratiță mică, punem laptele, ceapa verde, sare și piper. Se aduce la fierbere și se pune deoparte. Când cartofii s-au fiert, îi strecurăm și cu ajutorul unei prese dedicată îi strivim. Adăugăm în cartofi ceapă verde și omegenizăm. Amestecăm și varza cu cartofi. Pentru a obține cu adevărat o experiență gustativă completă serviți cu tradiționalii cârnați irlandezi de porc, tocană sau friptură de vită. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

De același autor

Related Articles