Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta dulce de bucătărie: Plăcintă cu dovleac

În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor. Ce spuneți de Plăcintă cu dovleac. Unora le place, altora nu. Dacă sunteți curioși, mie da. De fapt sunt puține mâncăruri tradiționale care să nu-mi placă. Cu aparițiile astea mai noi, deșucheate și ciudate, nu mă împac defel. Dar ăsta este un alt subiect pe care îl voi aborda într-o viitoare ediție a emisiunii Arome și Savori din fiecare sâmbătă de la ora 11:20. Să facem plăcinta noastră cu dovleac. Se pot folosi și foile de plăcintă din magazin. Veți câștiga timp și veți scădea efortul.
Folosim următoarele ingrediente:
– un pachet de foi pentru plăcinta
– un kg de dovleac pentru placinta
– 10 linguri rase de zahăr
– 100 de ml de ulei
– 50 de ml de apă
– praf de scorțișoară și zahăr pudră
Curățăm dovleacul de coajă, îl tăiem în bucăți pe care le radem pe răzătoarea mare.
Amestecăm răzătura de dovleac cu zahăr și scorțișoară și o împărțim în două.  Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius. Ungem cu puțin ulei o tavă sau o tapetăm cu hârtie de copt. Așezăm o foaie de plăcintă pe fundul tăvii și o ungem cu ulei cu ajutorul unei pensule de bucătărie din silicon. Stropim foaia cu puțină apă și așezăm cea de-a doua foaie. O ungem cu ulei și o stropim cu apă.
Procedăm identic și cu următoarele doua foi, dupa care punem jumătate din cantitatea de dovleac ras pe care o uniformizăm.
Prima foaie care vine așezată peste umplutură se unge doar cu ulei nu și cu apa, pentru că umplutura a lăsat zeamă de la zahăr. Punem apoi și celelalte foi, în același mod, unse fiecare cu ulei și de această dată stropite cu apă. Se întinde cealaltă jumătate de umplutură și se acopera cu ultimele foi, unse și stropite cu apă. Ultima foaie, cea de deasupra, se unge cu ulei și se presara cu zahăr pudră.
Tăiem plăcinta în cuburi cu un cuțit bine ascuțit, crudă cum e și  o punem în cuptor, pe gratarul din mijloc. Se lasă cam 40- 45 de minute până se rumenește frumos.
Când se scoate din cuptor, se acoperă cu un prosop de bucătărie și se lasă să se odihnească 10 minute. Se pulverizează apă rece și se ține acoperită până se racește.

Rețeta dulce de bucătărie: Plăcintă cu dovleac

Articol editat de Radio Resita, 31 august 2023, 07:00

Nu uitați că dulciurile se consumă cu responsabilitate. Doar ne-ndulcim,…. nu ne săturăm, să nu facem diabet sau…. să ne îngrășăm. La bună reauzire.

(Daniel Babun)

Etichete:
Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 noiembrie 2025, 05:18

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta

Prânzul de duminică – rafinament, savoare și bucuria familiei la masă Bine v-am găsit, prieteni, pe frecvențele de suflet de la Radio...

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta
Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 1 noiembrie 2025, 08:13

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, mai echilibrat și cu mai multă inspirație din țările riverane Mării...

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane
Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 31 octombrie 2025, 08:09

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână

Ca în fiecare zi de vineri, vă aducem o rețetă inspirată din bucătăriile lumii marine, în care regăsim pești de apă dulce, sărată sau...

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână
Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 30 octombrie 2025, 08:04

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică și plină de culoare a dulciurilor europene – o călătorie în universul gusturilor fine, al...

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 29 octombrie 2025, 08:00

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu

Gutui umplute – un deliciu al bucătăriei otomane Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița!Miercurea ne delectăm cu fastuoasele și...

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 28 octombrie 2025, 07:57

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană

Marțea, vă invităm într-o călătorie culinară spre America de Nord, Centrală, de Sud și zona Caraibelor, pentru a descoperi gusturi...

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale