Rețeta dulce de bucătărie: Plăcintă cu dovleac

În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor. Ce spuneți de Plăcintă cu dovleac. Unora le place, altora nu. Dacă sunteți curioși, mie da. De fapt sunt puține mâncăruri tradiționale care să nu-mi placă. Cu aparițiile astea mai noi, deșucheate și ciudate, nu mă împac defel. Dar ăsta este un alt subiect pe care îl voi aborda într-o viitoare ediție a emisiunii Arome și Savori din fiecare sâmbătă de la ora 11:20. Să facem plăcinta noastră cu dovleac. Se pot folosi și foile de plăcintă din magazin. Veți câștiga timp și veți scădea efortul.
Folosim următoarele ingrediente:
– un pachet de foi pentru plăcinta
– un kg de dovleac pentru placinta
– 10 linguri rase de zahăr
– 100 de ml de ulei
– 50 de ml de apă
– praf de scorțișoară și zahăr pudră
Curățăm dovleacul de coajă, îl tăiem în bucăți pe care le radem pe răzătoarea mare.
Amestecăm răzătura de dovleac cu zahăr și scorțișoară și o împărțim în două.  Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius. Ungem cu puțin ulei o tavă sau o tapetăm cu hârtie de copt. Așezăm o foaie de plăcintă pe fundul tăvii și o ungem cu ulei cu ajutorul unei pensule de bucătărie din silicon. Stropim foaia cu puțină apă și așezăm cea de-a doua foaie. O ungem cu ulei și o stropim cu apă.
Procedăm identic și cu următoarele doua foi, dupa care punem jumătate din cantitatea de dovleac ras pe care o uniformizăm.
Prima foaie care vine așezată peste umplutură se unge doar cu ulei nu și cu apa, pentru că umplutura a lăsat zeamă de la zahăr. Punem apoi și celelalte foi, în același mod, unse fiecare cu ulei și de această dată stropite cu apă. Se întinde cealaltă jumătate de umplutură și se acopera cu ultimele foi, unse și stropite cu apă. Ultima foaie, cea de deasupra, se unge cu ulei și se presara cu zahăr pudră.
Tăiem plăcinta în cuburi cu un cuțit bine ascuțit, crudă cum e și  o punem în cuptor, pe gratarul din mijloc. Se lasă cam 40- 45 de minute până se rumenește frumos.
Când se scoate din cuptor, se acoperă cu un prosop de bucătărie și se lasă să se odihnească 10 minute. Se pulverizează apă rece și se ține acoperită până se racește.

Nu uitați că dulciurile se consumă cu responsabilitate. Doar ne-ndulcim,…. nu ne săturăm, să nu facem diabet sau…. să ne îngrășăm. La bună reauzire.

(Daniel Babun)

De același autor

Related Articles