Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta dulce de bucătărie: Panna cotta

În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.
Panna cotta este un desert, proaspăt și delicios, tipic bucătăriei italiene. Este un dulce de origine piemontez, pe bază de smântână, lapte și zahăr care se îngroașă datorită gelatinei oferind un desert de servit rece cu consistența unei budinci. Este catifelat, cu gust de smântână și vanilie. O delicatesă naturală, unică, excelenta și poate fi însoțită de caramel, ciocolată sau fructe de padure.
Este un preparat ușor, rapid și super versatil.  Odată ce toate ingredientele au fost amestecate puteți alege să faceți  porții unice turnând în forme, să spun de savarină, sau într-un singur recipient. După ce s-a racit în frigider desertul va fi gata.  Un clasic mereu binevenit.

Rețeta dulce de bucătărie: Panna cotta

Articol editat de Radio Resita, 7 septembrie 2023, 07:00

Pentru 4 forme de panna cotta cu o capacitate de 150 de ml sau o singura forma de 600 de ml ne aprovizionăm cu:
500 de ml de smântână lichidă proaspătă
100 de ml de lapte integral
100 de gr de zahăr
două linguri de extract de vanilie sau interiorul ras al unei păstăi și un plic de vanilie
8 gr de gelatină
250 de gr de fructe de padure
o lingură de zahăr pentru sosul de însoțire

În primul rând înmuiem gelatina în 10 linguri de apă rece de la frigider. Separat, turnăm smântâna, laptele, zahărul și vanilia într-o cratiță. Încălzim la foc mic amestecând constant cu un tel până se dizolvă zahărul. După aceea lăsăm amestecul să se răcească 5 minute. Dacă doriți să accelerați tranziția transferați într-un nou recipient. Când adăugăm gelatina amestecul trebuie să fie cald, dar nu fierbinte.
Se amestecă bine ca să se topească jeleul de gelatină și se toarnă panna cotta în formele alese.
Se lasă la frigider pentru cel putin 5 ore până când amestecul se solidifica într-o stare de consistența budincii.
Între timp, încălzim 125 g de fructe de pădure cu zahăr timp de 5 minute. Amestecăm, filtrăm și lasăm să se răcească complet.
Urmează să scoatem panna cotta sau cum spun italieni să se demuleze.
Punem forma puțin în apă fierbinte, o scoatem și o întoarcem invers pe farfuria de servire. Decorăm cu fructe de pădure.
Panna cotta se păstrează la frigider în forme pentru aproximativ 3 – 4 zile. Îl poți demula atunci când îl servești. Odată demulat și decorat, îl puteți păstra 1 până la 2 zile.

Nu uitați că dulciurile se consumă cu responsabilitate. Doar ne-ndulcim,…. nu ne săturăm, să nu facem diabet sau…. să ne îngrășăm. La bună reauzire.

(Daniel Babun)

Etichete:
Spaghetti Frittata
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 iunie 2025, 07:00

Spaghetti Frittata

Sâmbăta este ziua perfectă pentru a găti ceva sănătos, echilibrat și plin de vitamine, iar astăzi vă propunem o rețetă simplă și...

Spaghetti Frittata
Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 iunie 2025, 07:00

Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de vineri vă propun o rețetă delicioasă și sănătoasă, în care peștele –...

Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie
Flan parizian de ciocolată 
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 26 iunie 2025, 07:00

Flan parizian de ciocolată 

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de joi pătrundem în lumea dulce a deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem...

Flan parizian de ciocolată 
Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 25 iunie 2025, 07:00

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! Miercurea este dedicată fastuoaselor și aromatelor preparate din bucătăria Orientului...

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 24 iunie 2025, 07:07

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană

Marțea este dedicată rețetelor din America de Nord, Centrală, de Sud și din zona Caraibelor, unde gastronomia este o explozie de arome,...

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 iunie 2025, 07:00

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă

Poftă bună și bucură-te de savoarea autentică a Alpilor francezi! Această friptură de vițel cu legume sotate este alegerea...

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 22 iunie 2025, 07:55

Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir

Duminica este despre tihnă, familie și bucuria de a savura împreună o masă delicioasă. Ne-am gândit să vă oferim o idee completă de meniu...

Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 15 iunie 2025, 07:00

Prânzul de duminică – Rețete savuroase pentru o masă în familie, cu pește, pui și înghețată de casă

Masa perfectă de duminică începe cu dragoste, continuă cu savoare și se încheie cu dulceață La Radio Reșița, duminica este ziua dedicată...

Prânzul de duminică – Rețete savuroase pentru o masă în familie, cu pește, pui și înghețată de casă