Rețeta dulce de bucătărie: Panna cotta

În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.
Panna cotta este un desert, proaspăt și delicios, tipic bucătăriei italiene. Este un dulce de origine piemontez, pe bază de smântână, lapte și zahăr care se îngroașă datorită gelatinei oferind un desert de servit rece cu consistența unei budinci. Este catifelat, cu gust de smântână și vanilie. O delicatesă naturală, unică, excelenta și poate fi însoțită de caramel, ciocolată sau fructe de padure.
Este un preparat ușor, rapid și super versatil.  Odată ce toate ingredientele au fost amestecate puteți alege să faceți  porții unice turnând în forme, să spun de savarină, sau într-un singur recipient. După ce s-a racit în frigider desertul va fi gata.  Un clasic mereu binevenit.

Pentru 4 forme de panna cotta cu o capacitate de 150 de ml sau o singura forma de 600 de ml ne aprovizionăm cu:
500 de ml de smântână lichidă proaspătă
100 de ml de lapte integral
100 de gr de zahăr
două linguri de extract de vanilie sau interiorul ras al unei păstăi și un plic de vanilie
8 gr de gelatină
250 de gr de fructe de padure
o lingură de zahăr pentru sosul de însoțire

În primul rând înmuiem gelatina în 10 linguri de apă rece de la frigider. Separat, turnăm smântâna, laptele, zahărul și vanilia într-o cratiță. Încălzim la foc mic amestecând constant cu un tel până se dizolvă zahărul. După aceea lăsăm amestecul să se răcească 5 minute. Dacă doriți să accelerați tranziția transferați într-un nou recipient. Când adăugăm gelatina amestecul trebuie să fie cald, dar nu fierbinte.
Se amestecă bine ca să se topească jeleul de gelatină și se toarnă panna cotta în formele alese.
Se lasă la frigider pentru cel putin 5 ore până când amestecul se solidifica într-o stare de consistența budincii.
Între timp, încălzim 125 g de fructe de pădure cu zahăr timp de 5 minute. Amestecăm, filtrăm și lasăm să se răcească complet.
Urmează să scoatem panna cotta sau cum spun italieni să se demuleze.
Punem forma puțin în apă fierbinte, o scoatem și o întoarcem invers pe farfuria de servire. Decorăm cu fructe de pădure.
Panna cotta se păstrează la frigider în forme pentru aproximativ 3 – 4 zile. Îl poți demula atunci când îl servești. Odată demulat și decorat, îl puteți păstra 1 până la 2 zile.

Nu uitați că dulciurile se consumă cu responsabilitate. Doar ne-ndulcim,…. nu ne săturăm, să nu facem diabet sau…. să ne îngrășăm. La bună reauzire.

(Daniel Babun)

De același autor

Related Articles