Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta dulce de bucătărie: Panna cotta

În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.
Panna cotta este un desert, proaspăt și delicios, tipic bucătăriei italiene. Este un dulce de origine piemontez, pe bază de smântână, lapte și zahăr care se îngroașă datorită gelatinei oferind un desert de servit rece cu consistența unei budinci. Este catifelat, cu gust de smântână și vanilie. O delicatesă naturală, unică, excelenta și poate fi însoțită de caramel, ciocolată sau fructe de padure.
Este un preparat ușor, rapid și super versatil.  Odată ce toate ingredientele au fost amestecate puteți alege să faceți  porții unice turnând în forme, să spun de savarină, sau într-un singur recipient. După ce s-a racit în frigider desertul va fi gata.  Un clasic mereu binevenit.

Rețeta dulce de bucătărie: Panna cotta

Articol editat de Radio Resita, 7 septembrie 2023, 07:00

Pentru 4 forme de panna cotta cu o capacitate de 150 de ml sau o singura forma de 600 de ml ne aprovizionăm cu:
500 de ml de smântână lichidă proaspătă
100 de ml de lapte integral
100 de gr de zahăr
două linguri de extract de vanilie sau interiorul ras al unei păstăi și un plic de vanilie
8 gr de gelatină
250 de gr de fructe de padure
o lingură de zahăr pentru sosul de însoțire

În primul rând înmuiem gelatina în 10 linguri de apă rece de la frigider. Separat, turnăm smântâna, laptele, zahărul și vanilia într-o cratiță. Încălzim la foc mic amestecând constant cu un tel până se dizolvă zahărul. După aceea lăsăm amestecul să se răcească 5 minute. Dacă doriți să accelerați tranziția transferați într-un nou recipient. Când adăugăm gelatina amestecul trebuie să fie cald, dar nu fierbinte.
Se amestecă bine ca să se topească jeleul de gelatină și se toarnă panna cotta în formele alese.
Se lasă la frigider pentru cel putin 5 ore până când amestecul se solidifica într-o stare de consistența budincii.
Între timp, încălzim 125 g de fructe de pădure cu zahăr timp de 5 minute. Amestecăm, filtrăm și lasăm să se răcească complet.
Urmează să scoatem panna cotta sau cum spun italieni să se demuleze.
Punem forma puțin în apă fierbinte, o scoatem și o întoarcem invers pe farfuria de servire. Decorăm cu fructe de pădure.
Panna cotta se păstrează la frigider în forme pentru aproximativ 3 – 4 zile. Îl poți demula atunci când îl servești. Odată demulat și decorat, îl puteți păstra 1 până la 2 zile.

Nu uitați că dulciurile se consumă cu responsabilitate. Doar ne-ndulcim,…. nu ne săturăm, să nu facem diabet sau…. să ne îngrășăm. La bună reauzire.

(Daniel Babun)

Etichete:
Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 octombrie 2025, 05:00

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano

Astăzi vă prezentăm un desert clasic românesc, nelipsit din caietele de rețete ale bunicilor: Prăjitura Milano. Deși numele trimite cu gândul...

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 14 septembrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure

Duminica este ziua dedicată familiei și celor dragi, iar un prânz de duminică delicios, servit cu bună dispoziție și un vin de calitate,...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 13 septembrie 2025, 06:00

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, alegând preparate ușoare, rapide și echilibrate,...

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 24 august 2025, 07:19

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic

Duminica este despre familie, voie bună și bucuria unei mese împărtășite cu cei dragi. La Radio Reșița, vă propunem un meniu complet pentru...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 august 2025, 06:14

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie

Duminica este momentul perfect pentru a petrece timp de calitate în familie, iar o masă de prânz gustoasă și echilibrată completează perfect...

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 2 august 2025, 06:00

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață

În fiecare sâmbătă, la Radio Reșița, ne lăsăm inspirați de aromele lumii mediteraneene. Astăzi, nu vă propunem o rețetă anume, ci vă...

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 1 august 2025, 06:05

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat

Vineri, la Radio Reșița, este ziua dedicată rețetelor cu pește și fructe de mare – ingrediente esențiale într-o alimentație echilibrată,...

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie