Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta dulce de bucătărie (inspirat de rețetele lui . Negrea și F. Bușcă)

În fiecare zi de joi, poposim în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor. Unii istorici din domeniul gastronomiei concluzionează că primul tort și-a avut originea în Italia. Lingviștii cred că tocmai cuvântul tort în traducere din italiană înseamnă ceva înfloritor și complicat și este asociat cu numeroase ornamente. În Roma antică se pregătea un tort la nuntă, dar nu ca să fie mâncat ci să-l spargă de capul mirelui.

Rețeta dulce de bucătărie (inspirat de rețetele lui . Negrea și F. Bușcă)

Articol editat de Valentina Adam, 17 martie 2023, 13:10 / actualizat: 22 martie 2023, 21:42

O altă parte a istoricilor din branșă aderă la altă teorie și cred că lumea delicioasă a dulciurilor își are originea în Orient, unde se pregăteau deserturi folosind lapte, miere și susan. Pentru astăzi m-am gândit la prăjitura podgoreană cu mere.

Pregătim o primă foaie de aluat, cea de jos din 350 de grame de făină, 50 de grame de zahăr, un ou, 100 de mililitri de vin și un plic de zahăr vanilat. Frământăm un aluat  pe care-l lăsăm 10- 20 de minute să se odihnească. Ungem cu unt o tavă pe care o și ningem cu făină. De aceea este bine să păstrăm ambalajul untului și când avem nevoie ungem recipientul de gătit care presupune această operațiune.

Următoarea etapă constă în curățarea merelor de coajă și sâmburi, tăierea lor în felii și amestecarea cu zahăr. Fac și aici o paranteză și vă invit să nu aruncați cojile de mere. Puneți-le într-un vas cu apă pe foc, lăsați-le să dea două sau trei clocote, după care opriți focul. Cojile vor rămâne încă 3 minute în apă și aveți o minunată băutură caldă sau rece, dacă doriți. Nu faceți această fiertură cu pulpă de mere pentru că nu o să aibă aceeași aromă.

Să revin la prăjitura podgoreană cu mere. Întindem aluatul având grijă ca și marginile tăvii să fie îmbrcate de acesta. Compoziția de mere se așează peste aluat și se presară puțină scorțișoară.

Pentru a doua foaie de aluat ne sunt necesare trei ouă, câte 100 de grame de unt, făină și zahăr și binențeles, un plic de zahăr vanilat. Într-un castron se combină untul cu zahărul. Amestcăm bine punem și gălbenușurile de ou unul câte unul, continuând să batem compoziția. Separat batem albușurile până devin o spumă tare. Spuma se amestecă cu compoziția de unt, zahăr și gălbenușuri cu mișcări circulare de sus în jos și adăugăm făina. Compoziția se întinde deasupra merelor. Tava o introducem la cuptor la foc mediu spre slab. După ce prăjitura s-a copt scoatem tava, lăsăm la răcit și porționăm prăjitura, dar nu înainte de-a o prăfui cu zahăr pudră.

Prăjiturile se consumă cu responsabilitate, știți bine. Doar ne-ndulcim,…. nu ne săturăm, să nu facem diabet sau…. să ne îngrășăm.

(Daniel Babun)

Etichete:
Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ouă Humayun
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 22 octombrie 2025, 05:00

Ouă Humayun

Miercurea, redescoperim împreună fastuoasele, delicioasele și fabuloasele mâncăruri ale Orientului Mijlociu – o lume plină de mirodenii,...

Ouă Humayun
Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 octombrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie

Duminica – ziua familiei, a bucuriei și a gustului desăvârșit Duminica este, prin tradiție, ziua dedicată familiei și celor dragi – un...

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 octombrie 2025, 05:00

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie

Sâmbăta este ziua în care vă propun o rețetă inspirată din bucătăria mediteraneană, recunoscută la nivel mondial pentru echilibrul dintre...

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 10 octombrie 2025, 09:28

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie

În fiecare vineri, vă invit să redescoperiți savoarea mâncărurilor din pește și fructe de mare, alimente esențiale pentru o viață...

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 octombrie 2025, 05:40

Peameal Bacon – delicatesa canadiană

Bine v-am regăsit pe frecvențele Radio Reșița, la rubrica „Rețetă din America”, unde în fiecare zi de marți descoperim gusturi autentice...

Peameal Bacon – delicatesa canadiană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 octombrie 2025, 05:00

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar

Astăzi traversăm Marea Mediterană și poposim pe spectaculoasa stâncă Gibraltar, acolo unde influențele britanice, spaniole și italiene se...

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar