Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta dulce de bucătărie: Budincă de orez cu mere

În fiecare zi de joi, poposim în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor. Pofta de dulciuri este ceva natural la oameni. Prăjiturile stimulează pofta de bine adică producerea de către creier a serotoninei. Nu folosiți îndulcitori sintetici atunci când preparați prăjituri. Chiar dacă sunt cu mai puține calorii organismul va avea stres metabolic. Acest lucru nu este valabil pentru cei care au anumite probleme de sănătate și îndulcirea cu zaharină, aspartam a fost recomandată de medic.
Cu acestea fiind spuse să preparăm ceva dulce și ispititor de gustos, adică Budincă de orez cu mere. Pentru o tavă cu care se pot delecta șase- șapte persoane avem de lucru cu:
– 250 de gr de orez și tot atâta zahăr
– un litru de lapte
– un praf de sare
– șase ouă
– 60 de gr de unt
– o lămâie
– șase sau șapte mere
– o linguriță cu vârf de zahăr pudră
– un vârf de cuțit de scorțișoară
– unt și pesmet pentru presărat pe tavă.
Fierbem orezul cu laptele, puțină sare și două linguri de zahăr. Dacă scade laptele și orezul nu este încă fiert mai adăugăm puțină apă fierbinte. Va rămâne pe foc până când orezul este bine fiert și lichidul a scăzut. Lăsăm deoparte să se răcească.
Separăm albușurile de gălbenușuri și batem albușurile cu puțină sare până obținem o spumă fermă. Frecăm gălbenușurile cu 200 de gr de zahăr, o lingură de unt și coaja rasă de lămâie. Turnăm spuma de albușuri peste gălbenușuri, și amestecăm delicat de sus în jos pentru aerarea și omogenizarea compoziției. Orezul răcit îl combinăm cu compoziția de albușuri și gălbenușuri. Curățăm merele de coajă și cotor și le tăiem cubulețe.
Într-o tigaie neaderentă punem o lingură de unt și când s-a topit adăugăm cubulețele de mere, zahărul pudră, un vârf de cuțit de scorțișoară și lăsăm pe foc până se înmoaie merele. Trebuie amestecat constant. Până se fac merele ungem o tavă cu unt și o tapetăm cu pesmet, ideal ar fi cel făcut de dumneavoastră. Punem un strat de orez, peste el un strat de mere și încheiem cu unul de orez. Punem budinca în cuptor la 160 de grade Celsius și când s-a rumenit o scoatem, o lăsăm la răcit, o porționăm și o fardăm cu zahăr pudră care are și aromă de lămâie.
Serviți cu poftă, dar nu uitați că dulciurile se consumă cu responsabilitate. Doar ne-ndulcim,…. nu ne săturăm, să nu facem diabet sau…. să ne îngrășăm. La bună reauzire.

Rețeta dulce de bucătărie: Budincă de orez cu mere

Articol editat de Radio Resita, 8 iunie 2023, 07:00

(Daniel Babun)

Etichete:
Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie
Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 30 iulie 2025, 06:00

Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane

În fiecare miercuri la Radio Reșița, explorăm aromele rafinate și condimentate ale Orientului Mijlociu, un spațiu culinar influențat de...

Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane
Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 29 iulie 2025, 06:00

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia

Marțea, la Radio Reșița, explorăm arome de pe cele două continente americane, iar astăzi vă aducem o rețetă savuroasă din America de Sud....

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă