Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta dulce de bucătărie: Budincă de orez cu mere

În fiecare zi de joi, poposim în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor. Pofta de dulciuri este ceva natural la oameni. Prăjiturile stimulează pofta de bine adică producerea de către creier a serotoninei. Nu folosiți îndulcitori sintetici atunci când preparați prăjituri. Chiar dacă sunt cu mai puține calorii organismul va avea stres metabolic. Acest lucru nu este valabil pentru cei care au anumite probleme de sănătate și îndulcirea cu zaharină, aspartam a fost recomandată de medic.
Cu acestea fiind spuse să preparăm ceva dulce și ispititor de gustos, adică Budincă de orez cu mere. Pentru o tavă cu care se pot delecta șase- șapte persoane avem de lucru cu:
– 250 de gr de orez și tot atâta zahăr
– un litru de lapte
– un praf de sare
– șase ouă
– 60 de gr de unt
– o lămâie
– șase sau șapte mere
– o linguriță cu vârf de zahăr pudră
– un vârf de cuțit de scorțișoară
– unt și pesmet pentru presărat pe tavă.
Fierbem orezul cu laptele, puțină sare și două linguri de zahăr. Dacă scade laptele și orezul nu este încă fiert mai adăugăm puțină apă fierbinte. Va rămâne pe foc până când orezul este bine fiert și lichidul a scăzut. Lăsăm deoparte să se răcească.
Separăm albușurile de gălbenușuri și batem albușurile cu puțină sare până obținem o spumă fermă. Frecăm gălbenușurile cu 200 de gr de zahăr, o lingură de unt și coaja rasă de lămâie. Turnăm spuma de albușuri peste gălbenușuri, și amestecăm delicat de sus în jos pentru aerarea și omogenizarea compoziției. Orezul răcit îl combinăm cu compoziția de albușuri și gălbenușuri. Curățăm merele de coajă și cotor și le tăiem cubulețe.
Într-o tigaie neaderentă punem o lingură de unt și când s-a topit adăugăm cubulețele de mere, zahărul pudră, un vârf de cuțit de scorțișoară și lăsăm pe foc până se înmoaie merele. Trebuie amestecat constant. Până se fac merele ungem o tavă cu unt și o tapetăm cu pesmet, ideal ar fi cel făcut de dumneavoastră. Punem un strat de orez, peste el un strat de mere și încheiem cu unul de orez. Punem budinca în cuptor la 160 de grade Celsius și când s-a rumenit o scoatem, o lăsăm la răcit, o porționăm și o fardăm cu zahăr pudră care are și aromă de lămâie.
Serviți cu poftă, dar nu uitați că dulciurile se consumă cu responsabilitate. Doar ne-ndulcim,…. nu ne săturăm, să nu facem diabet sau…. să ne îngrășăm. La bună reauzire.

Rețeta dulce de bucătărie: Budincă de orez cu mere

Articol editat de Radio Resita, 8 iunie 2023, 07:00

(Daniel Babun)

Etichete:
Prânz de duminică: trei rețete delicioase pentru o zi dedicată familiei
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 noiembrie 2025, 10:34

Prânz de duminică: trei rețete delicioase pentru o zi dedicată familiei

Duminica rămâne, pentru cei mai mulți dintre noi, ziua în care încetinim ritmul și ne reîntoarcem la lucrurile esențiale: familie, tihnă,...

Prânz de duminică: trei rețete delicioase pentru o zi dedicată familiei
Ouă umplute cu ton, supă franțuzească de ceapă și paste gratinate cu sos Bechamel
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 noiembrie 2025, 06:32

Ouă umplute cu ton, supă franțuzească de ceapă și paste gratinate cu sos Bechamel

Duminica este ziua dedicată familiei, relaxării și bucuriei de a sta împreună la masă. Un prânz pregătit cu atenție, aromă și ingrediente...

Ouă umplute cu ton, supă franțuzească de ceapă și paste gratinate cu sos Bechamel
Tocană de vită în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 15 noiembrie 2025, 06:19

Tocană de vită în stil mediteranean

Dieta mediteraneană este considerată una dintre cele mai sănătoase din lume, fiind apreciată pentru combinația perfectă dintre gust, echilibru...

Tocană de vită în stil mediteranean
Păstrăv în crustă de sare
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 14 noiembrie 2025, 06:17

Păstrăv în crustă de sare

Carnea de pește rămâne unul dintre cele mai sănătoase alimente, iar vineri vă aduc mereu câte o rețetă cu pește de apă dulce, sărată sau...

Păstrăv în crustă de sare
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 12 noiembrie 2025, 06:00

Mahmudiye – rețeta sultanilor

Mahmudiye – gustul regal al Imperiului Otoman Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița!Miercurea ne lăsăm răsfățați de fastuoasele...

Mahmudiye – rețeta sultanilor
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 11 noiembrie 2025, 06:00

Chinchuline – deliciul argentinian de la grătar

Chinchuline – gustul autentic al grătarului argentinian Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! Marțea ne aventurăm culinar în America...

Chinchuline – deliciul argentinian de la grătar
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 10 noiembrie 2025, 06:00

Fasuljovitsa, tocană de fasole în stil bulgăresc

Bucătăria montană europeană – prima oprire: Bulgaria În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene autentice, cu savoarea cărora ne...

Fasuljovitsa, tocană de fasole în stil bulgăresc
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 noiembrie 2025, 05:18

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta

Prânzul de duminică – rafinament, savoare și bucuria familiei la masă Bine v-am găsit, prieteni, pe frecvențele de suflet de la Radio...

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta