Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta dulce de bucătărie: Budincă de orez cu mere

În fiecare zi de joi, poposim în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor. Pofta de dulciuri este ceva natural la oameni. Prăjiturile stimulează pofta de bine adică producerea de către creier a serotoninei. Nu folosiți îndulcitori sintetici atunci când preparați prăjituri. Chiar dacă sunt cu mai puține calorii organismul va avea stres metabolic. Acest lucru nu este valabil pentru cei care au anumite probleme de sănătate și îndulcirea cu zaharină, aspartam a fost recomandată de medic.
Cu acestea fiind spuse să preparăm ceva dulce și ispititor de gustos, adică Budincă de orez cu mere. Pentru o tavă cu care se pot delecta șase- șapte persoane avem de lucru cu:
– 250 de gr de orez și tot atâta zahăr
– un litru de lapte
– un praf de sare
– șase ouă
– 60 de gr de unt
– o lămâie
– șase sau șapte mere
– o linguriță cu vârf de zahăr pudră
– un vârf de cuțit de scorțișoară
– unt și pesmet pentru presărat pe tavă.
Fierbem orezul cu laptele, puțină sare și două linguri de zahăr. Dacă scade laptele și orezul nu este încă fiert mai adăugăm puțină apă fierbinte. Va rămâne pe foc până când orezul este bine fiert și lichidul a scăzut. Lăsăm deoparte să se răcească.
Separăm albușurile de gălbenușuri și batem albușurile cu puțină sare până obținem o spumă fermă. Frecăm gălbenușurile cu 200 de gr de zahăr, o lingură de unt și coaja rasă de lămâie. Turnăm spuma de albușuri peste gălbenușuri, și amestecăm delicat de sus în jos pentru aerarea și omogenizarea compoziției. Orezul răcit îl combinăm cu compoziția de albușuri și gălbenușuri. Curățăm merele de coajă și cotor și le tăiem cubulețe.
Într-o tigaie neaderentă punem o lingură de unt și când s-a topit adăugăm cubulețele de mere, zahărul pudră, un vârf de cuțit de scorțișoară și lăsăm pe foc până se înmoaie merele. Trebuie amestecat constant. Până se fac merele ungem o tavă cu unt și o tapetăm cu pesmet, ideal ar fi cel făcut de dumneavoastră. Punem un strat de orez, peste el un strat de mere și încheiem cu unul de orez. Punem budinca în cuptor la 160 de grade Celsius și când s-a rumenit o scoatem, o lăsăm la răcit, o porționăm și o fardăm cu zahăr pudră care are și aromă de lămâie.
Serviți cu poftă, dar nu uitați că dulciurile se consumă cu responsabilitate. Doar ne-ndulcim,…. nu ne săturăm, să nu facem diabet sau…. să ne îngrășăm. La bună reauzire.

Rețeta dulce de bucătărie: Budincă de orez cu mere

Articol editat de Radio Resita, 8 iunie 2023, 07:00

(Daniel Babun)

Etichete:
Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 30 octombrie 2025, 08:04

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică și plină de culoare a dulciurilor europene – o călătorie în universul gusturilor fine, al...

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 29 octombrie 2025, 08:00

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu

Gutui umplute – un deliciu al bucătăriei otomane Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița!Miercurea ne delectăm cu fastuoasele și...

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu
Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 28 octombrie 2025, 07:57

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană

Marțea, vă invităm într-o călătorie culinară spre America de Nord, Centrală, de Sud și zona Caraibelor, pentru a descoperi gusturi...

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană
Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 22 octombrie 2025, 05:00

Ouă Humayun

Miercurea, redescoperim împreună fastuoasele, delicioasele și fabuloasele mâncăruri ale Orientului Mijlociu – o lume plină de mirodenii,...

Ouă Humayun
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 octombrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie

Duminica – ziua familiei, a bucuriei și a gustului desăvârșit Duminica este, prin tradiție, ziua dedicată familiei și celor dragi – un...

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 octombrie 2025, 05:00

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie

Sâmbăta este ziua în care vă propun o rețetă inspirată din bucătăria mediteraneană, recunoscută la nivel mondial pentru echilibrul dintre...

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie