Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta dulce de bucătărie: Alivenci

În fiecare zi de joi, poposim în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor. Astăzi vă propun un preparat tradițional din Moldova. Este vorba despre alivenci sau alivenși cu spun moldovenii. Preparatul este specific Neamțului, Sucevei și Botoșaniului și se gătește mai ales de sărbători. Marele povestitor Ion Creangă a scris  în opera sa despre alivencile învelite în ziar pe care le ascundea ca să le mănânce mai târziu. Alivencile sunt cunoscute și sub denumirea de „plăcinta ciobanului“.  Delicatesa din bucătăria tradițională moldovenească are în compoziție brânză dulce, lapte, ouă, smântână, unt, mălai, zahăr, făină.
Pentru șase persoane trebuie să avem:
– 250 de gr de brânză de vaci
– două linguri de făină și tot atâtea de zahăr
– o lingură de mălai
– 4 ouă
– un pahar de lapte
– 60 de gr de unt pentru preparat și în plus pentru uns tava
– 150 de gr de smântână
– o linguriță de făină și trei linguri de smântână de pus pe alivenci.
Brânza se frământă cu două linguri de făină și de zahăr, una de mălai, puțină sare, patru ouă puse pe rând și un pahar de lapte. La început putem să trecem brânza printr-o sită și după aceea să amestecăm compoziția. Ungem o tavă cu unt și o tapetăm cu făină. Compoziția amestecată o turnăm în tavă și o introducem în cuptorul preîncălzit la 170 de grade Celsius. Dacă doriți puteți pune în amestec și aromă de vanilie sau rom. Când s-a copt și deasupra s-a rumenit ușor se scoate tava și se lasă la răcit. După ce s-a răcorit o tăiem în bucăți.
Într-o tigaie se pune unt la topit și când începe să sfârâie se prăjește câte o bucată pe fiecare parte. Luăm un vas de Jena și turnăm în el smântână, iar peste așezăm bucățile de alivenci. Într-un bol amestecăm bine trei linguri de smântână cu o linguriță de făină. Această compoziție se întinde pe întreaga suprafață a fiecărei bucăți de alivenci. Dăm vasul din nou la cuptor ca să se mai rumenească puțin, iar smântâna de deasupra să capete un aspect compact. Ținem la cuptor aproximativ 15- 20 de minute. Alivenciul este o gustare fină și plină de savoare. Se poate servi atât caldă cât și rece.
Prăjiturile se consumă cu responsabilitate. Doar ne-ndulcim,…. nu ne săturăm, să nu facem diabet sau…. să ne îngrășăm. La bună reauzire.

Rețeta dulce de bucătărie: Alivenci

Articol editat de Radio Resita, 22 iunie 2023, 07:00 / actualizat: 3 iulie 2023, 8:10

(Daniel Babun)

Etichete:
Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 noiembrie 2025, 05:18

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta

Prânzul de duminică – rafinament, savoare și bucuria familiei la masă Bine v-am găsit, prieteni, pe frecvențele de suflet de la Radio...

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta
Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 1 noiembrie 2025, 08:13

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, mai echilibrat și cu mai multă inspirație din țările riverane Mării...

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane
Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 31 octombrie 2025, 08:09

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână

Ca în fiecare zi de vineri, vă aducem o rețetă inspirată din bucătăriile lumii marine, în care regăsim pești de apă dulce, sărată sau...

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână
Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 30 octombrie 2025, 08:04

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică și plină de culoare a dulciurilor europene – o călătorie în universul gusturilor fine, al...

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 29 octombrie 2025, 08:00

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu

Gutui umplute – un deliciu al bucătăriei otomane Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița!Miercurea ne delectăm cu fastuoasele și...

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 28 octombrie 2025, 07:57

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană

Marțea, vă invităm într-o călătorie culinară spre America de Nord, Centrală, de Sud și zona Caraibelor, pentru a descoperi gusturi...

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale