Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta dulce de bucătărie

În fiecare zi de joi, poposim în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.

Rețeta dulce de bucătărie

Articol editat de Valentina Adam, 24 martie 2023, 13:29 / actualizat: 28 martie 2023, 15:37

Pentru astăzi vă propun un desert denumit Tort Guinness de ciocolata. Este un tort nu prea complicat care are un gust mătăsos, iar crema de brânză amintește de gulerul spumos al berii negre turnată în halbă. Berea Guinness și ciocolata se îngemănează perfect atunci când vine vorba de combinații de arome. Aroma bogată și cremoasă a berii negre se îmbină perfect cu gustul neted și dulce al ciocolatei.

Gustul bogat, de malț, ușor amărui și cu textură cremoasă se completează excepțional de bine ciocolata. Berea neagră irlandeză și ciocolata oferă un echilibru perfect de arome.

Pentru un tort delicios avem nevoie de  treisferturi din conținutul unei sticle de bere neagră Guinness, jumătate de pachet de unt irlandez tăiat cubulețe, două ouă mari bătute, două căni de făină tip 000, două căni de zahăr alb. Mai pregătim o jumătate de ceașcă de cacao, două cești de smântână grasă, trei lingurițe de extract de vanilie și o lingură rasă de bicarbonat de sodiu. Pentru toping folosim o cutie de mascarpone, două cești de zahăr brun și o jumătate de ceașcă de smântână grasă.

Preîncălzim cuptorul la 180° C. Ungem cu ulei o tava rotundă de la care se pot detașa marginile. La dimensiunea fundului tăvi tăiem rotund hârtie de copt și o punem peste el.  Într-o cratiță mică punem berea și untul și o ținem pe foc până când acesta se topește. Se ia de pe foc, se adaugă zahărul și cacao și se amestecă până se omogenizează. Separat, într-un bol punem ouăle, smântâna și extractul de vanilie. Amestecăm până se combină, după care turnăm în amestecul de bere, unt, ouă, smântână și vanilie. Următoarea etapă este îmbinarea făinii Cu bicarbonatul. Făina și bicarbonatul se cern pentru aerare. Combinăm făina, o adăugăm cu berea și amestecăm până la omogenizarea perfectă. Turnăm aluatul în tava rotundă unde am pus hârtie de copt. Lovim cu tava cu aluat de masă pentru a se întinde bine aluatul. Coacem cam 50 de minute sau până când introducem o scobitoare în mijlocul tortului și ea iese curată. Lăsăm tava la răcit. După ce s-a răcit complet, desfacem marginile, scoatem tortul și-l punem pe un suport de prăjitură.

Pregătim acum topingul. Într-un castron mare, batem crema mascarpone până devine pufoasă. Adăugăm zahărul brun, smântâna și batem până se omogenizează. Nu se bate în exces pentru că există riscul să se taie. Punem tortul Guinness la frigider până când îi vine rândul la masă. Ce faceți cu restul de bere neagră nu ne interesează că știm cu toții și nu intrăm în amănunte. Dacă vă trimite soția sau mama să cumpărați bere pentru tort puteți să puneți în coș încă două sau trei și să motivați că tortul se servește alături de berea neagră irlandeză.

Prăjiturile se consumă cu responsabilitate, ca și berea de altfel. Doar ne-ndulcim,…. nu ne săturăm, să nu facem diabet sau…. să ne îngrășăm. La bună reauzire.

(Daniel Babun)

Etichete:
Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 9 iunie 2025, 07:37

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească

În fiecare zi de luni, explorăm gastronomia Europei cu rețete autentice, menite să aducă savoarea tradițiilor continentale direct în farfuria...

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 5 iunie 2025, 07:00

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive

Joi este ziua dulciurilor la Radio Reșița! Astăzi vă aducem o rețetă spectaculoasă, rafinată și extrem de gustoasă: Tort de ananas cu...

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 4 iunie 2025, 07:00

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane

Miercurea este dedicată savorilor orientale, iar astăzi, la Radio Reșița, te invităm într-o călătorie culinară de neuitat, cu parfum de...

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 iunie 2025, 07:43

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată

Marțea ne poartă gustul spre America Latină – din Nord și până în Sud, trecând prin America Centrală și insulele Caraibe. Iar în...

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 18 mai 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete

Trei preparate savuroase pentru o duminică petrecută în familie: o supă aromată, un pui rumenit perfect și un desert fresh – meniul complet...

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 17 mai 2025, 06:00

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă

Inspirată din bucătăria lui Antonio Carluccio, această tocană cu carne fragedă, vin și ierburi aromate, servită cu polenta cremoasă și...

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 16 mai 2025, 06:08

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană

Un preparat echilibrat și gustos inspirat de bucătăria italiană – fileuri de macrou fragede în sos pizzaiola, servite cu cartofi rumeniți la...

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 15 mai 2025, 06:03

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă

O tartă irezistibilă cu cremă fină de lămâie și bezea caramelizată – rețeta perfectă pentru iubitorii de dulciuri cu gust echilibrat și...

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă