Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta dulce de bucătărie

În fiecare zi de joi, poposim în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.

Rețeta dulce de bucătărie

Articol editat de Valentina Adam, 24 martie 2023, 13:29 / actualizat: 28 martie 2023, 15:37

Pentru astăzi vă propun un desert denumit Tort Guinness de ciocolata. Este un tort nu prea complicat care are un gust mătăsos, iar crema de brânză amintește de gulerul spumos al berii negre turnată în halbă. Berea Guinness și ciocolata se îngemănează perfect atunci când vine vorba de combinații de arome. Aroma bogată și cremoasă a berii negre se îmbină perfect cu gustul neted și dulce al ciocolatei.

Gustul bogat, de malț, ușor amărui și cu textură cremoasă se completează excepțional de bine ciocolata. Berea neagră irlandeză și ciocolata oferă un echilibru perfect de arome.

Pentru un tort delicios avem nevoie de  treisferturi din conținutul unei sticle de bere neagră Guinness, jumătate de pachet de unt irlandez tăiat cubulețe, două ouă mari bătute, două căni de făină tip 000, două căni de zahăr alb. Mai pregătim o jumătate de ceașcă de cacao, două cești de smântână grasă, trei lingurițe de extract de vanilie și o lingură rasă de bicarbonat de sodiu. Pentru toping folosim o cutie de mascarpone, două cești de zahăr brun și o jumătate de ceașcă de smântână grasă.

Preîncălzim cuptorul la 180° C. Ungem cu ulei o tava rotundă de la care se pot detașa marginile. La dimensiunea fundului tăvi tăiem rotund hârtie de copt și o punem peste el.  Într-o cratiță mică punem berea și untul și o ținem pe foc până când acesta se topește. Se ia de pe foc, se adaugă zahărul și cacao și se amestecă până se omogenizează. Separat, într-un bol punem ouăle, smântâna și extractul de vanilie. Amestecăm până se combină, după care turnăm în amestecul de bere, unt, ouă, smântână și vanilie. Următoarea etapă este îmbinarea făinii Cu bicarbonatul. Făina și bicarbonatul se cern pentru aerare. Combinăm făina, o adăugăm cu berea și amestecăm până la omogenizarea perfectă. Turnăm aluatul în tava rotundă unde am pus hârtie de copt. Lovim cu tava cu aluat de masă pentru a se întinde bine aluatul. Coacem cam 50 de minute sau până când introducem o scobitoare în mijlocul tortului și ea iese curată. Lăsăm tava la răcit. După ce s-a răcit complet, desfacem marginile, scoatem tortul și-l punem pe un suport de prăjitură.

Pregătim acum topingul. Într-un castron mare, batem crema mascarpone până devine pufoasă. Adăugăm zahărul brun, smântâna și batem până se omogenizează. Nu se bate în exces pentru că există riscul să se taie. Punem tortul Guinness la frigider până când îi vine rândul la masă. Ce faceți cu restul de bere neagră nu ne interesează că știm cu toții și nu intrăm în amănunte. Dacă vă trimite soția sau mama să cumpărați bere pentru tort puteți să puneți în coș încă două sau trei și să motivați că tortul se servește alături de berea neagră irlandeză.

Prăjiturile se consumă cu responsabilitate, ca și berea de altfel. Doar ne-ndulcim,…. nu ne săturăm, să nu facem diabet sau…. să ne îngrășăm. La bună reauzire.

(Daniel Babun)

Etichete:
Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 24 iunie 2025, 07:07

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană

Marțea este dedicată rețetelor din America de Nord, Centrală, de Sud și din zona Caraibelor, unde gastronomia este o explozie de arome,...

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană
Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 iunie 2025, 07:00

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă

Poftă bună și bucură-te de savoarea autentică a Alpilor francezi! Această friptură de vițel cu legume sotate este alegerea...

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă
Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 22 iunie 2025, 07:55

Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir

Duminica este despre tihnă, familie și bucuria de a savura împreună o masă delicioasă. Ne-am gândit să vă oferim o idee completă de meniu...

Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir
Prânzul de duminică – Rețete savuroase pentru o masă în familie, cu pește, pui și înghețată de casă
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 15 iunie 2025, 07:00

Prânzul de duminică – Rețete savuroase pentru o masă în familie, cu pește, pui și înghețată de casă

Masa perfectă de duminică începe cu dragoste, continuă cu savoare și se încheie cu dulceață La Radio Reșița, duminica este ziua dedicată...

Prânzul de duminică – Rețete savuroase pentru o masă în familie, cu pește, pui și înghețată de casă
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 14 iunie 2025, 07:00

Cartofi cu Grana Padano – rețetă mediteraneană simplă și delicioasă inspirată din Toscana

Sâmbăta cu gust – rețete sănătoase din bucătăria mediteraneană Sâmbăta, la Radio Reșița, este ziua dedicată alimentației echilibrate,...

Cartofi cu Grana Padano – rețetă mediteraneană simplă și delicioasă inspirată din Toscana
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 13 iunie 2025, 07:00

Midii cu Sauvignon Blanc – rețeta clasică belgiană

Vinerea, savurează marea – midii cu vin alb și arome simple, dar rafinate În fiecare vineri, la Radio Reșița, îți aducem în farfurie gustul...

Midii cu Sauvignon Blanc – rețeta clasică belgiană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 12 iunie 2025, 07:00

Tortul Fraisier – rețetă clasică franțuzească cu căpșuni

Un deliciu franțuzesc cu iz de vară: Tortul Fraisier Joi e ziua în care, la Radio Reșița, pășim în universul dulce al prăjiturilor și...

Tortul Fraisier – rețetă clasică franțuzească cu căpșuni
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 11 iunie 2025, 07:44

Topkapî cu pui – rețetă din fastuoasa bucătărie otomană

Topkapî cu pui – rafinament și gust oriental În fiecare miercuri, la Radio Reșița, pătrundem în tărâmul mirodeniilor orientale, al...

Topkapî cu pui – rețetă din fastuoasa bucătărie otomană