Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta dulce de bucătărie

În fiecare zi de joi, poposim în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.

Rețeta dulce de bucătărie

Articol editat de Valentina Adam, 24 martie 2023, 13:29 / actualizat: 28 martie 2023, 15:37

Pentru astăzi vă propun un desert denumit Tort Guinness de ciocolata. Este un tort nu prea complicat care are un gust mătăsos, iar crema de brânză amintește de gulerul spumos al berii negre turnată în halbă. Berea Guinness și ciocolata se îngemănează perfect atunci când vine vorba de combinații de arome. Aroma bogată și cremoasă a berii negre se îmbină perfect cu gustul neted și dulce al ciocolatei.

Gustul bogat, de malț, ușor amărui și cu textură cremoasă se completează excepțional de bine ciocolata. Berea neagră irlandeză și ciocolata oferă un echilibru perfect de arome.

Pentru un tort delicios avem nevoie de  treisferturi din conținutul unei sticle de bere neagră Guinness, jumătate de pachet de unt irlandez tăiat cubulețe, două ouă mari bătute, două căni de făină tip 000, două căni de zahăr alb. Mai pregătim o jumătate de ceașcă de cacao, două cești de smântână grasă, trei lingurițe de extract de vanilie și o lingură rasă de bicarbonat de sodiu. Pentru toping folosim o cutie de mascarpone, două cești de zahăr brun și o jumătate de ceașcă de smântână grasă.

Preîncălzim cuptorul la 180° C. Ungem cu ulei o tava rotundă de la care se pot detașa marginile. La dimensiunea fundului tăvi tăiem rotund hârtie de copt și o punem peste el.  Într-o cratiță mică punem berea și untul și o ținem pe foc până când acesta se topește. Se ia de pe foc, se adaugă zahărul și cacao și se amestecă până se omogenizează. Separat, într-un bol punem ouăle, smântâna și extractul de vanilie. Amestecăm până se combină, după care turnăm în amestecul de bere, unt, ouă, smântână și vanilie. Următoarea etapă este îmbinarea făinii Cu bicarbonatul. Făina și bicarbonatul se cern pentru aerare. Combinăm făina, o adăugăm cu berea și amestecăm până la omogenizarea perfectă. Turnăm aluatul în tava rotundă unde am pus hârtie de copt. Lovim cu tava cu aluat de masă pentru a se întinde bine aluatul. Coacem cam 50 de minute sau până când introducem o scobitoare în mijlocul tortului și ea iese curată. Lăsăm tava la răcit. După ce s-a răcit complet, desfacem marginile, scoatem tortul și-l punem pe un suport de prăjitură.

Pregătim acum topingul. Într-un castron mare, batem crema mascarpone până devine pufoasă. Adăugăm zahărul brun, smântâna și batem până se omogenizează. Nu se bate în exces pentru că există riscul să se taie. Punem tortul Guinness la frigider până când îi vine rândul la masă. Ce faceți cu restul de bere neagră nu ne interesează că știm cu toții și nu intrăm în amănunte. Dacă vă trimite soția sau mama să cumpărați bere pentru tort puteți să puneți în coș încă două sau trei și să motivați că tortul se servește alături de berea neagră irlandeză.

Prăjiturile se consumă cu responsabilitate, ca și berea de altfel. Doar ne-ndulcim,…. nu ne săturăm, să nu facem diabet sau…. să ne îngrășăm. La bună reauzire.

(Daniel Babun)

Etichete:
Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ouă Humayun
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 22 octombrie 2025, 05:00

Ouă Humayun

Miercurea, redescoperim împreună fastuoasele, delicioasele și fabuloasele mâncăruri ale Orientului Mijlociu – o lume plină de mirodenii,...

Ouă Humayun
Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 octombrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie

Duminica – ziua familiei, a bucuriei și a gustului desăvârșit Duminica este, prin tradiție, ziua dedicată familiei și celor dragi – un...

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 octombrie 2025, 05:00

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie

Sâmbăta este ziua în care vă propun o rețetă inspirată din bucătăria mediteraneană, recunoscută la nivel mondial pentru echilibrul dintre...

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 10 octombrie 2025, 09:28

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie

În fiecare vineri, vă invit să redescoperiți savoarea mâncărurilor din pește și fructe de mare, alimente esențiale pentru o viață...

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 octombrie 2025, 05:40

Peameal Bacon – delicatesa canadiană

Bine v-am regăsit pe frecvențele Radio Reșița, la rubrica „Rețetă din America”, unde în fiecare zi de marți descoperim gusturi autentice...

Peameal Bacon – delicatesa canadiană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 octombrie 2025, 05:00

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar

Astăzi traversăm Marea Mediterană și poposim pe spectaculoasa stâncă Gibraltar, acolo unde influențele britanice, spaniole și italiene se...

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar