Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta dulce: colaci cu mac

În fiecare zi de joi, poposim în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.

Rețeta dulce: colaci cu mac

Articol editat de Valentina Adam, 16 iunie 2023, 08:56

Mi-am propus să vă reamintesc vechile rețete de prăjituri de la noi. Cu mici diferențe ele se prepară cam la fel în toate regiunile țării. Binențeles, că vă prezint și dulciuri din bucătăria internațională. Pentru astăzi mă prezint în fața dumneavoastră cu colaci cu mac. În zona rurală a României ei se preparau foarte des. Nu doar cu mac, ci și cu nucă.

Haideți, dacă vă face plăcere să vă reamintiți gustul vacanțelor la sat să-i preparăm.

Reţeta

Pentru aluat avem de lucru cu:
– 400 de gr de făină tip 000
– 100 de gr de unt
– 50 de ml de ulei
– 120 de gr de zahăr
– două ouă întregi și în plus un gălbenuș pentru uns
– 200 de ml de lapte
– 25 de gr de drojdie
– o linguriță rasă de sare

Dizolvăm drojdia în lapte. Presărăm sare și punem zahăr. Turnăm făina și frământăm puțin dar cu abnegație. Adăugăm gălbenușurile de ou, treisfert din cantitatea de unt, și untdelemnul încălzit puțin. Pe acesta-l punem puțin câte puțin în timp ce frămntăm. Puteți folosi robotul de bucătărie dar eu vă recomand să frământați manual. Fiind un preparat rustic nu se cade să deviem spre tehnică și ușurință. Parcă cel frământat cu mâna este mai bun. Ce spuneți?

Batem albușurile spumă și frământăm ușor. Lăsăm aluat să dospească, să crească aproximativ o oră. Lăum aluatul,  dăm cu el de masa de frământat și-l împărțim în două părți egale. Din fiecare parte întindem o foaie cam de 30 de centimetri diametru. Ungem fiecare foaie cu unt rece, cam o linguriță cu vârf. Împăturim artistic și lăsăm să se odihnească și să creacă aproximativ o jumătate de ceas, acoperit și la cădură.
Fiecare foaie împăturită o întindem din nou ca o formă ovală.

Acum pregătim umplutura din:
– 75 de gr de mac
– 80 de gr de zahăr
– coaja rasă de la o lămâie.

Amestecăm aceste ingrediente după ce am trecut macul prin mașina de măcinat. Aceea care are o cuvă mică. Punem macul un pic la prăjit într-o tigaie cu o ceață de ulei, amestecăm constant și turnăm și zahărul. Continuăm să amestecăm și punem și coaja de lămâie. Nu mai mult de un minut.

Așezăm un strat uniform de mac pe o foaie de aluat. Stropim umplutura cu unt topit. Rulăm foile, și le așezăm în tăvi unse cu unt și presărăm zahăr. Colacii se lasă să crească până ce își dublează volumul. Îi ungem cu gălbenuș de ou și-i introducem în cuptor la foc moderat, cam de 170 de grade Celsius. Când s-au copt, îi scoatem și îi acoperim cu un șervet curat. După jumătate de ceas putem porționa și servi.

Prăjiturile se consumă cu responsabilitate. Doar ne-ndulcim,…. nu ne săturăm, să nu facem diabet sau…. să ne îngrășăm. La bună reauzire.

(Daniel Babun)

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ouă Humayun
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 22 octombrie 2025, 05:00

Ouă Humayun

Miercurea, redescoperim împreună fastuoasele, delicioasele și fabuloasele mâncăruri ale Orientului Mijlociu – o lume plină de mirodenii,...

Ouă Humayun
Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 octombrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie

Duminica – ziua familiei, a bucuriei și a gustului desăvârșit Duminica este, prin tradiție, ziua dedicată familiei și celor dragi – un...

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 octombrie 2025, 05:00

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie

Sâmbăta este ziua în care vă propun o rețetă inspirată din bucătăria mediteraneană, recunoscută la nivel mondial pentru echilibrul dintre...

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 10 octombrie 2025, 09:28

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie

În fiecare vineri, vă invit să redescoperiți savoarea mâncărurilor din pește și fructe de mare, alimente esențiale pentru o viață...

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 octombrie 2025, 05:40

Peameal Bacon – delicatesa canadiană

Bine v-am regăsit pe frecvențele Radio Reșița, la rubrica „Rețetă din America”, unde în fiecare zi de marți descoperim gusturi autentice...

Peameal Bacon – delicatesa canadiană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 octombrie 2025, 05:00

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar

Astăzi traversăm Marea Mediterană și poposim pe spectaculoasa stâncă Gibraltar, acolo unde influențele britanice, spaniole și italiene se...

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar