Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta dulce: colaci cu mac

În fiecare zi de joi, poposim în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.

Rețeta dulce: colaci cu mac

Articol editat de Valentina Adam, 16 iunie 2023, 08:56

Mi-am propus să vă reamintesc vechile rețete de prăjituri de la noi. Cu mici diferențe ele se prepară cam la fel în toate regiunile țării. Binențeles, că vă prezint și dulciuri din bucătăria internațională. Pentru astăzi mă prezint în fața dumneavoastră cu colaci cu mac. În zona rurală a României ei se preparau foarte des. Nu doar cu mac, ci și cu nucă.

Haideți, dacă vă face plăcere să vă reamintiți gustul vacanțelor la sat să-i preparăm.

Reţeta

Pentru aluat avem de lucru cu:
– 400 de gr de făină tip 000
– 100 de gr de unt
– 50 de ml de ulei
– 120 de gr de zahăr
– două ouă întregi și în plus un gălbenuș pentru uns
– 200 de ml de lapte
– 25 de gr de drojdie
– o linguriță rasă de sare

Dizolvăm drojdia în lapte. Presărăm sare și punem zahăr. Turnăm făina și frământăm puțin dar cu abnegație. Adăugăm gălbenușurile de ou, treisfert din cantitatea de unt, și untdelemnul încălzit puțin. Pe acesta-l punem puțin câte puțin în timp ce frămntăm. Puteți folosi robotul de bucătărie dar eu vă recomand să frământați manual. Fiind un preparat rustic nu se cade să deviem spre tehnică și ușurință. Parcă cel frământat cu mâna este mai bun. Ce spuneți?

Batem albușurile spumă și frământăm ușor. Lăsăm aluat să dospească, să crească aproximativ o oră. Lăum aluatul,  dăm cu el de masa de frământat și-l împărțim în două părți egale. Din fiecare parte întindem o foaie cam de 30 de centimetri diametru. Ungem fiecare foaie cu unt rece, cam o linguriță cu vârf. Împăturim artistic și lăsăm să se odihnească și să creacă aproximativ o jumătate de ceas, acoperit și la cădură.
Fiecare foaie împăturită o întindem din nou ca o formă ovală.

Acum pregătim umplutura din:
– 75 de gr de mac
– 80 de gr de zahăr
– coaja rasă de la o lămâie.

Amestecăm aceste ingrediente după ce am trecut macul prin mașina de măcinat. Aceea care are o cuvă mică. Punem macul un pic la prăjit într-o tigaie cu o ceață de ulei, amestecăm constant și turnăm și zahărul. Continuăm să amestecăm și punem și coaja de lămâie. Nu mai mult de un minut.

Așezăm un strat uniform de mac pe o foaie de aluat. Stropim umplutura cu unt topit. Rulăm foile, și le așezăm în tăvi unse cu unt și presărăm zahăr. Colacii se lasă să crească până ce își dublează volumul. Îi ungem cu gălbenuș de ou și-i introducem în cuptor la foc moderat, cam de 170 de grade Celsius. Când s-au copt, îi scoatem și îi acoperim cu un șervet curat. După jumătate de ceas putem porționa și servi.

Prăjiturile se consumă cu responsabilitate. Doar ne-ndulcim,…. nu ne săturăm, să nu facem diabet sau…. să ne îngrășăm. La bună reauzire.

(Daniel Babun)

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie
Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 30 iulie 2025, 06:00

Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane

În fiecare miercuri la Radio Reșița, explorăm aromele rafinate și condimentate ale Orientului Mijlociu, un spațiu culinar influențat de...

Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane
Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 29 iulie 2025, 06:00

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia

Marțea, la Radio Reșița, explorăm arome de pe cele două continente americane, iar astăzi vă aducem o rețetă savuroasă din America de Sud....

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă