Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta din Orientul Mijlociu: Timman Ou Keema

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu. Vă propun pentru astăzi să descoperim un preparat din mâncarea tradițională a Irakului.

Rețeta din Orientul Mijlociu: Timman Ou Keema

Articol editat de Radio Resita, 24 mai 2023, 07:00 / actualizat: 24 mai 2023, 9:28

Foarte probabil cea mai veche și mai cuprinzătoare carte de bucate arabe din lume, care detaliază mâncărurile antice servite la Curtea de la Bagdad cuprinde 600 de rețete tradiționale. Lucrarea a fost scrisă de Ibn Sayyar Al Warraq și se numește Kitab Al-Tabikh, în traducere Cartea mâncărurilor. În Mesopotamia antică, babilonienii erau mândri de mâncarea lor și au lăsat-o moștenire pe tăblițe cuneiforme  cu 2000 de ani î.Hr. Acolo se găsește de la pâine și brânză până la supe. M

ulte preparate vechi au supraviețuit și au fost modernizate de-a lungul veacurilor. Babilonienii făceau cârnați picanți cu carne tocată, îndesând amestecul în intestinele animalelor cu  1500 î.Hr, spune maestra bucătăreasă Al Safi. Unele mâncăruri irakiene au denumiri istorice, cum ar fi: supă roșie de pui, urechea tătarului- o pastă de carne în sos de iaurt datând din 1258, de la asediul Bagdadului de către tătari, limba judecătorului- un kebab învelit în vinete, al cărui nume este o referire la mantia ceremonială purtată de judecători.

Să nu uităm imam bayildi (imamul a leșinat), un fel de mâncare cu vinete umplute care are influențe din imperiul otoman. În urmă cu câteva luni v-am prezentat rețeta. Se spune că un imam care a postit toată ziua a fost atât încântat de mâncare încât a leșinat când a mâncat-o. Se spune că utilizarea intestinelor de animale a fost perfecționată de sumerieni, cărora li se atribuie inventarea cârnaților în jurul anului 4000 î.Hr. Tot Al Safi afirmă că bucătăria irakiană este alcătuită din mâncăruri asiriene, kurde, turkmene, yazidi, armenești, creștine, evreiești și musulmane.

În Irak fiecare fel de mâncare are o poveste. Poate una dintre cele mai renumite feluri de mâncare din Irak este Samak Masgouf, care este considerat de mulți fel de mâncare națională a țării. Un crap mare, este eviscerat și uns într-un amestec de ulei de măsline, sare gemă și tamarind, înainte de a fi tras în țeapă pe o bucată de lemn ascuțită. Peștele este suspendat între alte două bețe înfipte în nisip și înconjurat de un foc alimentat de crengi de cais sau frunze de palmier, spune Al Safi. „După ce este bine gătită, se pune pe o tavă ornată cu lime, felii de ceapă și murături irakiene. Este delicios,” a completat ea. Se pare că bucătăria irakiană este și leagănul prăjiturilor.

Rețeta

Pentru astăzi nu m-am gândit la o prăjitură ci la ceva ușor de gătit, Timman Ou Keema, un alt preparat considerat național.

Pentru preparare se folosește jumătate de kg de carne tocată de vită sau ovine, jumătate de kg. de năut întreg, înmuiat și fiert, patru linguri de pastă de tomate, trei cepe mari, condimente qeema- un amestec de două lingurițe de scorțișoară și câte una de cardamom,  cuișoare, chimen și piper negru, toate măcinate.

Mai avem nevoie de două căni de orez cu bob lung, un sfert de cană de apă cu șofran, cardamon sau turmeric, unt sau untură.

Carnea tocată se fierbe în puțină apă sau se prăjește ușor, în funcție de preferințele fiecăruia. Ceapa se călește în puțin ulei până devine sticloasă, apoi se strecoară uleiul. Eu am preferat să rumenesc puțin carnea. 

Am folosit năut din conservă și l-am adăugat la carne. Am turnat și puțin din lichidul din conservă și am zdrobit năutul. Se adaugă pasta de roșii în lichidul rămas din conserva de năut și se pune în vasul cu carne și năut. Puteți mări cantitatea de pastă de roșii sau apă după cum doriți, dar este important să-i menține-ți densitatea. Se reglează gustul cu condimente și sare.

Acum vine rândul și cepei călite să poposească în cratiță și se stinge focul. Orezul se gătește simplu în apă în care se pune grăsime animală sau unt. Înainte ca orezul să fie gătit complet, se adaugă șofran sau cardamon sau turmeric și se acoperă recipientul. Nu se amestecă. După ce s-a fiert complet se amestecă și se poate servi Timman Ou Keema.

Poftă bună și să gătiți cu dragoste.

(Daniel Babun)

Etichete:
Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 9 iunie 2025, 07:37

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească

În fiecare zi de luni, explorăm gastronomia Europei cu rețete autentice, menite să aducă savoarea tradițiilor continentale direct în farfuria...

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 5 iunie 2025, 07:00

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive

Joi este ziua dulciurilor la Radio Reșița! Astăzi vă aducem o rețetă spectaculoasă, rafinată și extrem de gustoasă: Tort de ananas cu...

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 4 iunie 2025, 07:00

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane

Miercurea este dedicată savorilor orientale, iar astăzi, la Radio Reșița, te invităm într-o călătorie culinară de neuitat, cu parfum de...

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 iunie 2025, 07:43

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată

Marțea ne poartă gustul spre America Latină – din Nord și până în Sud, trecând prin America Centrală și insulele Caraibe. Iar în...

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 18 mai 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete

Trei preparate savuroase pentru o duminică petrecută în familie: o supă aromată, un pui rumenit perfect și un desert fresh – meniul complet...

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 17 mai 2025, 06:00

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă

Inspirată din bucătăria lui Antonio Carluccio, această tocană cu carne fragedă, vin și ierburi aromate, servită cu polenta cremoasă și...

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 16 mai 2025, 06:08

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană

Un preparat echilibrat și gustos inspirat de bucătăria italiană – fileuri de macrou fragede în sos pizzaiola, servite cu cartofi rumeniți la...

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 15 mai 2025, 06:03

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă

O tartă irezistibilă cu cremă fină de lămâie și bezea caramelizată – rețeta perfectă pentru iubitorii de dulciuri cu gust echilibrat și...

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă