Rețeta din Orientul Mijlociu: Plăcinta cu carne tocată

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu. Bucătăria națională a Turciei este moștenitoarea culturii culinare otomane. Bucătăria turcească a influențat gastonomia țărilor din Orientul Mijlociu și pe cea din Balcani. Bucătăria turcească are diferențe regionale, cum sunt: bucătăria de sud-est, bucătăria Marii Egee, bucătăria Mării Negre, bucătăria Mării Marmara, bucătăria Anatoliei Centrale, a Anatoliei de Est și bucătăria mediteraneană. Când sunt mâncăruri din carne, primele care ne vin în minte sunt chiftelele și kebaburile. Fiecare regiune are propriul său tip de kebab. Mâncărurile din bucătăria turcească sunt bogate în legume, gătiter prin fierbere, prăjire sau coacere. Produsele de patiserie turcești sunt extraordinare. În Turcia, dulciurile sunt la loc de cinste  și sunt cunoscute și apreciate în întreaga lume. Baklavaua, budincile, ashura, halvaua și künefe sunt printre deserturile proeminente din bucătăria turcească. Cea mai populară dintre rețetele de patiserie, cea care se potrivește fiecărei mese, este plăcinta cu carne tocată.

Avem nevoie de trei bucăți de aluat filo, 400 de grame de carne de vită cu conținut scăzut de grăsime, ulei de floarea-soarelui, două cepe medii, un ardei iute și o lingură de boia iute, chimion, o linguriță rasă de zahăr, oțet de mere, sare și piper. Pentru sos ne trebuie un ou, o ceașcă de ulei de floarea-soarelui, puțin lapte, două linguri de iaurt gras și o lingură de oțet de mere. Tăiem ceapa în cubulețe mici și o prăjim într-o tigaie la foc mic cu o lingură de ulei. Adăugăm carnea tocată pe care o gătim cât trebuie ca să se evapore apa. Punem toate condimentele, inclusiv sarea și piperul. Turnăm apa și gătim la foc mediu spre mic până când absoarbe apa. Lăsăm compoziția să se răcească. Pentru a pregăti sosul punem oul, laptele, o  ceașcă de ulei de floarea-soarelui, iaurtul, sare și oțet într-un castron mic. Batem cu un tel până când toate ingredientele sunt combinate. Tăiem aluatul în jumătate. Luăm o jumătate de foaie de aluat și o ungem cu trei- patru linguri de sos. Așezăm carnea tocată și răcită, lăsând cam trei cm pe margini neacoperiți. Începem să înfășurăm aluatul de la marginea lată. Repetăm aceiași operație pentru tot aluatul filo, după care modelăm într-o formă de elipsă. Punem produsele de patiserie într-o tavă de copt pe care am tapetat-o cu hârtie de copt. Adăugăm jumătate de ceașcă de ulei de floarea-soarelui în sosul rămas, amestecăm bine și ungem cu o pensulă  produsele de patiserie. Se coace la 180- 190 de grade Celsius. După scoaterea din cuptor  feliem plăcinta cu carne tocată de vită și servim cu plăcere. Această rețetă turcii o savurează cu o ceașcă de ceai la micul dejun și cu ayran rece la prânz. Poftă bună și să gătiți cu dragoste.

(Daniel Babun)

De același autor

Related Articles