Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta din Orientul Mijlociu: Plăcinta cu carne tocată

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu. Bucătăria națională a Turciei este moștenitoarea culturii culinare otomane. Bucătăria turcească a influențat gastonomia țărilor din Orientul Mijlociu și pe cea din Balcani. Bucătăria turcească are diferențe regionale, cum sunt: bucătăria de sud-est, bucătăria Marii Egee, bucătăria Mării Negre, bucătăria Mării Marmara, bucătăria Anatoliei Centrale, a Anatoliei de Est și bucătăria mediteraneană. Când sunt mâncăruri din carne, primele care ne vin în minte sunt chiftelele și kebaburile. Fiecare regiune are propriul său tip de kebab. Mâncărurile din bucătăria turcească sunt bogate în legume, gătiter prin fierbere, prăjire sau coacere. Produsele de patiserie turcești sunt extraordinare. În Turcia, dulciurile sunt la loc de cinste  și sunt cunoscute și apreciate în întreaga lume. Baklavaua, budincile, ashura, halvaua și künefe sunt printre deserturile proeminente din bucătăria turcească. Cea mai populară dintre rețetele de patiserie, cea care se potrivește fiecărei mese, este plăcinta cu carne tocată.

Rețeta din Orientul Mijlociu: Plăcinta cu carne tocată

Articol editat de Valentina Adam, 4 mai 2023, 12:19

Avem nevoie de trei bucăți de aluat filo, 400 de grame de carne de vită cu conținut scăzut de grăsime, ulei de floarea-soarelui, două cepe medii, un ardei iute și o lingură de boia iute, chimion, o linguriță rasă de zahăr, oțet de mere, sare și piper. Pentru sos ne trebuie un ou, o ceașcă de ulei de floarea-soarelui, puțin lapte, două linguri de iaurt gras și o lingură de oțet de mere. Tăiem ceapa în cubulețe mici și o prăjim într-o tigaie la foc mic cu o lingură de ulei. Adăugăm carnea tocată pe care o gătim cât trebuie ca să se evapore apa. Punem toate condimentele, inclusiv sarea și piperul. Turnăm apa și gătim la foc mediu spre mic până când absoarbe apa. Lăsăm compoziția să se răcească. Pentru a pregăti sosul punem oul, laptele, o  ceașcă de ulei de floarea-soarelui, iaurtul, sare și oțet într-un castron mic. Batem cu un tel până când toate ingredientele sunt combinate. Tăiem aluatul în jumătate. Luăm o jumătate de foaie de aluat și o ungem cu trei- patru linguri de sos. Așezăm carnea tocată și răcită, lăsând cam trei cm pe margini neacoperiți. Începem să înfășurăm aluatul de la marginea lată. Repetăm aceiași operație pentru tot aluatul filo, după care modelăm într-o formă de elipsă. Punem produsele de patiserie într-o tavă de copt pe care am tapetat-o cu hârtie de copt. Adăugăm jumătate de ceașcă de ulei de floarea-soarelui în sosul rămas, amestecăm bine și ungem cu o pensulă  produsele de patiserie. Se coace la 180- 190 de grade Celsius. După scoaterea din cuptor  feliem plăcinta cu carne tocată de vită și servim cu plăcere. Această rețetă turcii o savurează cu o ceașcă de ceai la micul dejun și cu ayran rece la prânz. Poftă bună și să gătiți cu dragoste.

(Daniel Babun)

Etichete:
Prânz de duminică: trei rețete delicioase pentru o zi dedicată familiei
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 noiembrie 2025, 10:34

Prânz de duminică: trei rețete delicioase pentru o zi dedicată familiei

Duminica rămâne, pentru cei mai mulți dintre noi, ziua în care încetinim ritmul și ne reîntoarcem la lucrurile esențiale: familie, tihnă,...

Prânz de duminică: trei rețete delicioase pentru o zi dedicată familiei
Ouă umplute cu ton, supă franțuzească de ceapă și paste gratinate cu sos Bechamel
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 noiembrie 2025, 06:32

Ouă umplute cu ton, supă franțuzească de ceapă și paste gratinate cu sos Bechamel

Duminica este ziua dedicată familiei, relaxării și bucuriei de a sta împreună la masă. Un prânz pregătit cu atenție, aromă și ingrediente...

Ouă umplute cu ton, supă franțuzească de ceapă și paste gratinate cu sos Bechamel
Tocană de vită în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 15 noiembrie 2025, 06:19

Tocană de vită în stil mediteranean

Dieta mediteraneană este considerată una dintre cele mai sănătoase din lume, fiind apreciată pentru combinația perfectă dintre gust, echilibru...

Tocană de vită în stil mediteranean
Păstrăv în crustă de sare
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 14 noiembrie 2025, 06:17

Păstrăv în crustă de sare

Carnea de pește rămâne unul dintre cele mai sănătoase alimente, iar vineri vă aduc mereu câte o rețetă cu pește de apă dulce, sărată sau...

Păstrăv în crustă de sare
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 12 noiembrie 2025, 06:00

Mahmudiye – rețeta sultanilor

Mahmudiye – gustul regal al Imperiului Otoman Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița!Miercurea ne lăsăm răsfățați de fastuoasele...

Mahmudiye – rețeta sultanilor
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 11 noiembrie 2025, 06:00

Chinchuline – deliciul argentinian de la grătar

Chinchuline – gustul autentic al grătarului argentinian Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! Marțea ne aventurăm culinar în America...

Chinchuline – deliciul argentinian de la grătar
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 10 noiembrie 2025, 06:00

Fasuljovitsa, tocană de fasole în stil bulgăresc

Bucătăria montană europeană – prima oprire: Bulgaria În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene autentice, cu savoarea cărora ne...

Fasuljovitsa, tocană de fasole în stil bulgăresc
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 noiembrie 2025, 05:18

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta

Prânzul de duminică – rafinament, savoare și bucuria familiei la masă Bine v-am găsit, prieteni, pe frecvențele de suflet de la Radio...

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta