Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta din Orientul Mijlociu: Plăcinta cu carne tocată

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu. Bucătăria națională a Turciei este moștenitoarea culturii culinare otomane. Bucătăria turcească a influențat gastonomia țărilor din Orientul Mijlociu și pe cea din Balcani. Bucătăria turcească are diferențe regionale, cum sunt: bucătăria de sud-est, bucătăria Marii Egee, bucătăria Mării Negre, bucătăria Mării Marmara, bucătăria Anatoliei Centrale, a Anatoliei de Est și bucătăria mediteraneană. Când sunt mâncăruri din carne, primele care ne vin în minte sunt chiftelele și kebaburile. Fiecare regiune are propriul său tip de kebab. Mâncărurile din bucătăria turcească sunt bogate în legume, gătiter prin fierbere, prăjire sau coacere. Produsele de patiserie turcești sunt extraordinare. În Turcia, dulciurile sunt la loc de cinste  și sunt cunoscute și apreciate în întreaga lume. Baklavaua, budincile, ashura, halvaua și künefe sunt printre deserturile proeminente din bucătăria turcească. Cea mai populară dintre rețetele de patiserie, cea care se potrivește fiecărei mese, este plăcinta cu carne tocată.

Rețeta din Orientul Mijlociu: Plăcinta cu carne tocată

Articol editat de Valentina Adam, 4 mai 2023, 12:19

Avem nevoie de trei bucăți de aluat filo, 400 de grame de carne de vită cu conținut scăzut de grăsime, ulei de floarea-soarelui, două cepe medii, un ardei iute și o lingură de boia iute, chimion, o linguriță rasă de zahăr, oțet de mere, sare și piper. Pentru sos ne trebuie un ou, o ceașcă de ulei de floarea-soarelui, puțin lapte, două linguri de iaurt gras și o lingură de oțet de mere. Tăiem ceapa în cubulețe mici și o prăjim într-o tigaie la foc mic cu o lingură de ulei. Adăugăm carnea tocată pe care o gătim cât trebuie ca să se evapore apa. Punem toate condimentele, inclusiv sarea și piperul. Turnăm apa și gătim la foc mediu spre mic până când absoarbe apa. Lăsăm compoziția să se răcească. Pentru a pregăti sosul punem oul, laptele, o  ceașcă de ulei de floarea-soarelui, iaurtul, sare și oțet într-un castron mic. Batem cu un tel până când toate ingredientele sunt combinate. Tăiem aluatul în jumătate. Luăm o jumătate de foaie de aluat și o ungem cu trei- patru linguri de sos. Așezăm carnea tocată și răcită, lăsând cam trei cm pe margini neacoperiți. Începem să înfășurăm aluatul de la marginea lată. Repetăm aceiași operație pentru tot aluatul filo, după care modelăm într-o formă de elipsă. Punem produsele de patiserie într-o tavă de copt pe care am tapetat-o cu hârtie de copt. Adăugăm jumătate de ceașcă de ulei de floarea-soarelui în sosul rămas, amestecăm bine și ungem cu o pensulă  produsele de patiserie. Se coace la 180- 190 de grade Celsius. După scoaterea din cuptor  feliem plăcinta cu carne tocată de vită și servim cu plăcere. Această rețetă turcii o savurează cu o ceașcă de ceai la micul dejun și cu ayran rece la prânz. Poftă bună și să gătiți cu dragoste.

(Daniel Babun)

Etichete:
Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 noiembrie 2025, 05:18

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta

Prânzul de duminică – rafinament, savoare și bucuria familiei la masă Bine v-am găsit, prieteni, pe frecvențele de suflet de la Radio...

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta
Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 1 noiembrie 2025, 08:13

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, mai echilibrat și cu mai multă inspirație din țările riverane Mării...

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane
Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 31 octombrie 2025, 08:09

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână

Ca în fiecare zi de vineri, vă aducem o rețetă inspirată din bucătăriile lumii marine, în care regăsim pești de apă dulce, sărată sau...

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână
Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 30 octombrie 2025, 08:04

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică și plină de culoare a dulciurilor europene – o călătorie în universul gusturilor fine, al...

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 29 octombrie 2025, 08:00

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu

Gutui umplute – un deliciu al bucătăriei otomane Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița!Miercurea ne delectăm cu fastuoasele și...

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 28 octombrie 2025, 07:57

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană

Marțea, vă invităm într-o călătorie culinară spre America de Nord, Centrală, de Sud și zona Caraibelor, pentru a descoperi gusturi...

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale