Rețeta din Orientul Mijlociu: Dalyan koftesi

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.  Nu am mai fost de vreo două luni prin bucătăria din Turcia, cea care și-a pus amprenta pe gastronomiile multor țări. Cultura culinară turcească este bogată și diversă și care a fost modelată sub influența diferitelor civilizații. Potențialul agricol bogat, clima sa și locația strategică au contribuit semnificativ la dezvoltarea bucătăriei turcești.
Vechea bucătărie turcească are o tradiție culinară adânc înrădăcinată, pornind din timpurile preistorice. Influențată de stilul de viață nomad, această bucătărie se caracterizează prin mese simple și consistente folosind produse lactate, carne, cereale și legume. Ospitalitatea și bunăstarea oaspetelui au fost de mare importanță pentru prestigiul gazdei.
Dalyan koftesi sau pe românește chiftea Dalyan este preparatul zilei de astăzi. Avem treabă cu:
– jumătate de kg de carne de vită cu puțin seu,
– o ceapă
– trei linguri de pesmet
– un gălbenuș de ou
– albușul de ou
-încă trei ouă întregi
– chimion
– cinci sau șase linguri de ulei de măsline
– o lingură cu vârf de pastă de tomate
– sare și piper negru
În primul rând fierbem ouăle tari. Într-un bol frământăm temeinic carnea de vita, gălbenușul de ou, jumatate de albuș, ceapa rasa, pesmetul, chimenul, piperul negru și sarea. Luăm o tavă pe care o tapetăm cu hârtie de copt. Ungem hărtia cu ulei vegetal. Întindem pe hârtie compoziția sau hai să-i spun mortarul de chiftele. Aranjăm ouăle fierte tare în mijlocul mortarului de carne. Rulăm dintr-o margine hârtia și sigilăm la mijlocul compoziției. Pictăm combinația cu jumătatea de albuș pe care am rezervat-o. Preîncălzim cuptorul la 200 de grade Celsius și coacem până se rumeneste.
Pentru sos încingem uleiul vegetal, adăugăm pasta de tomate și gătim până se degajă un miros îmbietor de roșii. Turnăm  apă, sărăm, amestecăm, aducem la fierbere și o luăm de pe foc. Transferăm carnea într-o altă tavă de dimensiuni adecvate și turnăm sosul. Punem tava înapoi în cuptor pentru 10 minute. Dacă vreți puteți să țineți puțin mai mult la cuptor. Se servește cu ce vă face plăcere, caldă sau rece, taiată în felii. Seamănă într-u câtva cu drobul de organe de miel, că doar și drobul este preluat din arta culinară turcă. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Cele mai citite

Related Articles