Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta din Orientul Mijlociu: Cholent

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu. Vă propun pentru astăzi să descoperim un preparat din Țara Sfântă. Ceea ce oferă spațiu culinar israelian  depășește cu mult nivelul tendințelor de ultimă oră. Unde oare mai întâlnești o simbioză atât de fericită între tradițiile culinare ale vremurilor biblice, bucătăria mediteraneană și arabă, plus influențele semnificative ale diasporei evreiești, care a completat savoarea produselor locale cu cea a  preparatelor preluate din alte părți ale lumii. În acest buchet gastronomic se regăsesc tradiții din Orientul Mijlociu, Europa Centrală și de Est, Peninsula Iberică, America de Nord și America Latină sau Asia Centrală. Regulile care provin din Tora sunt respectate în totalitate de către evreii ortodoșcși și, într-o oarecare măsură, de către ceilalți. Ei împart și astăzi mâncărurile între cele premise (cușer) și cele interzise (teref). Așadar, este permis consumul de viețuitoare marine, dar doar dacă au înotătoare și solzi. Bineînțeles, fructele de mare nu se încadrează în această cerință. Produsele care conțin lapte și cele din carne nu pot fi consumate împreună, ci numai după aproximativ șase ore. Explicația simbolică este simplă și elocventă – laptele oferă viață, iar carnea este un simbol al sacrificiului, adică al morții. Pentru a fi cușer, animalele sunt sacrificate de către un om anume și golite de sânge rapid, astfel încât suferința lor să fie cât mai mică. Animalele admise sunt cele cu copita despicată, cum ar fi vita, capra, oaia. În schimb, porcul, cămila sau iepurele nu sunt pe lista admisă. Carnea de pui, cea de gâscă, rață și curcan nu sunt doar acceptate, ci și preferate de o bună parte a populației. Cât despre reptile, fructe de mare cu cochilie, nici nu poate fi vorba. Peștele, ouăle, legumele și semințele pot fi folosite fie în alimentele pe bază de lapte, fie din carne. Un singur lucru nu este permis: ca tacâmurile să fie folosite pentru consumarea ambelor. Și nu se amestecă nici cele pentru “cușer” sau ”teref”. Cele mai folosite legume sunt lintea, castraveții, fasolea, prazul, ceapa, usturoiul, roșiile și măslinele. Cerealele cele mai importante sunt grâul, porumbul (mălai sau boabe fierte), orzul. Fructele preferate sunt smochinele, strugurii, merele, murele și altele. Deserturile sunt și ele greu de întrecut. Vorbim despre înghețată artizanală, baclavale, clătite, ștrudel, knafeh- din aluat, brânză moale și sirop, malabi- o budincă cu apă de trandafiri și topping de nuci, împreună cu cappucino, limonadă sau ceai de mentă.

Rețeta din Orientul Mijlociu: Cholent

Articol editat de Radio Resita, 10 mai 2023, 07:00

Pentru astăzi vă propun Cholent. Este o mâncare sățioasă din fasole, orz și carne, gătite domol, la foc mic. Este un preparat tradițional al evreilor. Dacă se folosește carne de pasăre, ea se taie de joi și se lasă în apă sărată. Vom folosi 250 de gr de fasole albă cu bobul mic, 500 de gr de piept de vită gras, 120 de gr de arpacaș, o ceapă mică tăiată fin, un cățel de usturoi tocat mărunt, câte un păstârnac și un morcov tăiați felii subțiri. Nu vor lipsi paprika, sare și piper după gust. Cu o seară înainte de servire, se pune fasolea, pieptul de vită și orzul într-un vas de lut sau într-o oală de fontă. Se asezonează cu sare, piper și paprica și se adăugă ceapa, usturoiul, păstârnacul și morcovul. Acum urmează să se pună  apă cât să depășească foarte puțin ingredientele. Oala se acoperă, cu un capac. Deasupra se leagă o cârpă mare, trecută peste capac și prin toarte, pentru etanșeizare. Oala rămâne în cuptor la foc foarte mic până a doua zi la prânz când mâncarea se consumă caldă. În loc de piept de vită, se poate folosi carne de gâscă sau o găină grasă. După unele rețete, se mai adaugă la fiert, alături de boabe, un ou fiert tare, tăiat felii sau cubulețe mici. Vă mărturisesc că o rețetă gătită, așa de simplă, nu am mai întâlnit. Poftă bună și să gătiți cu dragoste.

(Daniel Babun)

Etichete:
Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 9 iunie 2025, 07:37

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească

În fiecare zi de luni, explorăm gastronomia Europei cu rețete autentice, menite să aducă savoarea tradițiilor continentale direct în farfuria...

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 5 iunie 2025, 07:00

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive

Joi este ziua dulciurilor la Radio Reșița! Astăzi vă aducem o rețetă spectaculoasă, rafinată și extrem de gustoasă: Tort de ananas cu...

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 4 iunie 2025, 07:00

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane

Miercurea este dedicată savorilor orientale, iar astăzi, la Radio Reșița, te invităm într-o călătorie culinară de neuitat, cu parfum de...

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 iunie 2025, 07:43

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată

Marțea ne poartă gustul spre America Latină – din Nord și până în Sud, trecând prin America Centrală și insulele Caraibe. Iar în...

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 18 mai 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete

Trei preparate savuroase pentru o duminică petrecută în familie: o supă aromată, un pui rumenit perfect și un desert fresh – meniul complet...

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 17 mai 2025, 06:00

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă

Inspirată din bucătăria lui Antonio Carluccio, această tocană cu carne fragedă, vin și ierburi aromate, servită cu polenta cremoasă și...

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 16 mai 2025, 06:08

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană

Un preparat echilibrat și gustos inspirat de bucătăria italiană – fileuri de macrou fragede în sos pizzaiola, servite cu cartofi rumeniți la...

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 15 mai 2025, 06:03

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă

O tartă irezistibilă cu cremă fină de lămâie și bezea caramelizată – rețeta perfectă pentru iubitorii de dulciuri cu gust echilibrat și...

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă