Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă din bucătăria americană inspirată din rețetele din Amish 365

Marțea, vă prezint o rețetă de pe Continentul American. Astăzi vă propun să pătrundem în bucătăria Amish. Comunitate este una de religie creștină cu doctrină anabaptistă, adică ei sunt rebotezați când depășesc vârsta adolescentină. Comunitatea Amish este caracterizată mai ales prin felul de trai simplu și tradițional și rezistența pe care o opune în fața adoptării obiceiurilor și utilităților moderne. În lume există peste 350.000 de persoane Amish conform datelor din 2020. Cea mai mare parte (98%) trăiește în Statele Unite (în 31 de state), plus o mică populație de 5.600 de persoane în provincia canadiană Ontario. Populația amish își are originea în emigranții elvețieni de limbă germană. Ei cred în Noul Testament, în forma sa strict literară, și duc o viață izolată de lumea modernă. Dintre comunitățile timpurii, care s-au stabilit în Statele Unite, multe au renunțat la identitatea amish și au devenit menoniți. În zilele noastre a apărut Noua Ordine Amish care anulează anumite restricții, cum ar fi posesia de autovehicule, utilizarea energiei electrice și a telefoanelor.

Rețetă din bucătăria americană inspirată din rețetele din Amish 365

Articol editat de Valentina Adam, 15 martie 2023, 13:56 / actualizat: 28 martie 2023, 15:40

Amish nu sunt implicați în politică și, în calitate de pacifişti , nu servesc în armată. Poate de aceea au un grad de fericire mai mare decât majoritatea populațiilor lumii. De asemenea, dezavuează majoritatea tipurilor de asigurări. Adesea ei își unesc resursele pentru a ajuta familiile Amish aflate în nevoie. Populația Amish își fac control și apelează la medici când sănătatea le-o cere. După cum v-ați dat seama, Amish fac parte din lume, dar nu chiar din ea, deoarece încearcă, în modurile lor simple și calme, să mențină cea mai mare separare posibilă de restul societății, conform Wikipedia.

Am ales din bogata bucătărie Amish friptura episcopului cu smântână și orez. Aceasta este una dintre rețetele copioase de fermă pentru care Amish sunt legendari.

Preparăm acest fel de mâncare dintr-un kg de carne de vită tocată, 500 de grame de sos de roșii din conservă, o cană și jumătate de orez cu bob lung, trei căni de bulion de vită, o cană de brânză de vaci, jumătate de cană de smântână, o  cană de brânză cheddar mărunțită, sare si piper dupa gust.

Se pune orezul spălat într-o tigaie, se toarnă apă și se așează   pe foc mediu. Se aduce la fierbere, se reduce focul la mic și se acoperă tigaia. Gătim timp de 15-20 de minute, amestecând din când în când, până se absoarbe apa. Se ia recipientul de pe foc și îl lăsăm să stea acoperit timp de 5 minute.

În acest timp rumenim carnea de vită într-o tigaie până este gătită. Se ia de pe foc, se scurge de grăsime și se adaugă în tigaie sosul de roșii. Punem orezul într-un castron mare,  turnăm smântâna și brânza de vaci. Amestecăm pentru a combina ingredientele. Reglăm gustul cu sare și piper.

Într-o tavă de copt cu pereți înalți se așterne jumătate din orez pe fundul ei. Acoperim cu jumătate din amestecul de carne și sos de roșii. Se presară jumătate din cantitate de brânză. Repetăm straturile. Ultimul trebuie să fie de brânză. Punem tava în cuptorul preîncălzit la 170- 180 de grade Celsius și coacem timp de 10 până la 15 minute sau până când brânza se topește. Se serveste fierbinte, alături de urarea- Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Etichete:
Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 9 iunie 2025, 07:37

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească

În fiecare zi de luni, explorăm gastronomia Europei cu rețete autentice, menite să aducă savoarea tradițiilor continentale direct în farfuria...

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 5 iunie 2025, 07:00

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive

Joi este ziua dulciurilor la Radio Reșița! Astăzi vă aducem o rețetă spectaculoasă, rafinată și extrem de gustoasă: Tort de ananas cu...

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 4 iunie 2025, 07:00

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane

Miercurea este dedicată savorilor orientale, iar astăzi, la Radio Reșița, te invităm într-o călătorie culinară de neuitat, cu parfum de...

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 iunie 2025, 07:43

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată

Marțea ne poartă gustul spre America Latină – din Nord și până în Sud, trecând prin America Centrală și insulele Caraibe. Iar în...

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 18 mai 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete

Trei preparate savuroase pentru o duminică petrecută în familie: o supă aromată, un pui rumenit perfect și un desert fresh – meniul complet...

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 17 mai 2025, 06:00

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă

Inspirată din bucătăria lui Antonio Carluccio, această tocană cu carne fragedă, vin și ierburi aromate, servită cu polenta cremoasă și...

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 16 mai 2025, 06:08

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană

Un preparat echilibrat și gustos inspirat de bucătăria italiană – fileuri de macrou fragede în sos pizzaiola, servite cu cartofi rumeniți la...

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 15 mai 2025, 06:03

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă

O tartă irezistibilă cu cremă fină de lămâie și bezea caramelizată – rețeta perfectă pentru iubitorii de dulciuri cu gust echilibrat și...

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă