Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă din bucătăria americană inspirată din rețetele din Amish 365

Marțea, vă prezint o rețetă de pe Continentul American. Astăzi vă propun să pătrundem în bucătăria Amish. Comunitate este una de religie creștină cu doctrină anabaptistă, adică ei sunt rebotezați când depășesc vârsta adolescentină. Comunitatea Amish este caracterizată mai ales prin felul de trai simplu și tradițional și rezistența pe care o opune în fața adoptării obiceiurilor și utilităților moderne. În lume există peste 350.000 de persoane Amish conform datelor din 2020. Cea mai mare parte (98%) trăiește în Statele Unite (în 31 de state), plus o mică populație de 5.600 de persoane în provincia canadiană Ontario. Populația amish își are originea în emigranții elvețieni de limbă germană. Ei cred în Noul Testament, în forma sa strict literară, și duc o viață izolată de lumea modernă. Dintre comunitățile timpurii, care s-au stabilit în Statele Unite, multe au renunțat la identitatea amish și au devenit menoniți. În zilele noastre a apărut Noua Ordine Amish care anulează anumite restricții, cum ar fi posesia de autovehicule, utilizarea energiei electrice și a telefoanelor.

Rețetă din bucătăria americană inspirată din rețetele din Amish 365

Articol editat de Valentina Adam, 15 martie 2023, 13:56 / actualizat: 28 martie 2023, 15:40

Amish nu sunt implicați în politică și, în calitate de pacifişti , nu servesc în armată. Poate de aceea au un grad de fericire mai mare decât majoritatea populațiilor lumii. De asemenea, dezavuează majoritatea tipurilor de asigurări. Adesea ei își unesc resursele pentru a ajuta familiile Amish aflate în nevoie. Populația Amish își fac control și apelează la medici când sănătatea le-o cere. După cum v-ați dat seama, Amish fac parte din lume, dar nu chiar din ea, deoarece încearcă, în modurile lor simple și calme, să mențină cea mai mare separare posibilă de restul societății, conform Wikipedia.

Am ales din bogata bucătărie Amish friptura episcopului cu smântână și orez. Aceasta este una dintre rețetele copioase de fermă pentru care Amish sunt legendari.

Preparăm acest fel de mâncare dintr-un kg de carne de vită tocată, 500 de grame de sos de roșii din conservă, o cană și jumătate de orez cu bob lung, trei căni de bulion de vită, o cană de brânză de vaci, jumătate de cană de smântână, o  cană de brânză cheddar mărunțită, sare si piper dupa gust.

Se pune orezul spălat într-o tigaie, se toarnă apă și se așează   pe foc mediu. Se aduce la fierbere, se reduce focul la mic și se acoperă tigaia. Gătim timp de 15-20 de minute, amestecând din când în când, până se absoarbe apa. Se ia recipientul de pe foc și îl lăsăm să stea acoperit timp de 5 minute.

În acest timp rumenim carnea de vită într-o tigaie până este gătită. Se ia de pe foc, se scurge de grăsime și se adaugă în tigaie sosul de roșii. Punem orezul într-un castron mare,  turnăm smântâna și brânza de vaci. Amestecăm pentru a combina ingredientele. Reglăm gustul cu sare și piper.

Într-o tavă de copt cu pereți înalți se așterne jumătate din orez pe fundul ei. Acoperim cu jumătate din amestecul de carne și sos de roșii. Se presară jumătate din cantitate de brânză. Repetăm straturile. Ultimul trebuie să fie de brânză. Punem tava în cuptorul preîncălzit la 170- 180 de grade Celsius și coacem timp de 10 până la 15 minute sau până când brânza se topește. Se serveste fierbinte, alături de urarea- Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Etichete:
Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie
Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 30 iulie 2025, 06:00

Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane

În fiecare miercuri la Radio Reșița, explorăm aromele rafinate și condimentate ale Orientului Mijlociu, un spațiu culinar influențat de...

Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane
Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 29 iulie 2025, 06:00

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia

Marțea, la Radio Reșița, explorăm arome de pe cele două continente americane, iar astăzi vă aducem o rețetă savuroasă din America de Sud....

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă