Rețetă din bucătăria americană inspirată din rețetele din Amish 365

Marțea, vă prezint o rețetă de pe Continentul American. Astăzi vă propun să pătrundem în bucătăria Amish. Comunitate este una de religie creștină cu doctrină anabaptistă, adică ei sunt rebotezați când depășesc vârsta adolescentină. Comunitatea Amish este caracterizată mai ales prin felul de trai simplu și tradițional și rezistența pe care o opune în fața adoptării obiceiurilor și utilităților moderne. În lume există peste 350.000 de persoane Amish conform datelor din 2020. Cea mai mare parte (98%) trăiește în Statele Unite (în 31 de state), plus o mică populație de 5.600 de persoane în provincia canadiană Ontario. Populația amish își are originea în emigranții elvețieni de limbă germană. Ei cred în Noul Testament, în forma sa strict literară, și duc o viață izolată de lumea modernă. Dintre comunitățile timpurii, care s-au stabilit în Statele Unite, multe au renunțat la identitatea amish și au devenit menoniți. În zilele noastre a apărut Noua Ordine Amish care anulează anumite restricții, cum ar fi posesia de autovehicule, utilizarea energiei electrice și a telefoanelor.

Amish nu sunt implicați în politică și, în calitate de pacifişti , nu servesc în armată. Poate de aceea au un grad de fericire mai mare decât majoritatea populațiilor lumii. De asemenea, dezavuează majoritatea tipurilor de asigurări. Adesea ei își unesc resursele pentru a ajuta familiile Amish aflate în nevoie. Populația Amish își fac control și apelează la medici când sănătatea le-o cere. După cum v-ați dat seama, Amish fac parte din lume, dar nu chiar din ea, deoarece încearcă, în modurile lor simple și calme, să mențină cea mai mare separare posibilă de restul societății, conform Wikipedia.

Am ales din bogata bucătărie Amish friptura episcopului cu smântână și orez. Aceasta este una dintre rețetele copioase de fermă pentru care Amish sunt legendari.

Preparăm acest fel de mâncare dintr-un kg de carne de vită tocată, 500 de grame de sos de roșii din conservă, o cană și jumătate de orez cu bob lung, trei căni de bulion de vită, o cană de brânză de vaci, jumătate de cană de smântână, o  cană de brânză cheddar mărunțită, sare si piper dupa gust.

Se pune orezul spălat într-o tigaie, se toarnă apă și se așează   pe foc mediu. Se aduce la fierbere, se reduce focul la mic și se acoperă tigaia. Gătim timp de 15-20 de minute, amestecând din când în când, până se absoarbe apa. Se ia recipientul de pe foc și îl lăsăm să stea acoperit timp de 5 minute.

În acest timp rumenim carnea de vită într-o tigaie până este gătită. Se ia de pe foc, se scurge de grăsime și se adaugă în tigaie sosul de roșii. Punem orezul într-un castron mare,  turnăm smântâna și brânza de vaci. Amestecăm pentru a combina ingredientele. Reglăm gustul cu sare și piper.

Într-o tavă de copt cu pereți înalți se așterne jumătate din orez pe fundul ei. Acoperim cu jumătate din amestecul de carne și sos de roșii. Se presară jumătate din cantitate de brânză. Repetăm straturile. Ultimul trebuie să fie de brânză. Punem tava în cuptorul preîncălzit la 170- 180 de grade Celsius și coacem timp de 10 până la 15 minute sau până când brânza se topește. Se serveste fierbinte, alături de urarea- Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Cele mai citite

Related Articles