Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă din bucătăria americană inspirată din rețetele din Amish 365

Marțea, vă prezint o rețetă de pe Continentul American. Astăzi vă propun să pătrundem în bucătăria Amish. Comunitate este una de religie creștină cu doctrină anabaptistă, adică ei sunt rebotezați când depășesc vârsta adolescentină. Comunitatea Amish este caracterizată mai ales prin felul de trai simplu și tradițional și rezistența pe care o opune în fața adoptării obiceiurilor și utilităților moderne. În lume există peste 350.000 de persoane Amish conform datelor din 2020. Cea mai mare parte (98%) trăiește în Statele Unite (în 31 de state), plus o mică populație de 5.600 de persoane în provincia canadiană Ontario. Populația amish își are originea în emigranții elvețieni de limbă germană. Ei cred în Noul Testament, în forma sa strict literară, și duc o viață izolată de lumea modernă. Dintre comunitățile timpurii, care s-au stabilit în Statele Unite, multe au renunțat la identitatea amish și au devenit menoniți. În zilele noastre a apărut Noua Ordine Amish care anulează anumite restricții, cum ar fi posesia de autovehicule, utilizarea energiei electrice și a telefoanelor.

Rețetă din bucătăria americană inspirată din rețetele din Amish 365

Articol editat de Valentina Adam, 15 martie 2023, 13:56 / actualizat: 28 martie 2023, 15:40

Amish nu sunt implicați în politică și, în calitate de pacifişti , nu servesc în armată. Poate de aceea au un grad de fericire mai mare decât majoritatea populațiilor lumii. De asemenea, dezavuează majoritatea tipurilor de asigurări. Adesea ei își unesc resursele pentru a ajuta familiile Amish aflate în nevoie. Populația Amish își fac control și apelează la medici când sănătatea le-o cere. După cum v-ați dat seama, Amish fac parte din lume, dar nu chiar din ea, deoarece încearcă, în modurile lor simple și calme, să mențină cea mai mare separare posibilă de restul societății, conform Wikipedia.

Am ales din bogata bucătărie Amish friptura episcopului cu smântână și orez. Aceasta este una dintre rețetele copioase de fermă pentru care Amish sunt legendari.

Preparăm acest fel de mâncare dintr-un kg de carne de vită tocată, 500 de grame de sos de roșii din conservă, o cană și jumătate de orez cu bob lung, trei căni de bulion de vită, o cană de brânză de vaci, jumătate de cană de smântână, o  cană de brânză cheddar mărunțită, sare si piper dupa gust.

Se pune orezul spălat într-o tigaie, se toarnă apă și se așează   pe foc mediu. Se aduce la fierbere, se reduce focul la mic și se acoperă tigaia. Gătim timp de 15-20 de minute, amestecând din când în când, până se absoarbe apa. Se ia recipientul de pe foc și îl lăsăm să stea acoperit timp de 5 minute.

În acest timp rumenim carnea de vită într-o tigaie până este gătită. Se ia de pe foc, se scurge de grăsime și se adaugă în tigaie sosul de roșii. Punem orezul într-un castron mare,  turnăm smântâna și brânza de vaci. Amestecăm pentru a combina ingredientele. Reglăm gustul cu sare și piper.

Într-o tavă de copt cu pereți înalți se așterne jumătate din orez pe fundul ei. Acoperim cu jumătate din amestecul de carne și sos de roșii. Se presară jumătate din cantitate de brânză. Repetăm straturile. Ultimul trebuie să fie de brânză. Punem tava în cuptorul preîncălzit la 170- 180 de grade Celsius și coacem timp de 10 până la 15 minute sau până când brânza se topește. Se serveste fierbinte, alături de urarea- Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Etichete:
Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 noiembrie 2025, 05:18

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta

Prânzul de duminică – rafinament, savoare și bucuria familiei la masă Bine v-am găsit, prieteni, pe frecvențele de suflet de la Radio...

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta
Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 1 noiembrie 2025, 08:13

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, mai echilibrat și cu mai multă inspirație din țările riverane Mării...

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane
Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 31 octombrie 2025, 08:09

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână

Ca în fiecare zi de vineri, vă aducem o rețetă inspirată din bucătăriile lumii marine, în care regăsim pești de apă dulce, sărată sau...

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână
Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 30 octombrie 2025, 08:04

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică și plină de culoare a dulciurilor europene – o călătorie în universul gusturilor fine, al...

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 29 octombrie 2025, 08:00

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu

Gutui umplute – un deliciu al bucătăriei otomane Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița!Miercurea ne delectăm cu fastuoasele și...

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 28 octombrie 2025, 07:57

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană

Marțea, vă invităm într-o călătorie culinară spre America de Nord, Centrală, de Sud și zona Caraibelor, pentru a descoperi gusturi...

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale