Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă din bucătăria americană: Fritada

Rețetă de fritada de chancho de astăzi este un preparat din carne de porc înăbușită din Ecuador, făcută cu bucăți de coaste de porc dezosate gătite încet. Fritada de chancho sau friptură de porc ecuadoriană este un fel de mâncare popular în Ecuador. În această rețetă tradițională carnea de porc este gătită într-un amestec de apă, suc de portocale, ceapă, usturoi și chimen până când lichidul dispare și carnea de porc se rumenește în „mapahuira”, adică în unsoarea proprie.

Rețetă din bucătăria americană: Fritada

Articol editat de Valentina Adam, 5 aprilie 2023, 11:35

Fritada este o farfurie tipică din Sierra sau Highlands. Chiar dacă numele său complet este „fritada de chancho”, care se traduce literalmente prin friptură de porc, carnea este de fapt gătită în suc de portocale până când apa scade și carnea se rumenește în propria grăsime.

Fritada este unul dintre aceste feluri de mâncare pe care le veți găsi în tarabele de gustări stradale, dar și în restaurante. Oamenii din Ecuador părăsesc de obicei orașul și merg în satele mici de la țară sau campo în weekend, iar în fiecare sat există întotdeauna un restaurant care are fritada de chancho.

Pentru fritada avem nevoie de 1,5 kg de carne de porc, 800 de gr de coaste de porc, 500 de gr de coaste dezosate sau muschi sau orice combinație a acestora, tăiate în pătrate de dimensiune medie. Mai luăm o linguriță de chimen, 10 căței de usturoi- 5 tocați și 5 întregi, o ceapă albă tocată în bucățele mari, o ceapă roșie tocată la fel, 3 căni de apă, o cană de suc de portocale, sare și piper.

Condimentam carnea de porc cu chimen, usturoi tocat, sare și piper. Lasăm la frigider să se odihnească pentru câteva ore. Într-o tigaie mare se adaugă carnea, ceapa tocată, cățeii întregi de usturoi și cele 3 căni de apă. Gătim la foc mediu până aproape dispare apa. Adăugăm acum sucul de portocale și lăsăm să se reducă. După ce carnea va începe să se rumenească, se amestecă des pentru a nu se arde și se va găti până când toate bucățile se rumenesc uniform. Dacă doriți acum puteți turna și piure de roșii.  Servim fritada cu salată de roșii cu ceapă marinată, felii de avocado sau cu vinete prăjite.

(Daniel Babun)

Etichete:
Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 9 iunie 2025, 07:37

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească

În fiecare zi de luni, explorăm gastronomia Europei cu rețete autentice, menite să aducă savoarea tradițiilor continentale direct în farfuria...

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 5 iunie 2025, 07:00

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive

Joi este ziua dulciurilor la Radio Reșița! Astăzi vă aducem o rețetă spectaculoasă, rafinată și extrem de gustoasă: Tort de ananas cu...

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 4 iunie 2025, 07:00

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane

Miercurea este dedicată savorilor orientale, iar astăzi, la Radio Reșița, te invităm într-o călătorie culinară de neuitat, cu parfum de...

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 iunie 2025, 07:43

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată

Marțea ne poartă gustul spre America Latină – din Nord și până în Sud, trecând prin America Centrală și insulele Caraibe. Iar în...

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 18 mai 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete

Trei preparate savuroase pentru o duminică petrecută în familie: o supă aromată, un pui rumenit perfect și un desert fresh – meniul complet...

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 17 mai 2025, 06:00

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă

Inspirată din bucătăria lui Antonio Carluccio, această tocană cu carne fragedă, vin și ierburi aromate, servită cu polenta cremoasă și...

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 16 mai 2025, 06:08

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană

Un preparat echilibrat și gustos inspirat de bucătăria italiană – fileuri de macrou fragede în sos pizzaiola, servite cu cartofi rumeniți la...

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 15 mai 2025, 06:03

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă

O tartă irezistibilă cu cremă fină de lămâie și bezea caramelizată – rețeta perfectă pentru iubitorii de dulciuri cu gust echilibrat și...

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă