Rețetă din bucătăria americană: Fritada

Rețetă de fritada de chancho de astăzi este un preparat din carne de porc înăbușită din Ecuador, făcută cu bucăți de coaste de porc dezosate gătite încet. Fritada de chancho sau friptură de porc ecuadoriană este un fel de mâncare popular în Ecuador. În această rețetă tradițională carnea de porc este gătită într-un amestec de apă, suc de portocale, ceapă, usturoi și chimen până când lichidul dispare și carnea de porc se rumenește în „mapahuira”, adică în unsoarea proprie.

Fritada este o farfurie tipică din Sierra sau Highlands. Chiar dacă numele său complet este „fritada de chancho”, care se traduce literalmente prin friptură de porc, carnea este de fapt gătită în suc de portocale până când apa scade și carnea se rumenește în propria grăsime.

Fritada este unul dintre aceste feluri de mâncare pe care le veți găsi în tarabele de gustări stradale, dar și în restaurante. Oamenii din Ecuador părăsesc de obicei orașul și merg în satele mici de la țară sau campo în weekend, iar în fiecare sat există întotdeauna un restaurant care are fritada de chancho.

Pentru fritada avem nevoie de 1,5 kg de carne de porc, 800 de gr de coaste de porc, 500 de gr de coaste dezosate sau muschi sau orice combinație a acestora, tăiate în pătrate de dimensiune medie. Mai luăm o linguriță de chimen, 10 căței de usturoi- 5 tocați și 5 întregi, o ceapă albă tocată în bucățele mari, o ceapă roșie tocată la fel, 3 căni de apă, o cană de suc de portocale, sare și piper.

Condimentam carnea de porc cu chimen, usturoi tocat, sare și piper. Lasăm la frigider să se odihnească pentru câteva ore. Într-o tigaie mare se adaugă carnea, ceapa tocată, cățeii întregi de usturoi și cele 3 căni de apă. Gătim la foc mediu până aproape dispare apa. Adăugăm acum sucul de portocale și lăsăm să se reducă. După ce carnea va începe să se rumenească, se amestecă des pentru a nu se arde și se va găti până când toate bucățile se rumenesc uniform. Dacă doriți acum puteți turna și piure de roșii.  Servim fritada cu salată de roșii cu ceapă marinată, felii de avocado sau cu vinete prăjite.

(Daniel Babun)

De același autor

Related Articles