Rețetă din bucătăria americană: Ciuperci cu pui

În a doua zi a săptămânii vizităm gastronomic câte o țară din America de Nord, de Sud sau Centrală.  Pentru astăzi m-am oprit în bucătăria provinciei Manitoba din Canada.
Zona are peste 100.000 de lacuri, inclusiv Lacul Winnipeg, unul dintre cele mai mari cu apă dulce interioară din lume.
Scena culinară din Manitoba oferă o fuziune încântătoare de diverse arome, ingrediente proaspete și un accent puternic pe bucătăria locală. Amplasată în inima preriilor canadiene, această provincie prezintă o bogată moștenire culinară influențată de rădăcinile sale indigene, tradițiile europene și o comunitate culinară internațională în creștere.
Unul dintre aspectele definitorii ale peisajului culinar din Manitoba este legătura sa puternică cu pământul. Provincia se mândrește cu terenuri agricole fertile și regiuni agricole vaste, oferind o aprovizionare abundentă de produse proaspete, cereale și animale. Mișcarea de la fermă la masă este proeminentă aici, multe restaurante lucrează cu ingrediente din surse locale. Se pot savura mâncăruri preparate cu ingrediente din Manitoba, cum ar fi bizoni, vânat sălbatic, fructe de pădure, ciuperci și legume, asigurând un gust adevărat al bunătății naturale a regiunii.
Bucătăria indigenă joacă un rol semnificativ în tapiseria culinară din Manitoba. Provincia găzduiește mai multe comunități indigene, iar tradițiile lor culinare au o prezență puternică în restaurantele locale. Mâncărurile de inspirație indigenă conțin adesea ingrediente precum orez sălbatic,  pește de apă dulce și carne de vânat. Mulți bucătari colaborează cu comunitățile indigene pentru a integra arome și tehnici tradiționale în meniurile lor, rezultând o experiență culinară unică și autentică.
Pe lângă bucătăria indigenă, Manitoba îmbrățișează o gamă diversă de arome internaționale. Orașele Winnipeg, Brandon și Churchill, în special, sunt cunoscute pentru ofertele lor culinare multiculturale. Tot aici se găsesc o varietate de bucătării internaționale, inclusiv thailandeză, chinezească, italiană, vietnameză, din Orientul Mijlociu și multe altele. Aceste influențe culinare diverse reflectă multiculturalismul provinciei și oferă o experiență gastronomică globală atât pentru rezidenți, cât și pentru vizitatori.
Manitoba se mândrește, de asemenea, cu o scenă vibrantă de berărie artizanală și distilerie. Microberăriile și distilerii din provincie produc o gamă largă de beri, cidru și băuturi spirtoase folosind ingrediente din surse locale.

În general, scena culinară din Manitoba este un amestec dinamic de arome tradiționale, internaționale și indigene. Eu vă propun o Tigaie cu ciuperci și pui.
Ingredientele necesare sunt:
– 4 bucăți dezosate și fără piele de piept de pui
– condimente italiene
– ulei de rapiță
– unt
– ciuperci proaspete feliate
– usturoi tocat
– o cană de supă de pui
– jumătate de cană smântână grasă
– muștar de Dijon
– o lingură de amidon de porumb dizolvat în 2 linguri apă
– fulgi de chili
– pătrunjel verde tocat
– sare și piper după preferințe.
Așezăm carnea de pui pe masă și tăiem fiecare piept pe mijloc, paralel cu masa pentru a obține două fileuri subțiri.
Asezonăm fileurile pe ambele părți cu sare, piper și condimente italiene. Punem la încălzit o tigaie mare, cu fundul gros și turnăm ulei de rapiță și o lingură de unt. Prăjim fileurile asezonate timp de 3 minute pe fiecare parte, până se rumenesc bine. Le scoatem din tigaie și le rezervăm.
În aceeași tigaie, adăugăm două linguri de unt și ciupercile feliate, pe care le sotăm aproximativ șase minute, până când și-au eliberat lichidul și încep să se rumenească. Punem usturoiul tocat și îl prăjim 30 de secunde. Turnăm bulionul de pui și răzuim resturile rezultate de la prăjirea fileurilor. Adăugăm smântână grasă, muștar de Dijon, fulgi de chili și opțional amidon de porumb. Se amestecă bine și se pune puiul rumenit în tigaie și se continuă gătirea încă 15 minute sau până când sosul se îngroașă. Se ornează cu pătrunjel tocat și se servește cu orez, piure de cartofi, paste sau simplu, cu pâine. Gătitul se face cu dragoste și pasiune. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

De același autor

Related Articles