Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă din bucătăria americană: Chicharron de porc

În fiecare zi de marți a săptămânii traversăm Atlanticul și ne oprim în America de Nord, America Centrală sau America de Sud pentru a descoperi  rețete deosebit de gustoase și de apetisante. Mâncarea este o reflectare a istoriei și culturii unei țări.

Rețetă din bucătăria americană: Chicharron de porc

Articol editat de Radio Resita, 29 octombrie 2024, 09:00

Bolivia a fost locuită de mai bine de 20.000 de ani dar abia în 220 î.Hr. s-a stabilit o civilizație importantă. Tiwanaku, o cultură pre-incașă, a ocupat Peru, Bolivia și Ecuador.
Gastronomia Boliviei se caracterizează în principal prin  amestecul de bucătărie indigenă, europeană, arabă și o influență de bucătăria argentiniană.
Din punct de vedere gastronomic, una dintre cele mai relevante date a fost sosirea spaniolilor începând cu secolul al XVI-lea. Spaniolii au adus produse precum grâul, oi, puii, porci și vite. Aceste ingrediente au fost amestecate cu produsele locale și a luat naștere bucătăria creolă comună în toate țările Latino Americane.  
În consecință, gastronomia boliviană este autohtonă, europeană și arabă. Bucătăria boliviană se adaptează acum la vremurile prezente și este una dintre cele mai diverse bucătării din lume.
Gastronomia Boliviei va oferi în principal mâncăruri andine, mâncăruri din văi și mâncăruri tropicale.

Chicharron de porc este felul de mâncare boliviană, pentru care se iau:
– 3 kg de carne de porc
– chimen, piper și sare
– unt
– 3 lămâi mici
– 8 căței de usturoi tocați mărunt sau rași
– 16 cartofi mici sau medii curățați de coajă
– un kg și jumătate de boabe albe mari de porumb
– 2 litri și jumătate de chicha de porumb.

Chicha este o băutură nealcoolizata, fabricată din porumb violet și fiert, laolaltă cu scorțișoară și cuișoare, până când boabele se înmoaie. Apoi se strecoara.
Carnea de porc se taie în bucăți mari. Într-o oală mare în care pot încăpea 3 kg de porc și mai rămâne spațiu, puneți carnea, chicha, condimentele, usturoiul și două linguri pline de sare. Se lasă sa fiarba la foc mare.
Adăugați sucul celor trei lămâi stoarse, reduceți focul la mediu și amestecați. Într-o altă tigaie topiți untul până devine auriu.
Pe farfurie se toarnă unt și peste boabele de porumb, doi cartofi pentru fiecare porție și 3 bucăți generoase de carne de porc. Eu în loc de boabe de porumb violet, pentru că nu am avut, am folosit porumb prefiert și vidat.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 noiembrie 2025, 05:18

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta

Prânzul de duminică – rafinament, savoare și bucuria familiei la masă Bine v-am găsit, prieteni, pe frecvențele de suflet de la Radio...

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta
Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 1 noiembrie 2025, 08:13

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, mai echilibrat și cu mai multă inspirație din țările riverane Mării...

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane
Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 31 octombrie 2025, 08:09

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână

Ca în fiecare zi de vineri, vă aducem o rețetă inspirată din bucătăriile lumii marine, în care regăsim pești de apă dulce, sărată sau...

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână
Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 30 octombrie 2025, 08:04

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică și plină de culoare a dulciurilor europene – o călătorie în universul gusturilor fine, al...

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 29 octombrie 2025, 08:00

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu

Gutui umplute – un deliciu al bucătăriei otomane Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița!Miercurea ne delectăm cu fastuoasele și...

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 28 octombrie 2025, 07:57

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană

Marțea, vă invităm într-o călătorie culinară spre America de Nord, Centrală, de Sud și zona Caraibelor, pentru a descoperi gusturi...

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale