Rețetă din bucătăria americană- Ayaca

În a doua zi a săptămânii traversăm Atlanticul și poposim într-o bucătărie din câte o țară din America de Nord, de Sud sau Centrală.
Aruba este o insula în Marea Caraibilor, la nord de peninsula venezueleană Paraguana, un teritoriu care face parte din Regatul Țărilor de Jos în America Centrală.
Împreună cu Bonaire și Curacao formează Antilele Leeward Olandeze.
Insula de numai 180 de km pătrați și peste 100.000 de locuitori este cea mai mică din grupul Leeward și are capitală la Oranjestad.
Economia, bazată pe rafinăriile de petrol, a fost recent diversificată prin sectoarele turism și finanțe “offshore”.
Limba oficială este olandeză, iar localnicii vorbesc “papamiento” (o combinație a limbilor olandeză, spaniolă, portugheză și engleză).
Clima este tropical marină, însorită, cu temperaturi medii anuale de 28 de grade Celsius.
Aruba se află în afară traseului obișnuit al uraganelor și are o climă puțin diferită de cea a celorlalte insule din Caraibe. Este mai uscată și mai previzibilă, astfel este o destinație ce poate fi abordată în orice perioada a anului.
Mâncarea în Aruba a fost creată de un amestec de indieni americani, negustori, pirați, puteri coloniale olandeze și spaniole, sclavii africani și coloniști orientali și asiatici.
În Aruba oamenii mănâncă în principal pește, dar și carnea este disponibilă peste tot. Mulți oameni din Aruba merg și la lanțurile de fast-food, care devin din ce în ce mai populare datorită turiștilor americani.  
Aruba are puține produse proprii. Acest lucru este cauzat de faptul că abia plouă și prin urmare, este dificil să se cultive ceva. Majoritatea produselor sunt livrate cu vapoarele.

Ayaca este o mâncare tradițională. Este un aluat din făină de porumb și umplut cu carne, legume și ierburi. Să vă spun cum se prepară Ayaca.

Se iau:
– un kg de făină de porumb
– jumătate de kg de carne de porc, tăiată cuburi mici
– 500 de grame de piept de pui, tăiat în cuburi mici
– o cană de stafide
– o cană de măsline, feliate
– cană de capere
– 3 cepe mari, tocate mărunt
– câte un ardei verde și unul roșu tocați mărunt
– o roșie, tăiate mărunt
– 2 căței de usturoi, zdrobiți
– o lingură de piure de roșii
– o lingură de sos Worcestershire
– câte o linguriță cu vârf de oregano și de boia
– o jumătate de linguriță de chimen măcinat
– două cești de supă de pui
– câte o jumătate de cană de ulei de măsline și de oțet
– sărat și piperat după gust.

Din făina de porumb și apă frământați un aluat și formați  bile de mărimea unei mingi de tenis. Aplatizați fiecare aluat cam de un cm grosime. Luați hârtie termică și puneți pe ea aluat și peste carne de porc, de pui, stafide, măsline, capere, ceapă, ardei, roșii și usturoi.
Adăugați puțin piure de roșii, sos Worcestershire, oregano, boia de ardei, chimen măcinat și piper negru.

În Aruba se folosește frunză de banană. Cum la noi nu se găsește am improvizat cu hârtie termică.
Repetați proces până când toate bilele de aluat au fost folosite.
Fierbeți Ayaca într-o tigaie mare cu multă apă, oțet și sare timp de aproximativ 2 ore.
Scoateți Ayaca din apă și lăsăți-le să se răcească înainte de a le despacheta.

Bucurați-vă de o mâncare delicioasă, pentru a cunoaște aromele Antilelor.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(alltur.romijnreceptenboek.nl)

Cele mai citite

Related Articles