Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă din bucătăria americană: Arepa cu ou

În a doua zi a săptămânii traversăm Atlanticul și pătrundem prin intermediul preparatelor culinare în bucătăria din Columbia. În primul rând vă spun că această țară nu are un fel de mâncare național. Dumnezeu i-a binecuvântat pe columbieni cu o țară fertilă, o uluitoare varietate de fructe tropicale și legume, cafea, cacao, lapte și produse lactate, carne ieftină, pește și fructe de mare.

Rețetă din bucătăria americană: Arepa cu ou

Articol editat de Valentina Adam, 13 iunie 2023, 06:59

Bucătăria columbiană acordă întâietate preparatelor cu puține condimente sau fără ele, fără ornamente sau garnituri copioase. Pe scurt, bucate pregătite  simplu și gustoase. Columbienii preferă gătitul simplu pentru că astfel se pot bucura de ingrediente naturale. Calitatea mâncărurilor de aici este înaltă, la fel și igiena preparatelor.
În bucătăria columbiană există două variante regionale clar diferențiate: cea a munților, unde trăiește cea mai mare parte a populației și cea de pe coastele Caraibelor și Pacificului. Cele două diferă mai ales prin disponibilitatea ingredientelor (pe coastă, de exemplu, peștele și bananele sunt mai abundente).

Micul dejun în Columbia, indiferent de regiunea în care se află, este format din ouă. O modalitate columbiană foarte populară este huevos pericos (omletă cu roșii și ceapă). Ca băuturi sunt preferate o ceașcă de tinto (cafea neagră) sau ciocolată cu lapte.

Prânzul constă dintr-o supă urmată de felul principal (orez, fasole, carne la alegere, o salată mică și un pahar de suc. Pe litoral este obișnuit ca peștele să primeze cărnii de pui sau de vită. De obicei, columbienii preferă să mănânce cina acasă, cu familia, de aceea multe restaurante se deschid doar la prânz.

Vă invit să gătiți Arepa cu ou. Sunt necesare:
-două căni de făină de mălai-
– două ouă
-câte o linguriță de zahăr și sare
-apă și opțional carne tocată de vită.

Se pune făina într-un castron împreună cu sarea și zahărul. Se adaugă apă în fir și se amestecă încontinuu. Aluatul trebuie să fie unul moale și manevrabil. Când acesta este gata trebuie să se formeze arepasele. Pentru asta se fac bile de mărimea unei mingi de tenis de câmp, după care se aplatizează până devin ca niște tortile cu grosimea de o jumătate de centimetru.

Separat, într-o cratiță se înfierbântă suficient ulei vegetal pentru ca arepasul să nu atingă fundul. Arepasul se umflă puțin, lăsând un spațiu în interiorul lor, unde se va pune oul crud și opțional carnea tocată.
Se introduce oul făcând o gaura în una din margini, iar apoi se acoperă cu puțin aluat crud. Se pune din nou la prajit doar pentru ca oul să se gătească.

Arepa se consumă fierbinți. Poftă bună și să aveți parte numai de bine. (Daniel Babun)

(colombiapais.com )

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 noiembrie 2025, 05:18

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta

Prânzul de duminică – rafinament, savoare și bucuria familiei la masă Bine v-am găsit, prieteni, pe frecvențele de suflet de la Radio...

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta
Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 1 noiembrie 2025, 08:13

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, mai echilibrat și cu mai multă inspirație din țările riverane Mării...

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane
Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 31 octombrie 2025, 08:09

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână

Ca în fiecare zi de vineri, vă aducem o rețetă inspirată din bucătăriile lumii marine, în care regăsim pești de apă dulce, sărată sau...

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână
Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 30 octombrie 2025, 08:04

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică și plină de culoare a dulciurilor europene – o călătorie în universul gusturilor fine, al...

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 29 octombrie 2025, 08:00

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu

Gutui umplute – un deliciu al bucătăriei otomane Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița!Miercurea ne delectăm cu fastuoasele și...

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 28 octombrie 2025, 07:57

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană

Marțea, vă invităm într-o călătorie culinară spre America de Nord, Centrală, de Sud și zona Caraibelor, pentru a descoperi gusturi...

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale