Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă din bucătăria americană:

În a doua zi a săptămânii traversăm Atlanticul și pătrundem prin intermediul preparatelor culinare în bucătăria din statul Kentucky.
Aici se mâncă o varietate de alimente.
Bucătăria din Kentucky seamănă în mare parte cu cea din bucătăria tradițională din sud Statelor Unite. Unele feluri de mâncare comune pentru cină sunt somnul prăjit și puiul prăjit. De obicei fripturile sunt servite cu legume precum fasole verde, fasole pinto  alături de pâine de porumb. Alte feluri populare includ gogonele verzi prăjite, brânză, budinca de porumb, bame prăjite și pui cu găluște.
În plus, Kentucky este cunoscut pentru propriul stil regional de grătar. Acest grătar este unic în sine, având în vedere că folosește carne de oaie.
În părțile de nord-vest ale Kentucky, burgoo este un favorit. Acest fel este o tocană care se servește cu pâine de porumb sau brioșe de porumb. În părțile de sud-vest ale statului, chili con carne este un aliment de bază. Nordul Kentucky și zona Louisville găzduiesc o populație germano-americană, care se traduce prin preferințe nordice pentru bere și cârnați europeni. Cu toate acestea, restul bucătăriei statului tinde să fie complet sudic, preferând carnea pentru micul dejun, cum ar fi șunca de țară și cârnați de porc. Băutura preferată este renumitul whisky bourbon Kentucky. Unele deserturi comune sunt plăcintele cu nuci pecan, cu mure și budinca de pâine.
Astăzi vă propun Cotlete de porc la tigaie în sos de ananas și soia. Ne aprovizionăm cu:
– 6 cotlete de porc dezosate
– o conservă de ananas
– un sfert de cană de sos de soia
– două șalote tocate
– o lingură de muștar de Dijon
– 3 linguri de ulei de masline
– o legătură de ceapă verde tăiată subțire
– câte o jumătate de linguriță de sare și piper.
Masăm cotletele de porc cu sare și piper. Într-o tigaie mare antiaderentă încălzim ulei de măsline la foc mediu și rumenim cotletele de porc 6-8 minute pe fiecare parte. Când s-au gătit le scoatem și le punem deoparte.  
În aceeași tigaie în care a rămas ulei și resturi de la carnea rumenită călim ușor șalotele. Combinăm conserva de ananas, sosul de soia și muștarul de Dijon și le adăugăm în tigaie. Creștem temperatura până ce lichidul începe să bolborosească, după care o reducem și continuăm fierberea  până se îngroașă ușor, aproximativ 5 minute.
Adăugăm cotletele înapoi în tigaie și le acoperim cu sos și presărăm ceapă verde feliată subțire. Se mănâncă alături de pâinea de porumb. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Rețetă din bucătăria americană:

Articol editat de Radio Resita, 20 iunie 2023, 07:00

(Daniel Babun)

Etichete:
Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 noiembrie 2025, 05:18

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta

Prânzul de duminică – rafinament, savoare și bucuria familiei la masă Bine v-am găsit, prieteni, pe frecvențele de suflet de la Radio...

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta
Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 1 noiembrie 2025, 08:13

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, mai echilibrat și cu mai multă inspirație din țările riverane Mării...

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane
Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 31 octombrie 2025, 08:09

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână

Ca în fiecare zi de vineri, vă aducem o rețetă inspirată din bucătăriile lumii marine, în care regăsim pești de apă dulce, sărată sau...

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână
Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 30 octombrie 2025, 08:04

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică și plină de culoare a dulciurilor europene – o călătorie în universul gusturilor fine, al...

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 29 octombrie 2025, 08:00

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu

Gutui umplute – un deliciu al bucătăriei otomane Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița!Miercurea ne delectăm cu fastuoasele și...

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 28 octombrie 2025, 07:57

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană

Marțea, vă invităm într-o călătorie culinară spre America de Nord, Centrală, de Sud și zona Caraibelor, pentru a descoperi gusturi...

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale