Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă din bucătăria americană

În a doua zi a săptămânii traversăm Atlanticul și pătrundem prin intermediul preparatelor culinare în bucătăria Americi de Nord, de Sud sau Centrale.

Rețetă din bucătăria americană

Articol editat de Valentina Adam, 24 martie 2023, 13:18

Saptamana trecuta v-am prezentat o reteta a comunitatii Amish. Rămânem tot la această colectivitate liniștită și se spune foarte fericită datorită simplității traiului. Am mai spus-o și cu alte ocazii că mâncarea tradițională a oricărui popor este simplă, cu ingrediente puține, dar foarte gustoasă, apetisantă și sățioasă. Așa este și cu mâncărurile Amish.

Aproape toate casele Amish au o grădină mare, îngrijită de femeia casei cu ajutorul copiilor. În grădina tipică Amish se cultivă porumb dulce, țelină, sfeclă, morcovi, cartofi, roșii, mazăre și o mare varietate de alte legume. Amish pot avea și pomi fructiferi sau viță de vie pe proprietatea lor. Amish își cresc propriile animale, păsări, porci și vite, dar practică și vânătoarea pentru asigurarea traiului. Ei se folosesc de vânătoare pentru subzistență și nu o utilizează în scopuri sportive ca în Europa. În funcție de nivelul de tehnologie permis într-o congregație, Amish pot congela alimentele care le prisosesc. Când nu aveau voie să aibe energie electrică foloseau conservarea alimentelor prin sărare, afumare sau uscare. Amish beau lapte crud și susțin că este benefic pentru sănătate, cu toate că vânzarea laptelui neprocesat către populație este interzisă în unele state. În ultima vreme alimentele netradiționale au devenit populare, precum pizza, preparatele în stil mexican, hamburgeri și hot-dog-uri.

Consumul de alcool al populației Amish poate varia în funcție de comunitate și afiliere. Unele comunități au o incidență mai mare a consumului de alcool, în timp ce în altele poate fi aproape inexistent. Vinul este băutura de bază și se face din mure, zmeură, struguri și chiar sfeclă, am aflat de pe site-ul amishamerica.com. Comunităţile Amish duc o viață simplă. Celor mai mulți dintre noi ni se poate părea o prostie să nu folosim avantajele tehnologiei. Dar, dacă ne uităm la statistici, Amish sunt mult mai sănătoşi decât restul americanilor. Nu au cancer, nici autism, diabet, astm, alergii, în general, boli cronice, se îmbolnăvesc foarte puţini și foarte rar, iar media de viață este de 85 de ani.

Săptămâna trecută v-am propus Friptura episcopului din  bucătăria Amish.  Pentru astăzi m-am gândit la Poor’s Steak sau friptura săracului. Se ia un kg de carne tocată, nu contează de care, o cană de lapte, una de biscuiți populari sfărâmați bine, supă cremă de ciuperci, o ceapă mică tocată, sare și piper. Se amestecă toate ingredientele, cu excepția supei de ciuperci. Aluatul obținut se învelește în folie de prospețime și se lasă la odihnă în cămară, peste noapte. Cine nu are poate să-l pună în frigider. Când se dorește să se mănânce, se întinde, se taie în bucăți și se tăvălește prin făină. Într-o cratiță se toarnă untură în amestec cu ulei, iar când unsoarea se înfierbântă se prăjesc feliile până se rumenesc. Concomitent se prepară o supă cremă de ciuperci. Feliile de carne se așează într-o tavă, peste ele se pune supa cremă de ciuperci și merg la cuptor timp de o oră la 180 de grade. Se servește cu pâine caldă. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Etichete:
Flan parizian de ciocolată 
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 26 iunie 2025, 07:00

Flan parizian de ciocolată 

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de joi pătrundem în lumea dulce a deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem...

Flan parizian de ciocolată 
Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 25 iunie 2025, 07:00

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! Miercurea este dedicată fastuoaselor și aromatelor preparate din bucătăria Orientului...

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu
Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 24 iunie 2025, 07:07

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană

Marțea este dedicată rețetelor din America de Nord, Centrală, de Sud și din zona Caraibelor, unde gastronomia este o explozie de arome,...

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană
Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 iunie 2025, 07:00

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă

Poftă bună și bucură-te de savoarea autentică a Alpilor francezi! Această friptură de vițel cu legume sotate este alegerea...

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 22 iunie 2025, 07:55

Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir

Duminica este despre tihnă, familie și bucuria de a savura împreună o masă delicioasă. Ne-am gândit să vă oferim o idee completă de meniu...

Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 15 iunie 2025, 07:00

Prânzul de duminică – Rețete savuroase pentru o masă în familie, cu pește, pui și înghețată de casă

Masa perfectă de duminică începe cu dragoste, continuă cu savoare și se încheie cu dulceață La Radio Reșița, duminica este ziua dedicată...

Prânzul de duminică – Rețete savuroase pentru o masă în familie, cu pește, pui și înghețată de casă
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 14 iunie 2025, 07:00

Cartofi cu Grana Padano – rețetă mediteraneană simplă și delicioasă inspirată din Toscana

Sâmbăta cu gust – rețete sănătoase din bucătăria mediteraneană Sâmbăta, la Radio Reșița, este ziua dedicată alimentației echilibrate,...

Cartofi cu Grana Padano – rețetă mediteraneană simplă și delicioasă inspirată din Toscana
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 13 iunie 2025, 07:00

Midii cu Sauvignon Blanc – rețeta clasică belgiană

Vinerea, savurează marea – midii cu vin alb și arome simple, dar rafinate În fiecare vineri, la Radio Reșița, îți aducem în farfurie gustul...

Midii cu Sauvignon Blanc – rețeta clasică belgiană