Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă cu pește sau fructe de mare- Thieboudienne

Thieboudienne înseamnă orez cu pește în senegaleză. Rețeta am aflat-o de pe site-ul francez, (cuisine.journaldesfemmes.fr). Pe lângă Senegal se mai gătește în Coasta de Fildeș și Guineea, foste posesiuni franceze. Este felul de mâncare național din Senegal.
Pentru preparare ne trebuie:
– 6 pești Dorada
– un kg de orez alb
– o roșie întreagă
– 3 linguri de piure de roșii
– câte un pătrunjel, un morcov, o ceapă și o vânătă
– 2 cartofi dulci
– 4 căței de usturoi
– două cuburi de supă de legume
– 4 foi de dafin
– 4 ardei, din care doi iuți
– 200 de ml de ulei vegetal
– sare și piper proaspăt măcinat.

Rețetă cu pește sau fructe de mare- Thieboudienne

Articol editat de Radio Resita, 8 martie 2024, 11:16 / actualizat: 9 martie 2024, 11:18

Curățați și eviscerați peștii și uscați-i cu hârtie absorbantă. Se pregătește umplutura pentru a umple peștele. Amestecați pătrunjelul, doi căței de usturoi, doi ardei iuți, sare și zdrobiți un cub de bulion de legume. Umpleți cu acest amestec peștii.
Închideți fiecare pește cu scobitori mici și-i prăjiți într-o cratiță, pe toți odată. După aceea îi rezervați.

Se încălzesc 200 ml de ulei vegetal în cratița unde s-au prăjit peștii.
Reduceți focul și rumeniți cei doi căței de usturoi rămași și zdrobiți și ceapa tocată. Când ceapa devine translucidă se stinge cu piureul de roșii și se pune roșia care se zdrobește cu lingura. După aceea se sărează și se piperează în funcție de gust. Adăugați celălalt cub de supă, foile de dafin și o cană de apă. Rămâne pe foc încă 5- 6 minute să mai scadă lichidul.

Între timp tăiați morcovul, vinetele și cartofii în bucăți rustice. Adăugați legumele în oală și mai fierbeți cel puțin 30 de minute bune sau până când rădăcinoasele devin fragede. După expirarea timpului turnați orezul clătit și hidratat înainte și un litru de apă caldă. Aceasta trebuie să acopere cu două- trei degetele orezul.

Lăsați pe foc mediu încă 20-30 minute. Verificați din când în când și amestecați orezul. Așezați peștii înapoi. Se pune un capac și se mai gătește două sau trei minute. Pune-ți orezul și legumele în farfurie și după aceea peștele. Simplu și delicios.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(cuisine.journaldesfemmes.fr)

Etichete:
Prânz de duminică: trei rețete delicioase pentru o zi dedicată familiei
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 noiembrie 2025, 10:34

Prânz de duminică: trei rețete delicioase pentru o zi dedicată familiei

Duminica rămâne, pentru cei mai mulți dintre noi, ziua în care încetinim ritmul și ne reîntoarcem la lucrurile esențiale: familie, tihnă,...

Prânz de duminică: trei rețete delicioase pentru o zi dedicată familiei
Ouă umplute cu ton, supă franțuzească de ceapă și paste gratinate cu sos Bechamel
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 noiembrie 2025, 06:32

Ouă umplute cu ton, supă franțuzească de ceapă și paste gratinate cu sos Bechamel

Duminica este ziua dedicată familiei, relaxării și bucuriei de a sta împreună la masă. Un prânz pregătit cu atenție, aromă și ingrediente...

Ouă umplute cu ton, supă franțuzească de ceapă și paste gratinate cu sos Bechamel
Tocană de vită în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 15 noiembrie 2025, 06:19

Tocană de vită în stil mediteranean

Dieta mediteraneană este considerată una dintre cele mai sănătoase din lume, fiind apreciată pentru combinația perfectă dintre gust, echilibru...

Tocană de vită în stil mediteranean
Păstrăv în crustă de sare
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 14 noiembrie 2025, 06:17

Păstrăv în crustă de sare

Carnea de pește rămâne unul dintre cele mai sănătoase alimente, iar vineri vă aduc mereu câte o rețetă cu pește de apă dulce, sărată sau...

Păstrăv în crustă de sare
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 12 noiembrie 2025, 06:00

Mahmudiye – rețeta sultanilor

Mahmudiye – gustul regal al Imperiului Otoman Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița!Miercurea ne lăsăm răsfățați de fastuoasele...

Mahmudiye – rețeta sultanilor
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 11 noiembrie 2025, 06:00

Chinchuline – deliciul argentinian de la grătar

Chinchuline – gustul autentic al grătarului argentinian Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! Marțea ne aventurăm culinar în America...

Chinchuline – deliciul argentinian de la grătar
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 10 noiembrie 2025, 06:00

Fasuljovitsa, tocană de fasole în stil bulgăresc

Bucătăria montană europeană – prima oprire: Bulgaria În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene autentice, cu savoarea cărora ne...

Fasuljovitsa, tocană de fasole în stil bulgăresc
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 noiembrie 2025, 05:18

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta

Prânzul de duminică – rafinament, savoare și bucuria familiei la masă Bine v-am găsit, prieteni, pe frecvențele de suflet de la Radio...

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta