Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă cu pește sau fructe de mare- Thieboudienne

Thieboudienne înseamnă orez cu pește în senegaleză. Rețeta am aflat-o de pe site-ul francez, (cuisine.journaldesfemmes.fr). Pe lângă Senegal se mai gătește în Coasta de Fildeș și Guineea, foste posesiuni franceze. Este felul de mâncare național din Senegal.
Pentru preparare ne trebuie:
– 6 pești Dorada
– un kg de orez alb
– o roșie întreagă
– 3 linguri de piure de roșii
– câte un pătrunjel, un morcov, o ceapă și o vânătă
– 2 cartofi dulci
– 4 căței de usturoi
– două cuburi de supă de legume
– 4 foi de dafin
– 4 ardei, din care doi iuți
– 200 de ml de ulei vegetal
– sare și piper proaspăt măcinat.

Rețetă cu pește sau fructe de mare- Thieboudienne

Articol editat de Radio Resita, 8 martie 2024, 11:16 / actualizat: 9 martie 2024, 11:18

Curățați și eviscerați peștii și uscați-i cu hârtie absorbantă. Se pregătește umplutura pentru a umple peștele. Amestecați pătrunjelul, doi căței de usturoi, doi ardei iuți, sare și zdrobiți un cub de bulion de legume. Umpleți cu acest amestec peștii.
Închideți fiecare pește cu scobitori mici și-i prăjiți într-o cratiță, pe toți odată. După aceea îi rezervați.

Se încălzesc 200 ml de ulei vegetal în cratița unde s-au prăjit peștii.
Reduceți focul și rumeniți cei doi căței de usturoi rămași și zdrobiți și ceapa tocată. Când ceapa devine translucidă se stinge cu piureul de roșii și se pune roșia care se zdrobește cu lingura. După aceea se sărează și se piperează în funcție de gust. Adăugați celălalt cub de supă, foile de dafin și o cană de apă. Rămâne pe foc încă 5- 6 minute să mai scadă lichidul.

Între timp tăiați morcovul, vinetele și cartofii în bucăți rustice. Adăugați legumele în oală și mai fierbeți cel puțin 30 de minute bune sau până când rădăcinoasele devin fragede. După expirarea timpului turnați orezul clătit și hidratat înainte și un litru de apă caldă. Aceasta trebuie să acopere cu două- trei degetele orezul.

Lăsați pe foc mediu încă 20-30 minute. Verificați din când în când și amestecați orezul. Așezați peștii înapoi. Se pune un capac și se mai gătește două sau trei minute. Pune-ți orezul și legumele în farfurie și după aceea peștele. Simplu și delicios.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(cuisine.journaldesfemmes.fr)

Etichete:
Prânzul de duminică în familie – Rețetă tradițională cu ciorbă, carne și desert
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 29 iunie 2025, 08:00

Prânzul de duminică în familie – Rețetă tradițională cu ciorbă, carne și desert

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este o mică sărbătoare, un moment de consolidare a relațiilor, în compania unei...

Prânzul de duminică în familie – Rețetă tradițională cu ciorbă, carne și desert
Spaghetti Frittata
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 iunie 2025, 07:00

Spaghetti Frittata

Sâmbăta este ziua perfectă pentru a găti ceva sănătos, echilibrat și plin de vitamine, iar astăzi vă propunem o rețetă simplă și...

Spaghetti Frittata
Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 iunie 2025, 07:00

Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de vineri vă propun o rețetă delicioasă și sănătoasă, în care peștele –...

Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie
Flan parizian de ciocolată 
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 26 iunie 2025, 07:00

Flan parizian de ciocolată 

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de joi pătrundem în lumea dulce a deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem...

Flan parizian de ciocolată 
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 25 iunie 2025, 07:00

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! Miercurea este dedicată fastuoaselor și aromatelor preparate din bucătăria Orientului...

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 24 iunie 2025, 07:07

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană

Marțea este dedicată rețetelor din America de Nord, Centrală, de Sud și din zona Caraibelor, unde gastronomia este o explozie de arome,...

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 iunie 2025, 07:00

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă

Poftă bună și bucură-te de savoarea autentică a Alpilor francezi! Această friptură de vițel cu legume sotate este alegerea...

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 22 iunie 2025, 07:55

Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir

Duminica este despre tihnă, familie și bucuria de a savura împreună o masă delicioasă. Ne-am gândit să vă oferim o idee completă de meniu...

Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir