Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă cu pește sau fructe de mare: Terină de somon afumat

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc pești de apă dulce, sărată sau fructe de mare. Bucătăria din Finlanda consta în alimente nerafinate, dar cu conținut ridicat de energie, preparate în principal din ingrediente care ar putea fi depozitate în timpul iernii, cum ar fi rădăcinoasele și varza.

Rețetă cu pește sau fructe de mare: Terină de somon afumat

Articol editat de Radio Resita, 26 mai 2023, 07:00

V-ați dat seama că mă prezint astăzi în fața dumneavoastră cu o rețetă finlandeză de Terină de somon afumat. Mâncarea poartă denumirea vasului în care se gătește.
Acesta este un preparat care se pretează foarte bine pentru a fi servit la ocazii festive. Se potrivește bine ca aperitiv delicios. Desigur, poate fi savurat și ca fel principal cu o salată proaspătă.
Terina caldă de somon afumat nu este gata într-o clipă, așa că trebuie rezervat ceva timp pentru a o pregăti. Cu toate acestea nu este ceva complicat, dar necesită un robot de bucătărie sau ceva asemănător, care este folosit pentru a transforma peștele și celelalte ingrediente într-o compoziție ușor solidă. Preparatul este de obicei gătit într-un vas potrivit, care este dreptunghiular și îngust, care se numește terrină. Desigur, dacă nu aveți disponibilă o terrină  puteți prepara într-o tavă de chec.
Terina de somon afumat se prepară la cuptor într-o baie de apă. Marginea superioară a apei din recipientul inferior ar trebui să se extindă aproape de marginea superioară a masei de cocă de pește. Terina de somon afumat se gătește încet, la temperatură scăzută. Timpul de gătire pentru terina este de aproximativ o oră și jumătate, după care se lasă să se răcească și se servește călduță.
Ca să preparăm terina avem nevoie de jumătate de kg de file păstrăv sau somon afumat, 300 de gr de smântână de frișcă, o lingură de făină, trei ouă la care se spară albușurile și gălbenușurile, două linguri de suc de lămâie, o legătură de mărar, sare și piper alb măcinat. Dacă folosim somon afumat atunci mai avem devoie de 150 de grame de file de păstrăv afumat. Dacă utilizăm păstrăv afumat, atunci ne trebuie 150 de grame de somon afumat.
Începem prin a scoate pielea și grăsimea peștelui. Îl tăiem bucăți și scoatem eventualele oase.  Introducem bucățile într-un robot de bucătărie împreună cu celelalte ingrediente, cu excepția albușurilor. Măcinăm până când ingredientele sunt omogenizate.
Batem albusurile până devin o spumă tare.
Tapetăm o tavă cu fâșii de hârtie de copt și punem jumătate din masa de albușuri pe fund. În centru se face o adâncitură și presărăm jumătate din legătura de mărar tocat.
Deasupra se așează  cele 150 de gr de pește tocat fin și  presărăm restul de mărar. Întindem amestecul din robotul de bucătărie și netezim suprafața.
Luăm o tavă de chec în care punem compoziția acoperită cu folie. Punem tava într-un alt recipient care are apă și introducem la cuptor. Se ține acolo timp de o oră și jumătate la 150 de gr Celsius sau până când considerăm că preparatul s-a închegat la mijloc. Întreaga frumusețe estetică este  încununată cu diverse decorațiuni pe care le puteți face cu ingredientele pe care le doriți. Diverse ierburi, fructe și legume îi aduc prospețime și strălucire. Ar trebui să folosiți ingrediente de sezon și, desigur, să țineți cont de natura evenimentului. Preparatul se servește cald sau rece. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Etichete:
Tocană de vită în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 15 noiembrie 2025, 06:19

Tocană de vită în stil mediteranean

Dieta mediteraneană este considerată una dintre cele mai sănătoase din lume, fiind apreciată pentru combinația perfectă dintre gust, echilibru...

Tocană de vită în stil mediteranean
Păstrăv în crustă de sare
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 14 noiembrie 2025, 06:17

Păstrăv în crustă de sare

Carnea de pește rămâne unul dintre cele mai sănătoase alimente, iar vineri vă aduc mereu câte o rețetă cu pește de apă dulce, sărată sau...

Păstrăv în crustă de sare
Mahmudiye – rețeta sultanilor
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 12 noiembrie 2025, 06:00

Mahmudiye – rețeta sultanilor

Mahmudiye – gustul regal al Imperiului Otoman Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița!Miercurea ne lăsăm răsfățați de fastuoasele...

Mahmudiye – rețeta sultanilor
Chinchuline – deliciul argentinian de la grătar
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 11 noiembrie 2025, 06:00

Chinchuline – deliciul argentinian de la grătar

Chinchuline – gustul autentic al grătarului argentinian Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! Marțea ne aventurăm culinar în America...

Chinchuline – deliciul argentinian de la grătar
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 10 noiembrie 2025, 06:00

Fasuljovitsa, tocană de fasole în stil bulgăresc

Bucătăria montană europeană – prima oprire: Bulgaria În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene autentice, cu savoarea cărora ne...

Fasuljovitsa, tocană de fasole în stil bulgăresc
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 noiembrie 2025, 05:18

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta

Prânzul de duminică – rafinament, savoare și bucuria familiei la masă Bine v-am găsit, prieteni, pe frecvențele de suflet de la Radio...

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 1 noiembrie 2025, 08:13

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, mai echilibrat și cu mai multă inspirație din țările riverane Mării...

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 31 octombrie 2025, 08:09

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână

Ca în fiecare zi de vineri, vă aducem o rețetă inspirată din bucătăriile lumii marine, în care regăsim pești de apă dulce, sărată sau...

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână