Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă cu pește sau fructe de mare: Terină de somon afumat

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc pești de apă dulce, sărată sau fructe de mare. Bucătăria din Finlanda consta în alimente nerafinate, dar cu conținut ridicat de energie, preparate în principal din ingrediente care ar putea fi depozitate în timpul iernii, cum ar fi rădăcinoasele și varza.

Rețetă cu pește sau fructe de mare: Terină de somon afumat

Articol editat de Radio Resita, 26 mai 2023, 07:00

V-ați dat seama că mă prezint astăzi în fața dumneavoastră cu o rețetă finlandeză de Terină de somon afumat. Mâncarea poartă denumirea vasului în care se gătește.
Acesta este un preparat care se pretează foarte bine pentru a fi servit la ocazii festive. Se potrivește bine ca aperitiv delicios. Desigur, poate fi savurat și ca fel principal cu o salată proaspătă.
Terina caldă de somon afumat nu este gata într-o clipă, așa că trebuie rezervat ceva timp pentru a o pregăti. Cu toate acestea nu este ceva complicat, dar necesită un robot de bucătărie sau ceva asemănător, care este folosit pentru a transforma peștele și celelalte ingrediente într-o compoziție ușor solidă. Preparatul este de obicei gătit într-un vas potrivit, care este dreptunghiular și îngust, care se numește terrină. Desigur, dacă nu aveți disponibilă o terrină  puteți prepara într-o tavă de chec.
Terina de somon afumat se prepară la cuptor într-o baie de apă. Marginea superioară a apei din recipientul inferior ar trebui să se extindă aproape de marginea superioară a masei de cocă de pește. Terina de somon afumat se gătește încet, la temperatură scăzută. Timpul de gătire pentru terina este de aproximativ o oră și jumătate, după care se lasă să se răcească și se servește călduță.
Ca să preparăm terina avem nevoie de jumătate de kg de file păstrăv sau somon afumat, 300 de gr de smântână de frișcă, o lingură de făină, trei ouă la care se spară albușurile și gălbenușurile, două linguri de suc de lămâie, o legătură de mărar, sare și piper alb măcinat. Dacă folosim somon afumat atunci mai avem devoie de 150 de grame de file de păstrăv afumat. Dacă utilizăm păstrăv afumat, atunci ne trebuie 150 de grame de somon afumat.
Începem prin a scoate pielea și grăsimea peștelui. Îl tăiem bucăți și scoatem eventualele oase.  Introducem bucățile într-un robot de bucătărie împreună cu celelalte ingrediente, cu excepția albușurilor. Măcinăm până când ingredientele sunt omogenizate.
Batem albusurile până devin o spumă tare.
Tapetăm o tavă cu fâșii de hârtie de copt și punem jumătate din masa de albușuri pe fund. În centru se face o adâncitură și presărăm jumătate din legătura de mărar tocat.
Deasupra se așează  cele 150 de gr de pește tocat fin și  presărăm restul de mărar. Întindem amestecul din robotul de bucătărie și netezim suprafața.
Luăm o tavă de chec în care punem compoziția acoperită cu folie. Punem tava într-un alt recipient care are apă și introducem la cuptor. Se ține acolo timp de o oră și jumătate la 150 de gr Celsius sau până când considerăm că preparatul s-a închegat la mijloc. Întreaga frumusețe estetică este  încununată cu diverse decorațiuni pe care le puteți face cu ingredientele pe care le doriți. Diverse ierburi, fructe și legume îi aduc prospețime și strălucire. Ar trebui să folosiți ingrediente de sezon și, desigur, să țineți cont de natura evenimentului. Preparatul se servește cald sau rece. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Etichete:
Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 9 iunie 2025, 07:37

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească

În fiecare zi de luni, explorăm gastronomia Europei cu rețete autentice, menite să aducă savoarea tradițiilor continentale direct în farfuria...

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 5 iunie 2025, 07:00

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive

Joi este ziua dulciurilor la Radio Reșița! Astăzi vă aducem o rețetă spectaculoasă, rafinată și extrem de gustoasă: Tort de ananas cu...

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 4 iunie 2025, 07:00

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane

Miercurea este dedicată savorilor orientale, iar astăzi, la Radio Reșița, te invităm într-o călătorie culinară de neuitat, cu parfum de...

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 iunie 2025, 07:43

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată

Marțea ne poartă gustul spre America Latină – din Nord și până în Sud, trecând prin America Centrală și insulele Caraibe. Iar în...

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 18 mai 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete

Trei preparate savuroase pentru o duminică petrecută în familie: o supă aromată, un pui rumenit perfect și un desert fresh – meniul complet...

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 17 mai 2025, 06:00

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă

Inspirată din bucătăria lui Antonio Carluccio, această tocană cu carne fragedă, vin și ierburi aromate, servită cu polenta cremoasă și...

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 16 mai 2025, 06:08

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană

Un preparat echilibrat și gustos inspirat de bucătăria italiană – fileuri de macrou fragede în sos pizzaiola, servite cu cartofi rumeniți la...

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 15 mai 2025, 06:03

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă

O tartă irezistibilă cu cremă fină de lămâie și bezea caramelizată – rețeta perfectă pentru iubitorii de dulciuri cu gust echilibrat și...

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă