Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă cu pește sau fructe de mare: Păstrăv umplut cu varză murată

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc pești de apă dulce, sărată sau fructe de mare. Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și numărul mic de calorii fac din acest aliment o alternativă la carnea de porc sau vită, care sunt digerate mult mai greu în stomac. Pentru a ne bucura de beneficiile cărnii de pește nutriționiștii recomandă două porții pe săptămână. Propunerea mea de astăzi este o rețetă poloneză de Păstrăv umplut cu varză murată.
Luăm:
– doi păstrăvi
– două linguri de unt
– o ceapă albă
– o frunză de dafin
– 30 de gr de ciuperci uscate
– 200 de gr de varză murată
– 4 linguri de ulei vegetal
– un ou
– 120 de gr de hering afumat la rece
– un cub de condiment universal, sos de pește și apă dacă este nevoie.  
Înmuiem ciupercile timp de 1 oră, după care le fierbem în apa în care au fost înmuiate.
Tocăm varza și o punem într-o oală. Punem cam un sfert de cană de apă, aruncăm acolo și frunza de dafin și lăsăm la fiert puțin peste o oră. Când ne apropiem de timpul de finalizare a verzei murate, curățăm și tocăm cubulețe ceapa. Punem untul la topit și prăjim ușor ceapa în el.  Nu lăsați untul să se ardă, pentru că atunci umplutura este fără gust. Adăugăm varza și ciupercile și le prăjim. După ce s-au rumenit bine le punem deoparte. Tăiem heringul afumat în cubulețe pe care le aruncăm în compoziția de varză și ciuperci.  Amestecăm bine, dar cu duhul blândeții.  Lăsăm compoziția să se răcească bine, apoi punem în umplutură cubul de condimente sfărâmat în palme. Adăugăm și oul și continuăm să amestecăm delicat.
Spălăm păstrăvul, îl eviscerăm dacă nu a fost curățat deja, îl uscăm și îi tăiem înotătoarele.
Umplem carcasele păstrăvilor cu umplutura răcită și fixăm burta cu scobitori. Ungem peștele cu ulei de măsline, îl  așezăm pe o tava tapetata cu hârtie de copt și îl coacem la 130- 140 de grade Celsius. Se servește cu sos de lămâie sau de usturoi, alături de ce garnitură poftiți. Binențeles și cu mămăligă sau cu polenta cum spun și polonezii. Gătitul se face cu dragoste și pasiune. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Rețetă cu pește sau fructe de mare: Păstrăv umplut cu varză murată

Articol editat de Radio Resita, 1 septembrie 2023, 07:00

(Daniel Babun)

Etichete:
Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 2 iulie 2025, 05:06

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu

Miercurea este dedicată aromelor și condimentelor bogate ale Orientului Mijlociu – o regiune cu o istorie culinară fascinantă și rețete...

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 1 iulie 2025, 05:02

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei

În fiecare marți traversăm oceanul și explorăm bucătăriile din Americi. Astăzi ne oprim în sudul Statelor Unite, în Louisiana – patria...

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 iunie 2025, 05:00

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei

În fiecare luni, explorăm gusturi autentice din gastronomia continentului. Astăzi, ne oprim în inima munților Spaniei, unde preparatele sunt...

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei