Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă cu pește sau fructe de mare: Păstrăv umplut cu varză murată

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc pești de apă dulce, sărată sau fructe de mare. Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și numărul mic de calorii fac din acest aliment o alternativă la carnea de porc sau vită, care sunt digerate mult mai greu în stomac. Pentru a ne bucura de beneficiile cărnii de pește nutriționiștii recomandă două porții pe săptămână. Propunerea mea de astăzi este o rețetă poloneză de Păstrăv umplut cu varză murată.
Luăm:
– doi păstrăvi
– două linguri de unt
– o ceapă albă
– o frunză de dafin
– 30 de gr de ciuperci uscate
– 200 de gr de varză murată
– 4 linguri de ulei vegetal
– un ou
– 120 de gr de hering afumat la rece
– un cub de condiment universal, sos de pește și apă dacă este nevoie.  
Înmuiem ciupercile timp de 1 oră, după care le fierbem în apa în care au fost înmuiate.
Tocăm varza și o punem într-o oală. Punem cam un sfert de cană de apă, aruncăm acolo și frunza de dafin și lăsăm la fiert puțin peste o oră. Când ne apropiem de timpul de finalizare a verzei murate, curățăm și tocăm cubulețe ceapa. Punem untul la topit și prăjim ușor ceapa în el.  Nu lăsați untul să se ardă, pentru că atunci umplutura este fără gust. Adăugăm varza și ciupercile și le prăjim. După ce s-au rumenit bine le punem deoparte. Tăiem heringul afumat în cubulețe pe care le aruncăm în compoziția de varză și ciuperci.  Amestecăm bine, dar cu duhul blândeții.  Lăsăm compoziția să se răcească bine, apoi punem în umplutură cubul de condimente sfărâmat în palme. Adăugăm și oul și continuăm să amestecăm delicat.
Spălăm păstrăvul, îl eviscerăm dacă nu a fost curățat deja, îl uscăm și îi tăiem înotătoarele.
Umplem carcasele păstrăvilor cu umplutura răcită și fixăm burta cu scobitori. Ungem peștele cu ulei de măsline, îl  așezăm pe o tava tapetata cu hârtie de copt și îl coacem la 130- 140 de grade Celsius. Se servește cu sos de lămâie sau de usturoi, alături de ce garnitură poftiți. Binențeles și cu mămăligă sau cu polenta cum spun și polonezii. Gătitul se face cu dragoste și pasiune. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Rețetă cu pește sau fructe de mare: Păstrăv umplut cu varză murată

Articol editat de Radio Resita, 1 septembrie 2023, 07:00

(Daniel Babun)

Etichete:
Prânz de duminică: trei rețete delicioase pentru o zi dedicată familiei
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 noiembrie 2025, 10:34

Prânz de duminică: trei rețete delicioase pentru o zi dedicată familiei

Duminica rămâne, pentru cei mai mulți dintre noi, ziua în care încetinim ritmul și ne reîntoarcem la lucrurile esențiale: familie, tihnă,...

Prânz de duminică: trei rețete delicioase pentru o zi dedicată familiei
Ouă umplute cu ton, supă franțuzească de ceapă și paste gratinate cu sos Bechamel
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 noiembrie 2025, 06:32

Ouă umplute cu ton, supă franțuzească de ceapă și paste gratinate cu sos Bechamel

Duminica este ziua dedicată familiei, relaxării și bucuriei de a sta împreună la masă. Un prânz pregătit cu atenție, aromă și ingrediente...

Ouă umplute cu ton, supă franțuzească de ceapă și paste gratinate cu sos Bechamel
Tocană de vită în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 15 noiembrie 2025, 06:19

Tocană de vită în stil mediteranean

Dieta mediteraneană este considerată una dintre cele mai sănătoase din lume, fiind apreciată pentru combinația perfectă dintre gust, echilibru...

Tocană de vită în stil mediteranean
Păstrăv în crustă de sare
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 14 noiembrie 2025, 06:17

Păstrăv în crustă de sare

Carnea de pește rămâne unul dintre cele mai sănătoase alimente, iar vineri vă aduc mereu câte o rețetă cu pește de apă dulce, sărată sau...

Păstrăv în crustă de sare
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 12 noiembrie 2025, 06:00

Mahmudiye – rețeta sultanilor

Mahmudiye – gustul regal al Imperiului Otoman Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița!Miercurea ne lăsăm răsfățați de fastuoasele...

Mahmudiye – rețeta sultanilor
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 11 noiembrie 2025, 06:00

Chinchuline – deliciul argentinian de la grătar

Chinchuline – gustul autentic al grătarului argentinian Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! Marțea ne aventurăm culinar în America...

Chinchuline – deliciul argentinian de la grătar
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 10 noiembrie 2025, 06:00

Fasuljovitsa, tocană de fasole în stil bulgăresc

Bucătăria montană europeană – prima oprire: Bulgaria În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene autentice, cu savoarea cărora ne...

Fasuljovitsa, tocană de fasole în stil bulgăresc
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 noiembrie 2025, 05:18

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta

Prânzul de duminică – rafinament, savoare și bucuria familiei la masă Bine v-am găsit, prieteni, pe frecvențele de suflet de la Radio...

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta