Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă cu pește sau fructe de mare: Păstrăv umplut cu varză murată

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc pești de apă dulce, sărată sau fructe de mare. Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și numărul mic de calorii fac din acest aliment o alternativă la carnea de porc sau vită, care sunt digerate mult mai greu în stomac. Pentru a ne bucura de beneficiile cărnii de pește nutriționiștii recomandă două porții pe săptămână. Propunerea mea de astăzi este o rețetă poloneză de Păstrăv umplut cu varză murată.
Luăm:
– doi păstrăvi
– două linguri de unt
– o ceapă albă
– o frunză de dafin
– 30 de gr de ciuperci uscate
– 200 de gr de varză murată
– 4 linguri de ulei vegetal
– un ou
– 120 de gr de hering afumat la rece
– un cub de condiment universal, sos de pește și apă dacă este nevoie.  
Înmuiem ciupercile timp de 1 oră, după care le fierbem în apa în care au fost înmuiate.
Tocăm varza și o punem într-o oală. Punem cam un sfert de cană de apă, aruncăm acolo și frunza de dafin și lăsăm la fiert puțin peste o oră. Când ne apropiem de timpul de finalizare a verzei murate, curățăm și tocăm cubulețe ceapa. Punem untul la topit și prăjim ușor ceapa în el.  Nu lăsați untul să se ardă, pentru că atunci umplutura este fără gust. Adăugăm varza și ciupercile și le prăjim. După ce s-au rumenit bine le punem deoparte. Tăiem heringul afumat în cubulețe pe care le aruncăm în compoziția de varză și ciuperci.  Amestecăm bine, dar cu duhul blândeții.  Lăsăm compoziția să se răcească bine, apoi punem în umplutură cubul de condimente sfărâmat în palme. Adăugăm și oul și continuăm să amestecăm delicat.
Spălăm păstrăvul, îl eviscerăm dacă nu a fost curățat deja, îl uscăm și îi tăiem înotătoarele.
Umplem carcasele păstrăvilor cu umplutura răcită și fixăm burta cu scobitori. Ungem peștele cu ulei de măsline, îl  așezăm pe o tava tapetata cu hârtie de copt și îl coacem la 130- 140 de grade Celsius. Se servește cu sos de lămâie sau de usturoi, alături de ce garnitură poftiți. Binențeles și cu mămăligă sau cu polenta cum spun și polonezii. Gătitul se face cu dragoste și pasiune. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Rețetă cu pește sau fructe de mare: Păstrăv umplut cu varză murată

Articol editat de Radio Resita, 1 septembrie 2023, 07:00

(Daniel Babun)

Etichete:
Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ouă Humayun
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 22 octombrie 2025, 05:00

Ouă Humayun

Miercurea, redescoperim împreună fastuoasele, delicioasele și fabuloasele mâncăruri ale Orientului Mijlociu – o lume plină de mirodenii,...

Ouă Humayun
Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 octombrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie

Duminica – ziua familiei, a bucuriei și a gustului desăvârșit Duminica este, prin tradiție, ziua dedicată familiei și celor dragi – un...

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 octombrie 2025, 05:00

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie

Sâmbăta este ziua în care vă propun o rețetă inspirată din bucătăria mediteraneană, recunoscută la nivel mondial pentru echilibrul dintre...

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 10 octombrie 2025, 09:28

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie

În fiecare vineri, vă invit să redescoperiți savoarea mâncărurilor din pește și fructe de mare, alimente esențiale pentru o viață...

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 octombrie 2025, 05:40

Peameal Bacon – delicatesa canadiană

Bine v-am regăsit pe frecvențele Radio Reșița, la rubrica „Rețetă din America”, unde în fiecare zi de marți descoperim gusturi autentice...

Peameal Bacon – delicatesa canadiană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 octombrie 2025, 05:00

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar

Astăzi traversăm Marea Mediterană și poposim pe spectaculoasa stâncă Gibraltar, acolo unde influențele britanice, spaniole și italiene se...

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar