Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă cu pește sau fructe de mare: Masgouf

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc pești de apă dulce, sărată sau fructe de mare. Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și numărul mic de calorii fac din acest aliment o alternativă la carnea de porc sau vită, care sunt digerate mult mai greu în stomac. Pentru a ne bucura de beneficiile cărnii de pește nutriționiștii recomandă două porții pe săptămână.
Pentru această zi de vineri vin pe frecvențele Radio Reșița cu felul de mâncare național al Irakului, Masgouf, adică pește la grătar.  Cuvântul Masgouf înseamnă „acoperit” în arabă.  
Ingredientele de care avem nevoie sunt:
– patru fileuri de crap
– câte două lingurițe de sare și de curry
– o ceapă mare
– doi căței de usturoi
– două roșii medii
– o legătură de pătrunjel
 – ulei vegetal, pastă de tomate, oțet și suc de lămâie.
Opțional o jumătate de linguriță de piper de cayenne.

Rețetă cu pește sau fructe de mare: Masgouf

Articol editat de Radio Resita, 25 august 2023, 12:00

Spălăm fileurile de pește și le usucăm. Amestecăm o linguriță de sare cu una de curry și presărăm peste fileuri.
Punem peștele pe o tigaie sau o tavă care a fost tapetată cu hârtie de copt. Acoperim pentru ca peștele să nu se usuce și îl lăsăm la frigider până când vom începe să-l gătim.
Preparăm sosul. Tocăm jumatate din ceapă, împreună cu cățeii de usturoi și călim ușor.  
Tăiem una dintre roșii și o adăugăm în aceeași tigaie, împreună cu pătrunjelul, pasta de roșii, oțetul, sucul de lămâie, apa, restul de sare și curry.
Presărăm și piper cayenne, cine folosește. Amestecăm până când toate ingredientele se unesc pentru a forma un sos frumos și bogat. Se fierbe aproximativ cinci minute și se lasă deoparte să se răcească.
Luăm fileurile de pește din frigider și le așezăm pe grătarul încins. Folosim palete pentru prepararea peștelui la grătar. Tăiem ceapa și roșiile rămase și le amplasăm deasupra cărnii. Gătim fileurile zece minute, iar la jumătatea timpului le întoarcem. Se servesc cu orez alb, acoperit cu sos de roșii. Gătitul se face cu dragoste și pasiune. Poftă bună și să aveți parte numai de bine. 

(Daniel Babun)

Etichete:
Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 noiembrie 2025, 05:18

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta

Prânzul de duminică – rafinament, savoare și bucuria familiei la masă Bine v-am găsit, prieteni, pe frecvențele de suflet de la Radio...

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta
Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 1 noiembrie 2025, 08:13

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, mai echilibrat și cu mai multă inspirație din țările riverane Mării...

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane
Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 31 octombrie 2025, 08:09

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână

Ca în fiecare zi de vineri, vă aducem o rețetă inspirată din bucătăriile lumii marine, în care regăsim pești de apă dulce, sărată sau...

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână
Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 30 octombrie 2025, 08:04

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică și plină de culoare a dulciurilor europene – o călătorie în universul gusturilor fine, al...

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 29 octombrie 2025, 08:00

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu

Gutui umplute – un deliciu al bucătăriei otomane Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița!Miercurea ne delectăm cu fastuoasele și...

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 28 octombrie 2025, 07:57

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană

Marțea, vă invităm într-o călătorie culinară spre America de Nord, Centrală, de Sud și zona Caraibelor, pentru a descoperi gusturi...

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale