Rețetă cu pește sau fructe de mare: Fructe de mare congelate cu sos bechamel

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce sau sărată sau fructe de mare. Vă prezint astăzi o modalitate delicioasă de-a vă bucura un gratin de fructe de mare
Când gătiți un preparat gratinat, îl presărați cu pesmet și îl rumeniți în cuptorul încins. Unele rețete gratinate necesită și brânză topită, rumenită. Expresia gratin înseamnă în franceză “prin gratare” sau “cu crusta”, de la verbul răzătoare, “a răzui, a zgâria”.
Ar fi tentant să credem că gratinul se referă la brânză rasă. Totuși, sunt și cei care insistă că gratinul se referă întotdeauna la un topping de pesmet și/sau brânză care este rumenit și crocant, formând o crustă frumoasă.
Pe de altă parte, Gratin Dauphinoise este un fel de mâncare făcut din cartofi tăiați subțiri (nu prefierți) care se gătesc în smântână. Dauphinoise în mod tradițional nu conține nicio brânză.
Gratinul de fructe de mare pe care vi-l prezint este foarte simplu și delicios.
Fructe de mare congelate, un sos bechamel bun, puțină brânză deasupra și la cuptor. Simplu, nu?
Această rețetă este întotdeauna de efect la musafiri și totuși nu este nimic special, având în vedere simplitatea ei.
Sosul bechamel cu care fac acest gratin este magnific, un sos cremos, fără cocoloașe, sosul la care visează toți, bun și inconfundabil.
Ca ingrediente folosim:
– 400 de gr de cocktail de fructe de mare congelate
– două cepe
– sare, piper și nucșoară.
Pentru sosul bechamel pregătim:
– un litru de lapte
– 70 de gr de cașcaval ras
– 70 de gr de unt gras
– 70 de gr de făină.
În primul rând fructele de mare se dezgheață. După ce s-au dezghețat tocăm mărunt ceapa și o călim în unt. Adăugăm fructele de mare. Le procesăm și pe ele maxim două minute. Sărăm, piperăm și pudrăm cu nucșoară după gust.
Nu stăm degeaba și începem să preparăm sosul bechamel. Topim untul în cratiță, prăjim făina având grijă să nu se ardă, amestecăm continuu și turnăm puțin câte puțin laptele. Nu contează dacă laptele este cald sau rece. Dacă turnăm în fir subțire și amestecăm constant nu se va cocoloși făina. La final presărăm și cașcavalul ras.
Într-un vas care se pretează la gătitul în cuptor turnăm sosul și fructele de mare. Introducem recipientul în toba preîncălzită la 200 de grade pentru zece minute.  
Se poate servi acest fel de mâncare cu orez basmati simplu   sau picant. O delicatesă. Poftă bună și să gătiți cu dragoste. 

(Daniel Babun)

De același autor

Related Articles