Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă cu pește sau fructe de mare: Crap umplut cu găluște de cartofi

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare. Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și numărul mic de calorii fac din acest aliment o alternativă la carnea de porc sau vită, care sunt digerate mult mai greu în stomac.
Italienii susțin că la mesele săptămânale trebuie să fie de cel puțin 2-3 ori pește. Săruri minerale, vitamine, proteine, Omega 3, nimic nu lipsește din pești. Și beneficiile sale trec din generație în generație.
Inima, oasele, creierul, vederea, mușchii,  totul devine mai puternic datorită  peștelui. Consumul de pește ne protejează de riscurile bolilor grave și, în general, ale îmbătrânirii organismului nostru. De aceea  peștele  face minuni.
Pe de altă parte, această ploaie de beneficii este legată de ceea ce este esențial în carnea de pește. În mod clar, dozele și calitățile se schimbă în funcție de diferitele tipuri de pește. Vitamine, în primul rând complexurile A, B și D, sărurile minerale precum iod, fier, seleniu și zinc și acizi grași ca  Omega 3 și grăsimile „bune”, reprezintă elixiruri extraordinare de viață lungă. Peștele are și suficiente proteine ușor asimilabile. De ce credeți că oamenii din zonele de coastă sunt mai sănătoși, trăiesc mai mult și sunt activi și la vârste înaintate? Pentru că mănâncă pește.

Rețetă cu pește sau fructe de mare: Crap umplut cu găluște de cartofi

Articol editat de Radio Resita, 8 septembrie 2023, 07:00

Propunerea mea de astăzi este o rețetă de Crap umplut cu găluște de cartofi. Avem de lucru cu:
– un crap de două kilograme
– un kilogram de file de alt pește alb
– un plic de supă instant de ceapă
– două lingurițe de condiment universal
– 3 ouă bătute
– 3 cepe potrivite tocate mărunt
– 3 cartofi pentru piure fierți în coajă.

Tocați mărunt fileurile și ceapa. Prăjiți ceapa în ulei până se rumenește. Se adaugă peștele tocat împreună cu ouăle și se amestecă delicat.
Urmează partea mai neplăcută, adică eviscerarea peștelui. Curățați peștele de solzi, îl spălați bine și cu un cuțit de filetat tăiați de-a lungul coloanei vertebrale și o îndepărtați. Scoateți branhiile și le aruncați.  Masați peștele cu condimentul universal, atât pe exterior cât și în interior.
Se umple peștele cu amestecul de ceapă prăjită, fileurile tocate și ouă. Urmează să se coase peștele și se va înfășura în tifon.  
Preparați sosul de ceapă instant conform instrucțiunilor de pe ambalaj și se pune la fiert. Puneți peștele în sosul clocotit. Vasul trebuie să fie suficient de mare. Gătiți la foc foarte mic timp de 45 de minute. După trecerea timpului se lasă peștele la racit în sos, apoi se pune la frigider.
Înainte de servire desfaceți tifonul și feliați peștele. Se servește ca aperitiv sau ca fel principal cu găluște și legume fierte. Gătitul se face cu dragoste și pasiune. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Etichete:
Tocană de vită în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 15 noiembrie 2025, 06:19

Tocană de vită în stil mediteranean

Dieta mediteraneană este considerată una dintre cele mai sănătoase din lume, fiind apreciată pentru combinația perfectă dintre gust, echilibru...

Tocană de vită în stil mediteranean
Păstrăv în crustă de sare
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 14 noiembrie 2025, 06:17

Păstrăv în crustă de sare

Carnea de pește rămâne unul dintre cele mai sănătoase alimente, iar vineri vă aduc mereu câte o rețetă cu pește de apă dulce, sărată sau...

Păstrăv în crustă de sare
Mahmudiye – rețeta sultanilor
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 12 noiembrie 2025, 06:00

Mahmudiye – rețeta sultanilor

Mahmudiye – gustul regal al Imperiului Otoman Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița!Miercurea ne lăsăm răsfățați de fastuoasele...

Mahmudiye – rețeta sultanilor
Chinchuline – deliciul argentinian de la grătar
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 11 noiembrie 2025, 06:00

Chinchuline – deliciul argentinian de la grătar

Chinchuline – gustul autentic al grătarului argentinian Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! Marțea ne aventurăm culinar în America...

Chinchuline – deliciul argentinian de la grătar
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 10 noiembrie 2025, 06:00

Fasuljovitsa, tocană de fasole în stil bulgăresc

Bucătăria montană europeană – prima oprire: Bulgaria În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene autentice, cu savoarea cărora ne...

Fasuljovitsa, tocană de fasole în stil bulgăresc
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 noiembrie 2025, 05:18

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta

Prânzul de duminică – rafinament, savoare și bucuria familiei la masă Bine v-am găsit, prieteni, pe frecvențele de suflet de la Radio...

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 1 noiembrie 2025, 08:13

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, mai echilibrat și cu mai multă inspirație din țările riverane Mării...

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 31 octombrie 2025, 08:09

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână

Ca în fiecare zi de vineri, vă aducem o rețetă inspirată din bucătăriile lumii marine, în care regăsim pești de apă dulce, sărată sau...

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână