Rețetă cu pește sau fructe de mare: Crap umplut cu găluște de cartofi

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare. Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și numărul mic de calorii fac din acest aliment o alternativă la carnea de porc sau vită, care sunt digerate mult mai greu în stomac.
Italienii susțin că la mesele săptămânale trebuie să fie de cel puțin 2-3 ori pește. Săruri minerale, vitamine, proteine, Omega 3, nimic nu lipsește din pești. Și beneficiile sale trec din generație în generație.
Inima, oasele, creierul, vederea, mușchii,  totul devine mai puternic datorită  peștelui. Consumul de pește ne protejează de riscurile bolilor grave și, în general, ale îmbătrânirii organismului nostru. De aceea  peștele  face minuni.
Pe de altă parte, această ploaie de beneficii este legată de ceea ce este esențial în carnea de pește. În mod clar, dozele și calitățile se schimbă în funcție de diferitele tipuri de pește. Vitamine, în primul rând complexurile A, B și D, sărurile minerale precum iod, fier, seleniu și zinc și acizi grași ca  Omega 3 și grăsimile „bune”, reprezintă elixiruri extraordinare de viață lungă. Peștele are și suficiente proteine ușor asimilabile. De ce credeți că oamenii din zonele de coastă sunt mai sănătoși, trăiesc mai mult și sunt activi și la vârste înaintate? Pentru că mănâncă pește.

Propunerea mea de astăzi este o rețetă de Crap umplut cu găluște de cartofi. Avem de lucru cu:
– un crap de două kilograme
– un kilogram de file de alt pește alb
– un plic de supă instant de ceapă
– două lingurițe de condiment universal
– 3 ouă bătute
– 3 cepe potrivite tocate mărunt
– 3 cartofi pentru piure fierți în coajă.

Tocați mărunt fileurile și ceapa. Prăjiți ceapa în ulei până se rumenește. Se adaugă peștele tocat împreună cu ouăle și se amestecă delicat.
Urmează partea mai neplăcută, adică eviscerarea peștelui. Curățați peștele de solzi, îl spălați bine și cu un cuțit de filetat tăiați de-a lungul coloanei vertebrale și o îndepărtați. Scoateți branhiile și le aruncați.  Masați peștele cu condimentul universal, atât pe exterior cât și în interior.
Se umple peștele cu amestecul de ceapă prăjită, fileurile tocate și ouă. Urmează să se coase peștele și se va înfășura în tifon.  
Preparați sosul de ceapă instant conform instrucțiunilor de pe ambalaj și se pune la fiert. Puneți peștele în sosul clocotit. Vasul trebuie să fie suficient de mare. Gătiți la foc foarte mic timp de 45 de minute. După trecerea timpului se lasă peștele la racit în sos, apoi se pune la frigider.
Înainte de servire desfaceți tifonul și feliați peștele. Se servește ca aperitiv sau ca fel principal cu găluște și legume fierte. Gătitul se face cu dragoste și pasiune. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

De același autor

Related Articles