Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă cu pește sau fructe de mare

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc pești de apă dulce, sărată sau fructe de mare.

Rețetă cu pește sau fructe de mare

Articol editat de Radio Resita, 19 mai 2023, 09:33

Creveții picanți sau ají (ahi) de langostinos este o tocană peruană care, așa cum se referă și numele său, are la bază ardei iute. Este un fel de mâncare cu adevărat ușor de făcut, care combină aroma de ardei iute și diversitatea produselor marine.

Pentru prepararea a două porții de creveți picanți avem nevoie de 500 de grame de creveți, o ceapă mică tocată, o lingură de pastă proaspătă de aji amarillo- adică de ardei galbeni iuți, trei linguri de pastă de chili, două linguri de usturoi tocat, un cub de unt, puțin vin alb sec de bună calitate, 100 de mililitri de smântână de gătit, puțin ulei de măsline și două felii de pâine fără coajă.

Începem prin a spăla și curăța creveții. Pentru a-i curăța, scoatețile capul, spălații și păstrați doar coaja. În partea dorsală a cozii de creveți se face o mică incizie și cu ajutorul unei scobitori sau cu vârful cuțitului se trage cu grijă intestinul. Dacă se rupe, puteți face o altă tăietură pentru a elimina restul. Din coji, faceți un bulion concentrat care va ajuta la sporirea aromei. Pentru a face acest lucru, aduceți o oală la fiert împreună cu carcasele păstrate, apoi strecurați lichidul.

Se încinge o tigaie și se toarnă un fir de ulei de măsline extravirgin. Când este fierbinte se adaugă ceapa tocată mărunt și se călește, amestecând din când în când, până devine translucidă. Se adaugă usturoiul măcinat și trei tipuri de ardei iute. Acest dressing este gata atunci când are textura unui gem și începe să se separe ușor de grăsime.
Se toarnă bulionul de creveți într-o cratiță. Nu vrem un sos  lichid. Lăsați să dea în clocot și puneți-l deoparte. În timp ce fierbe se înmoaie pâinea în smântâna lichidă sau în lapte. Se pune deoparte.

Separat, se încălzește o altă cratiță în care se pune un cub mare de unt și se lasă să se topească. Când s-a topit și s-a încălzit bine se adaugă cozile de creveți. Cu un clește le întindeți pe toată tigaia și le lăsați să se prăjească puțin, apoi întoarceți-le și lăsați-le să se rumenească pe cealaltă parte.
Rapid, fără a lăsa creveții să se gătească complet, se toarnă  vin alb. Ramâne pe foc cam un minut până se evaporă alcoolul.

Peste creveții sotați se adaugă continutul tigăii care a fost pregătită mai intai, painea muiată în lapte sau smântână și opțional se rade brânză tare gen parmezan.
Se amestecă bine, se lasă să se îngroașe și brânza să se topească. Fiecare reglează gustul cu condimentele preferate și se presară neapărat pătrunjel tocat.  

Nu gătiți creveții prea mult. Acest lucru face diferența între creveții fragezi și cei ca pingeaua de pantofi.

Această tocană este una dintre cele mai bune și echilibrate  mâncăruri din punct de vedere nutrițional. Cu toate acestea puteți îmbogăți gustul adăugând mai multe specii de crustacee, cum ar fi inele de calmar, scoici, tentacule de caracatiță feliate, chiar și melci gătiți în prealabil. Acest fel de mâncare, având doar puțină pâine pe post de carbohidrat, se poate însoți cu o porție de orez alb.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie
Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 30 iulie 2025, 06:00

Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane

În fiecare miercuri la Radio Reșița, explorăm aromele rafinate și condimentate ale Orientului Mijlociu, un spațiu culinar influențat de...

Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane
Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 29 iulie 2025, 06:00

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia

Marțea, la Radio Reșița, explorăm arome de pe cele două continente americane, iar astăzi vă aducem o rețetă savuroasă din America de Sud....

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă