Ascultă Radio România Reșița Live

Pulpele de porc în stil hondurian

În a doua zi a săptămânii traversăm Atlanticul și poposim într-o bucătărie din câte o țară din America de Nord, de Sud sau Centrală.

Pulpele de porc în stil hondurian

Articol editat de Radio Resita, 26 decembrie 2023, 11:26

Hondurasul este una dintre cele mai muntoase țări din lume. Țara este acoperită în proporție de peste 80% de lanțuri muntoase. Hondurasul este unica țară din America Centrală fără vulcani activi. Acest relief muntos este brăzdat de la nord la sud de o depresiune străbătută de râul Ulua și care reprezintă o veche cale de comunicație între Oceanul Pacific și cel Atlantic.

Gastronomia hondurană este foarte variată, deoarece conține elemente precolumbiene, spaniole, creole și mayașe, așa cum este tipic pe coasta Atlanticului din America Centrală. Mâncarea tipică din Honduras se bazează pe fructe de mare, carne de toate felurile, pește, tortilla, fasole, orez, produse lactate, legume, leguminoase și fructe. Cafeaua nu lipsește și se servește în orice moment al zilei.

Gastronomia Hondurasului își are rădăcinile în bucătăria precolumbiană, unde erau folosite diferite specii de plante, animale și pești. Unele dintre speciile de plante utilizate pe scară largă sunt porumbul, fasolea, annonaa, ayote, dovleac, manioc, cartofi, roșii, cartofi dulci, vanilie, scorțișoară, arahide, printre altele. De asemenea, se consumă frecvent unele fructe precum ananasul, avocado, papaya și guava, recoltate din pădurile tropicale.

Pulpele de porc sunt la loc de cinste în bucătăria honduriană.
Acest fel de mâncare este o delicatesă foarte populară. Sosul scaldă carnea și feliile de banane verzi, producând o explozie de arome în cerul gurii.

Pulpele de porc în stil hondurian sunt o delicatesă pe care, dacă o preparați, cu siguranță o veți iubi.
Ne trebuie:
– o pulpă cu tot cu piciorul de porc
– o roșie tăiată fâșii
– un ardei gras tăiat fâșii
– 3 linguri de pastă de roșii
– 6 banane verzi
– o ceapă feliată
– 5 linguri de oțet
– două linguri de oregano
– 3 căței de usturoi
– bulion de pui
– ulei vegetal
– sare, piper și fulgi de chili după gust
– un strop de sos Worcestershire
– o cană de sofrito.
Acesta este un sos specific țărilor latino-americane, Spaniei, Italiei și Portugaliei.

Pe scurt vă spun că se prepară dintr-o ceapă de mărime medie, 3-4 căţei de usturoi, un ardei verde, 3 linguri de ulei de măsline extra-virgine, 5-6 roşii (rase), o frunză de dafin, o linguriţă de boia de ardei (de preferinţă dulce), sare şi piper după preferinţe. Se pune uleiul într-o cratiță cu fundul gros și se călesc pe rînd legumele, începând cu ceapa. Se ține destul de mult pe foc mic. Oricum, se poate păstra foarte bine în frigider în borcane închise ermetic.

Revin la rețeta din Honduras.
Într-o oală cu apă din abundență se pune oregano, usturoiul, bulionul de pui, pulpa și piciorul de porc și se fierb două ore la foc redus. După ce s-au scurs cele două ore scoatem carnea și rezervăm puțin din lichidul în care a fiert.

Într-o tigaie mare, încălzim uleiul, călim ceapa, roșia și chili timp de 3- 4 minute. Adăugăm și pulpa tăiată felii și o lăsăm la gătit.
Spre final punem pasta de rosii, oțetul, sosul Worcestershire și sofrito.

Asezonăm cu sare și piper după gust. Mai lăsăm pe foc 15- 20 de minute. Tăiem bananele în felii subțiri și le prăjim într-o tigaie cu mult ulei. Le scoatem și le scurgem de excesul de ulei. Se servește pulpa alături de bananele prăjite, stropite din abundență cu sosul rezultat și salată.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Daniel Babun
(harta.infoturism.roes.wikipedia.orgbuenprovecho.hn)

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 9 iunie 2025, 07:37

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească

În fiecare zi de luni, explorăm gastronomia Europei cu rețete autentice, menite să aducă savoarea tradițiilor continentale direct în farfuria...

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 5 iunie 2025, 07:00

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive

Joi este ziua dulciurilor la Radio Reșița! Astăzi vă aducem o rețetă spectaculoasă, rafinată și extrem de gustoasă: Tort de ananas cu...

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 4 iunie 2025, 07:00

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane

Miercurea este dedicată savorilor orientale, iar astăzi, la Radio Reșița, te invităm într-o călătorie culinară de neuitat, cu parfum de...

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 iunie 2025, 07:43

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată

Marțea ne poartă gustul spre America Latină – din Nord și până în Sud, trecând prin America Centrală și insulele Caraibe. Iar în...

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 18 mai 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete

Trei preparate savuroase pentru o duminică petrecută în familie: o supă aromată, un pui rumenit perfect și un desert fresh – meniul complet...

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 17 mai 2025, 06:00

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă

Inspirată din bucătăria lui Antonio Carluccio, această tocană cu carne fragedă, vin și ierburi aromate, servită cu polenta cremoasă și...

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 16 mai 2025, 06:08

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană

Un preparat echilibrat și gustos inspirat de bucătăria italiană – fileuri de macrou fragede în sos pizzaiola, servite cu cartofi rumeniți la...

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 15 mai 2025, 06:03

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă

O tartă irezistibilă cu cremă fină de lămâie și bezea caramelizată – rețeta perfectă pentru iubitorii de dulciuri cu gust echilibrat și...

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă