Ascultă Radio România Reșița Live

Pui piccata

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.
Dieta mediteraneană deține recordul pentru cel mai sănătos stil de alimentație dintre cele peste 40 de regimuri alimentare răspândite în întreaga lume.
Meritul constă în capacitatea sa, acum recunoscută în mod unic, de a promova longevitatea și de a preveni o serie de boli cronice netransmisibile, în special de a reduce riscul de boli cardiovasculare și de diabet zaharat.
Dieta mediteraneană are o valoare recunoscută care combină gustul, sănătatea și cultura alimentară.
Rețetele mediteraneene includ alimente vibrante care sunt bogate în legume, fructe, leguminoase, proteine slabe și grăsimi sănătoase. Cu accent pe ingredientele pe bază de plante aceste mâncăruri ușoare și sănătoase vă vor face să vă simțiți foarte bine.
Marea majoritate a preparatelor mediteraneene sunt sau au fost inspirate de mâncăruri italiene. Există multe rețete pe care astăzi le considerăm tradiționale și care s-au născut în urma lipsei sau înlocuirii ingredientelor. Pentru mine, gătitul este libertate: libertatea de a încerca noi arome, libertatea de a asambla ingrediente contrastante, chiar libertatea de a greși și de a încerca din nou.

Pui piccata

Articol editat de Radio Resita, 7 septembrie 2024, 09:56 / actualizat: 8 septembrie 2024, 9:59

Pui piccata este propunerea mea de astăzi.
Pui piccata este o rețetă italiană foarte iubită în America. Este una dintre cele mai ușoare rețete de cină de făcut acasă. Pieptul de pui suculent se tăvălește în făină, se prăjește cu o crustă aurie, apoi se fierbe într-un sos de unt cu lămâie și un strop de capere și pătrunjel. Este o cină frumoasă și gustoasă.

Pentru prepararea puiului se folosesc:
– două bucăți de piept de pui mari, fără piele
– un sfert de cană de făină
– un sfert de cană de parmezan ras fin
– sare și piper negru proaspăt măcinat
– două linguri cu ulei de măsline extravirgin
– o lingură de unt nesărat.

Pentru sos sunt necesare următoarele:
– câte o cană de vin alb sec și de bulion de pui
– 4 căței de usturoi, tocați
– sucul de la o lămâie
– două linguri capere, scurse
– două linguri de unt nesărat
– o mână de pătrunjel proaspăt, tocat grosier.

Carnea o tăiem „scaloppin”, care înseamnă în esență carne tăiată subțire. Așadar, va trebui să tăiați pieptul de pui în jumătate pe orizontală. De asemenea, puiul mai subțire se gătește mai repede. Amestecați făina, parmezanul, sarea și piperul într-un bol sau un vas puțin adânc, apoi dați carnea prin amestec, acoperind ambele părți.
Încingeți uleiul și untul într-o tigaie mare la foc mediu spre mare. Prăjiți puiul timp de 4 minute pe fiecare parte, până când devine perfect auriu. Apoi, folosiți clești pentru a scoate bucățile de pui pe o farfurie. Adăugați vinul și usturoiul în tigaie, lăsându-l să fiarbă timp de 4 minute până se reduce la jumătate. Turnați bulionul de pui și sucul de lămâie și puneți caperele și untul. Continuați să amestecați sosul până când începe să fiarbă din nou. Întoarceți carnea în tigaie. Se pune sosul deasupra până când fiecare bucată este bine acoperită. Lăsăți să se mai gătească 3-4 minute. La final, presărați deasupra pătrunjel proaspăt.

Daniel Babun
(downshiftology-com)

Etichete:
Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 2 iulie 2025, 05:06

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu

Miercurea este dedicată aromelor și condimentelor bogate ale Orientului Mijlociu – o regiune cu o istorie culinară fascinantă și rețete...

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 1 iulie 2025, 05:02

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei

În fiecare marți traversăm oceanul și explorăm bucătăriile din Americi. Astăzi ne oprim în sudul Statelor Unite, în Louisiana – patria...

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 iunie 2025, 05:00

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei

În fiecare luni, explorăm gusturi autentice din gastronomia continentului. Astăzi, ne oprim în inima munților Spaniei, unde preparatele sunt...

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei