Ascultă Radio România Reșița Live

Pui piccata

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.
Dieta mediteraneană deține recordul pentru cel mai sănătos stil de alimentație dintre cele peste 40 de regimuri alimentare răspândite în întreaga lume.
Meritul constă în capacitatea sa, acum recunoscută în mod unic, de a promova longevitatea și de a preveni o serie de boli cronice netransmisibile, în special de a reduce riscul de boli cardiovasculare și de diabet zaharat.
Dieta mediteraneană are o valoare recunoscută care combină gustul, sănătatea și cultura alimentară.
Rețetele mediteraneene includ alimente vibrante care sunt bogate în legume, fructe, leguminoase, proteine slabe și grăsimi sănătoase. Cu accent pe ingredientele pe bază de plante aceste mâncăruri ușoare și sănătoase vă vor face să vă simțiți foarte bine.
Marea majoritate a preparatelor mediteraneene sunt sau au fost inspirate de mâncăruri italiene. Există multe rețete pe care astăzi le considerăm tradiționale și care s-au născut în urma lipsei sau înlocuirii ingredientelor. Pentru mine, gătitul este libertate: libertatea de a încerca noi arome, libertatea de a asambla ingrediente contrastante, chiar libertatea de a greși și de a încerca din nou.

Pui piccata

Articol editat de Radio Resita, 7 septembrie 2024, 09:56 / actualizat: 8 septembrie 2024, 9:59

Pui piccata este propunerea mea de astăzi.
Pui piccata este o rețetă italiană foarte iubită în America. Este una dintre cele mai ușoare rețete de cină de făcut acasă. Pieptul de pui suculent se tăvălește în făină, se prăjește cu o crustă aurie, apoi se fierbe într-un sos de unt cu lămâie și un strop de capere și pătrunjel. Este o cină frumoasă și gustoasă.

Pentru prepararea puiului se folosesc:
– două bucăți de piept de pui mari, fără piele
– un sfert de cană de făină
– un sfert de cană de parmezan ras fin
– sare și piper negru proaspăt măcinat
– două linguri cu ulei de măsline extravirgin
– o lingură de unt nesărat.

Pentru sos sunt necesare următoarele:
– câte o cană de vin alb sec și de bulion de pui
– 4 căței de usturoi, tocați
– sucul de la o lămâie
– două linguri capere, scurse
– două linguri de unt nesărat
– o mână de pătrunjel proaspăt, tocat grosier.

Carnea o tăiem „scaloppin”, care înseamnă în esență carne tăiată subțire. Așadar, va trebui să tăiați pieptul de pui în jumătate pe orizontală. De asemenea, puiul mai subțire se gătește mai repede. Amestecați făina, parmezanul, sarea și piperul într-un bol sau un vas puțin adânc, apoi dați carnea prin amestec, acoperind ambele părți.
Încingeți uleiul și untul într-o tigaie mare la foc mediu spre mare. Prăjiți puiul timp de 4 minute pe fiecare parte, până când devine perfect auriu. Apoi, folosiți clești pentru a scoate bucățile de pui pe o farfurie. Adăugați vinul și usturoiul în tigaie, lăsându-l să fiarbă timp de 4 minute până se reduce la jumătate. Turnați bulionul de pui și sucul de lămâie și puneți caperele și untul. Continuați să amestecați sosul până când începe să fiarbă din nou. Întoarceți carnea în tigaie. Se pune sosul deasupra până când fiecare bucată este bine acoperită. Lăsăți să se mai gătească 3-4 minute. La final, presărați deasupra pătrunjel proaspăt.

Daniel Babun
(downshiftology-com)

Etichete:
Rețetă europeană – Ciger sarma
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 16 septembrie 2024, 08:29

Rețetă europeană – Ciger sarma

Bucătăriile țărilor europene sunt diverse dar ele au anumite  caracteristici comune care le diferențiază de alte regiuni. Carnea este mai...

Rețetă europeană – Ciger sarma
Prânzul de duminică: ciorbă de praz, tocănița ardelenească de porc și tăieței cu pesmet
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 15 septembrie 2024, 08:52

Prânzul de duminică: ciorbă de praz, tocănița ardelenească de porc și tăieței cu pesmet

A sta la masă cu familia, duminica, și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: ciorbă de praz, tocănița ardelenească de porc și tăieței cu pesmet
Rețetă – Moussaka grecească
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 14 septembrie 2024, 09:45

Rețetă – Moussaka grecească

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană are o...

Rețetă – Moussaka grecească
Prânzul de duminică: ciorba de fasole păstăi,  șnitel crispy și tiramisu la pahar
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 8 septembrie 2024, 10:09

Prânzul de duminică: ciorba de fasole păstăi,  șnitel crispy și tiramisu la pahar

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: ciorba de fasole păstăi,  șnitel crispy și tiramisu la pahar
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 2 septembrie 2024, 08:32

Friptură cu sos cremă de ceapă

 În fiecare zi de luni vă dezvălui câte o rețetă din gastronomia țărilor de pe Bătrânul Continent. Irlanda a devenit remarcată ca o...

Friptură cu sos cremă de ceapă
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 1 septembrie 2024, 10:33

Prânzul de duminică: supă cremă de ciuperci, fish fingers cu mazăre și sos tartar și budincă din piure de mango și de chia

A sta la masă cu familia Duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de ciuperci, fish fingers cu mazăre și sos tartar și budincă din piure de mango și de chia
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 31 august 2024, 10:24

Pulpe de pui la cuptor cu năut, măsline și verdeață

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană a...

Pulpe de pui la cuptor cu năut, măsline și verdeață
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 28 august 2024, 09:00

Rețetă din Orientul Mijlociu-Mujadara

Miercurea am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.Influențate de o istorie bogată a...

Rețetă din Orientul Mijlociu-Mujadara