Ascultă Radio România Reșița Live

Pui piccata

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.
Dieta mediteraneană deține recordul pentru cel mai sănătos stil de alimentație dintre cele peste 40 de regimuri alimentare răspândite în întreaga lume.
Meritul constă în capacitatea sa, acum recunoscută în mod unic, de a promova longevitatea și de a preveni o serie de boli cronice netransmisibile, în special de a reduce riscul de boli cardiovasculare și de diabet zaharat.
Dieta mediteraneană are o valoare recunoscută care combină gustul, sănătatea și cultura alimentară.
Rețetele mediteraneene includ alimente vibrante care sunt bogate în legume, fructe, leguminoase, proteine slabe și grăsimi sănătoase. Cu accent pe ingredientele pe bază de plante aceste mâncăruri ușoare și sănătoase vă vor face să vă simțiți foarte bine.
Marea majoritate a preparatelor mediteraneene sunt sau au fost inspirate de mâncăruri italiene. Există multe rețete pe care astăzi le considerăm tradiționale și care s-au născut în urma lipsei sau înlocuirii ingredientelor. Pentru mine, gătitul este libertate: libertatea de a încerca noi arome, libertatea de a asambla ingrediente contrastante, chiar libertatea de a greși și de a încerca din nou.

Pui piccata

Articol editat de Radio Resita, 7 septembrie 2024, 09:56 / actualizat: 8 septembrie 2024, 9:59

Pui piccata este propunerea mea de astăzi.
Pui piccata este o rețetă italiană foarte iubită în America. Este una dintre cele mai ușoare rețete de cină de făcut acasă. Pieptul de pui suculent se tăvălește în făină, se prăjește cu o crustă aurie, apoi se fierbe într-un sos de unt cu lămâie și un strop de capere și pătrunjel. Este o cină frumoasă și gustoasă.

Pentru prepararea puiului se folosesc:
– două bucăți de piept de pui mari, fără piele
– un sfert de cană de făină
– un sfert de cană de parmezan ras fin
– sare și piper negru proaspăt măcinat
– două linguri cu ulei de măsline extravirgin
– o lingură de unt nesărat.

Pentru sos sunt necesare următoarele:
– câte o cană de vin alb sec și de bulion de pui
– 4 căței de usturoi, tocați
– sucul de la o lămâie
– două linguri capere, scurse
– două linguri de unt nesărat
– o mână de pătrunjel proaspăt, tocat grosier.

Carnea o tăiem „scaloppin”, care înseamnă în esență carne tăiată subțire. Așadar, va trebui să tăiați pieptul de pui în jumătate pe orizontală. De asemenea, puiul mai subțire se gătește mai repede. Amestecați făina, parmezanul, sarea și piperul într-un bol sau un vas puțin adânc, apoi dați carnea prin amestec, acoperind ambele părți.
Încingeți uleiul și untul într-o tigaie mare la foc mediu spre mare. Prăjiți puiul timp de 4 minute pe fiecare parte, până când devine perfect auriu. Apoi, folosiți clești pentru a scoate bucățile de pui pe o farfurie. Adăugați vinul și usturoiul în tigaie, lăsându-l să fiarbă timp de 4 minute până se reduce la jumătate. Turnați bulionul de pui și sucul de lămâie și puneți caperele și untul. Continuați să amestecați sosul până când începe să fiarbă din nou. Întoarceți carnea în tigaie. Se pune sosul deasupra până când fiecare bucată este bine acoperită. Lăsăți să se mai gătească 3-4 minute. La final, presărați deasupra pătrunjel proaspăt.

Daniel Babun
(downshiftology-com)

Etichete:
Prânz de duminică: trei rețete delicioase pentru o zi dedicată familiei
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 noiembrie 2025, 10:34

Prânz de duminică: trei rețete delicioase pentru o zi dedicată familiei

Duminica rămâne, pentru cei mai mulți dintre noi, ziua în care încetinim ritmul și ne reîntoarcem la lucrurile esențiale: familie, tihnă,...

Prânz de duminică: trei rețete delicioase pentru o zi dedicată familiei
Ouă umplute cu ton, supă franțuzească de ceapă și paste gratinate cu sos Bechamel
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 noiembrie 2025, 06:32

Ouă umplute cu ton, supă franțuzească de ceapă și paste gratinate cu sos Bechamel

Duminica este ziua dedicată familiei, relaxării și bucuriei de a sta împreună la masă. Un prânz pregătit cu atenție, aromă și ingrediente...

Ouă umplute cu ton, supă franțuzească de ceapă și paste gratinate cu sos Bechamel
Tocană de vită în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 15 noiembrie 2025, 06:19

Tocană de vită în stil mediteranean

Dieta mediteraneană este considerată una dintre cele mai sănătoase din lume, fiind apreciată pentru combinația perfectă dintre gust, echilibru...

Tocană de vită în stil mediteranean
Păstrăv în crustă de sare
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 14 noiembrie 2025, 06:17

Păstrăv în crustă de sare

Carnea de pește rămâne unul dintre cele mai sănătoase alimente, iar vineri vă aduc mereu câte o rețetă cu pește de apă dulce, sărată sau...

Păstrăv în crustă de sare
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 12 noiembrie 2025, 06:00

Mahmudiye – rețeta sultanilor

Mahmudiye – gustul regal al Imperiului Otoman Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița!Miercurea ne lăsăm răsfățați de fastuoasele...

Mahmudiye – rețeta sultanilor
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 11 noiembrie 2025, 06:00

Chinchuline – deliciul argentinian de la grătar

Chinchuline – gustul autentic al grătarului argentinian Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! Marțea ne aventurăm culinar în America...

Chinchuline – deliciul argentinian de la grătar
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 10 noiembrie 2025, 06:00

Fasuljovitsa, tocană de fasole în stil bulgăresc

Bucătăria montană europeană – prima oprire: Bulgaria În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene autentice, cu savoarea cărora ne...

Fasuljovitsa, tocană de fasole în stil bulgăresc
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 noiembrie 2025, 05:18

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta

Prânzul de duminică – rafinament, savoare și bucuria familiei la masă Bine v-am găsit, prieteni, pe frecvențele de suflet de la Radio...

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta