Ascultă Radio România Reșița Live

Prânzul de duminică: supă de roșii, tigaie picantă cu piept de pui și spumă de căpșuni

A sta la masă cu familia, duminica, și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se consolidează, în compania unei mâncăruri bune și a unui vin de calitate.

Prânzul de duminică: supă de roșii, tigaie picantă cu piept de pui și spumă de căpșuni

Articol editat de Radio Resita, 26 mai 2024, 11:28

Supa de roșii este primul fel al mesei de duminică.
Este o alegere perfectă pentru o masă rapidă și sănătoasă. Supa are o consistență fină și cremoasă și este plină de arome intense de roșii proaspete și mirodenii.

Sunt de trebuință ingredientele:
– 6 roșii mari
– două linguri de pastă de roșii
– două linguri de ulei de măsline
– o ceapă
– 4 căței de usturoi
– 2 cartofi
– două căni de bulion de legume
– sare și piper negru proaspăt măcinat
– boia dulce
– smântână
– frunze de pătrunjel.

Încălziți uleiul într-o oală mare. Adăugați ceapa și usturoiul și le căliți până devin translucide.
Adăugați roșiile, cartofii și pasta de roșii în oală și amestecați bine. Lăsați să fiarbă pe foc mic timp de aproximativ 7 minute, până când legumele încep să se înmoaie.
Adăugați supa de legume (sau apă) și lăsați să fiarbă timp de aproximativ 20 de minute, până când toate legumele sunt fragede.
Folosind un blender sau un robot de bucătărie amestecați supa până când obțineți o consistență cremoasă și fină.
Presărați sare, piper și boia și amestecați bine.
Adăugați smântâna și amestecați bine.
Lăsați supa să mai fiarbă încă 3 minute, până se încălzește bine.
Presărați pătrunjelul tocat peste supă și serviți imediat, alături de crutoane de pâine sau pâine prăjită.

Tigaie picantă cu piept de pui este felul principal.
Este o combinație perfectă de arome și condimente pentru a oferi un gust delicios și plin de viață.

Se prepară din:
– 500 de gr de piept de pui
– două linguri de ulei vegetal
– o ceapă
– 2 căței de usturoi
– câte un ardei iute, unul gras roșu și altul gras verde
– sare și piper negru proaspăt râșnit
– câte un praf de curry, de ghimbir și de chimen măcinat
– sucul de la o jumătate de lămâie.

Încălziți o tigaie adâncă la foc mediu spre mare.Turnați uleiul și încălziți-l. Adăugați pieptul de pui tăiat cubulețe în tigaie și gătiți-l până când este aurit și s-a frăgezit.  Îndepărtați carnea din tigaie și rezervați-o.
În aceeași tigaie adăugați ceapa și usturoiul și gătiți-le până când devin ușor translucide.
Puneți ardeii cubulețe, sarea, piperul, praful de curry, ghimbirul și chimenul. Amestecați și gătiți timp de 3 minute sau până când ardeii încep să se înmoaie. Adăugați pieptul de pui înapoi în tigaie și amestecați-l cu legumele.
În final turnați sucul de lămâie și amestecați din nou.
Serviți tigaia picantă fierbinte, garnisită cu pătrunjel tocat, dacă doriți. Poate fi acompaniată cu orez sau pâine prăjită.

Felul dulce constă în spumă de căpșuni. Să profităm cât se mai găsesc din cele cultivate pe câmp.

Ingredientele sunt puține și constau în:
– două albusuri
– 125 de gr de zahăr
– 300 de gr de căpșuni

Am bătut albușurile cu mixerul și treptat am presărat zahărul. În acest timp am mixat până când compozitia a devit tare. Am spălat căpșunile și le-am curățat. Căpșunile se spală cu tot cu codițe și după aceea se îndepărtează. Nu se spală fără codițe pentru ca apa să nu intre în ele. Am pus căpșunile în blender și le-am pasat până ce au devenit o cremă pe care am turnat-o peste albușurile bătute. Am amestecat cu lingura de lemn de jos în sus până s-au încorporat bine. Compoziția se toarnă în boluri ori castroane mici și se ornează după bunul plac. Se dă la rece pentru câteva minute.

Poftă bună, să vă bucurați și să savurați prânzul de duminică!  

Daniel Babun

(tastelist.ro)

Etichete:
Rețete din Roma
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 3 iunie 2024, 16:24

Rețete din Roma

Bucătăriile de pe Bătrânul Continent au preparte culinare care pot să satisfacă cele mai rafinate gusturi. Savoarea rețetelor italiene,...

Rețete din Roma
Creveți cu roșii
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 31 mai 2024, 12:37

Creveți cu roșii

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.Carnea de pește este una...

Creveți cu roșii
Tort cu căpșuni
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 30 mai 2024, 07:17

Tort cu căpșuni

În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor. Așa cum v-am spus și săptămâna trecută...

Tort cu căpșuni
Quesadillas
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 28 mai 2024, 07:37

Quesadillas

Marțea vă prezint o rețetă de pe Continentul American. Mexicul este una dintre cele mai bune țări din lume pentru alimentele stradale, dar, la...

Quesadillas
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 mai 2024, 07:20

Mămăligă în straturi

În fiecare luni gustul mâncărurilor are arome și savori din arta culinară europeană. Cu toate că există o rubrică, duminica, alocată...

Mămăligă în straturi
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 mai 2024, 11:16

Bruschetă corsicană

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele...

Bruschetă corsicană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 20 mai 2024, 05:45

Rețetă europeană – Statul Cetății Vaticanului

Ca de obicei, în fiecare zi de luni ne oprim într-o bucătărie dintr-o țară europeană. Bucătăriile de pe Bătrânul Continent au preparte...

Rețetă europeană – Statul Cetății Vaticanului
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 19 mai 2024, 11:08

Prânzul de duminică: supă cremă de mazăre, pui cu unt, legume la cuptor și tartă cu mascarpone și fructe de pădure

A sta la masă cu familia, duminica, și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de mazăre, pui cu unt, legume la cuptor și tartă cu mascarpone și fructe de pădure