Ascultă Radio România Reșița Live

Prânzul de duminică: supă de roșii, tigaie picantă cu piept de pui și spumă de căpșuni

A sta la masă cu familia, duminica, și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se consolidează, în compania unei mâncăruri bune și a unui vin de calitate.

Prânzul de duminică: supă de roșii, tigaie picantă cu piept de pui și spumă de căpșuni

Articol editat de Radio Resita, 26 mai 2024, 11:28

Supa de roșii este primul fel al mesei de duminică.
Este o alegere perfectă pentru o masă rapidă și sănătoasă. Supa are o consistență fină și cremoasă și este plină de arome intense de roșii proaspete și mirodenii.

Sunt de trebuință ingredientele:
– 6 roșii mari
– două linguri de pastă de roșii
– două linguri de ulei de măsline
– o ceapă
– 4 căței de usturoi
– 2 cartofi
– două căni de bulion de legume
– sare și piper negru proaspăt măcinat
– boia dulce
– smântână
– frunze de pătrunjel.

Încălziți uleiul într-o oală mare. Adăugați ceapa și usturoiul și le căliți până devin translucide.
Adăugați roșiile, cartofii și pasta de roșii în oală și amestecați bine. Lăsați să fiarbă pe foc mic timp de aproximativ 7 minute, până când legumele încep să se înmoaie.
Adăugați supa de legume (sau apă) și lăsați să fiarbă timp de aproximativ 20 de minute, până când toate legumele sunt fragede.
Folosind un blender sau un robot de bucătărie amestecați supa până când obțineți o consistență cremoasă și fină.
Presărați sare, piper și boia și amestecați bine.
Adăugați smântâna și amestecați bine.
Lăsați supa să mai fiarbă încă 3 minute, până se încălzește bine.
Presărați pătrunjelul tocat peste supă și serviți imediat, alături de crutoane de pâine sau pâine prăjită.

Tigaie picantă cu piept de pui este felul principal.
Este o combinație perfectă de arome și condimente pentru a oferi un gust delicios și plin de viață.

Se prepară din:
– 500 de gr de piept de pui
– două linguri de ulei vegetal
– o ceapă
– 2 căței de usturoi
– câte un ardei iute, unul gras roșu și altul gras verde
– sare și piper negru proaspăt râșnit
– câte un praf de curry, de ghimbir și de chimen măcinat
– sucul de la o jumătate de lămâie.

Încălziți o tigaie adâncă la foc mediu spre mare.Turnați uleiul și încălziți-l. Adăugați pieptul de pui tăiat cubulețe în tigaie și gătiți-l până când este aurit și s-a frăgezit.  Îndepărtați carnea din tigaie și rezervați-o.
În aceeași tigaie adăugați ceapa și usturoiul și gătiți-le până când devin ușor translucide.
Puneți ardeii cubulețe, sarea, piperul, praful de curry, ghimbirul și chimenul. Amestecați și gătiți timp de 3 minute sau până când ardeii încep să se înmoaie. Adăugați pieptul de pui înapoi în tigaie și amestecați-l cu legumele.
În final turnați sucul de lămâie și amestecați din nou.
Serviți tigaia picantă fierbinte, garnisită cu pătrunjel tocat, dacă doriți. Poate fi acompaniată cu orez sau pâine prăjită.

Felul dulce constă în spumă de căpșuni. Să profităm cât se mai găsesc din cele cultivate pe câmp.

Ingredientele sunt puține și constau în:
– două albusuri
– 125 de gr de zahăr
– 300 de gr de căpșuni

Am bătut albușurile cu mixerul și treptat am presărat zahărul. În acest timp am mixat până când compozitia a devit tare. Am spălat căpșunile și le-am curățat. Căpșunile se spală cu tot cu codițe și după aceea se îndepărtează. Nu se spală fără codițe pentru ca apa să nu intre în ele. Am pus căpșunile în blender și le-am pasat până ce au devenit o cremă pe care am turnat-o peste albușurile bătute. Am amestecat cu lingura de lemn de jos în sus până s-au încorporat bine. Compoziția se toarnă în boluri ori castroane mici și se ornează după bunul plac. Se dă la rece pentru câteva minute.

Poftă bună, să vă bucurați și să savurați prânzul de duminică!  

Daniel Babun

(tastelist.ro)

Etichete:
Flan parizian de ciocolată 
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 26 iunie 2025, 07:00

Flan parizian de ciocolată 

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de joi pătrundem în lumea dulce a deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem...

Flan parizian de ciocolată 
Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 25 iunie 2025, 07:00

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! Miercurea este dedicată fastuoaselor și aromatelor preparate din bucătăria Orientului...

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu
Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 24 iunie 2025, 07:07

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană

Marțea este dedicată rețetelor din America de Nord, Centrală, de Sud și din zona Caraibelor, unde gastronomia este o explozie de arome,...

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană
Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 iunie 2025, 07:00

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă

Poftă bună și bucură-te de savoarea autentică a Alpilor francezi! Această friptură de vițel cu legume sotate este alegerea...

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 22 iunie 2025, 07:55

Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir

Duminica este despre tihnă, familie și bucuria de a savura împreună o masă delicioasă. Ne-am gândit să vă oferim o idee completă de meniu...

Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 15 iunie 2025, 07:00

Prânzul de duminică – Rețete savuroase pentru o masă în familie, cu pește, pui și înghețată de casă

Masa perfectă de duminică începe cu dragoste, continuă cu savoare și se încheie cu dulceață La Radio Reșița, duminica este ziua dedicată...

Prânzul de duminică – Rețete savuroase pentru o masă în familie, cu pește, pui și înghețată de casă
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 14 iunie 2025, 07:00

Cartofi cu Grana Padano – rețetă mediteraneană simplă și delicioasă inspirată din Toscana

Sâmbăta cu gust – rețete sănătoase din bucătăria mediteraneană Sâmbăta, la Radio Reșița, este ziua dedicată alimentației echilibrate,...

Cartofi cu Grana Padano – rețetă mediteraneană simplă și delicioasă inspirată din Toscana
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 13 iunie 2025, 07:00

Midii cu Sauvignon Blanc – rețeta clasică belgiană

Vinerea, savurează marea – midii cu vin alb și arome simple, dar rafinate În fiecare vineri, la Radio Reșița, îți aducem în farfurie gustul...

Midii cu Sauvignon Blanc – rețeta clasică belgiană