Ascultă Radio România Reșița Live

Prânzul de duminică: supă cremă de mazăre, pui cu unt, legume la cuptor și tartă cu mascarpone și fructe de pădure

A sta la masă cu familia, duminica, și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se consolidează, în compania unei mâncăruri bune și a unui vin de calitate.

Prânzul de duminică: supă cremă de mazăre, pui cu unt, legume la cuptor și tartă cu mascarpone și fructe de pădure

Articol editat de Radio Resita, 19 mai 2024, 11:08

Supă cremă de mazăre cu mozzarella și mentă este felul de debut al prânzului de duminică.
Ingrediente care se folosesc:
– o pungă de 450 de gr de mazăre fină
– o ceapă albă sau galbenă, tocată mărunt
– câteva fire de mentă proaspătă
– 150 de ml de smântână de gătit
– 200 de gr de mozzarella rasă
– 100 de ml de vin alb, opțional
– 50 de gr de unt
– o lingură de ulei de măsline extravirgin
– sare și piper după gust.

Topim untul la foc mediu împreună cu uleiul de măsline, într-o oală de  supă. Adăugăm ceapa tocată mărunt pe care o călim până se înmoaie.Turnăm vinul și amestecăm timp de două minute, până se evaporă alcoolul.
Adăugăm în oală mazărea congelată pe care o călim trei minute, la foc mediu. Amestecăm constant. Acoperim cu apă căldă, asezonăm cu sare și piper și lăsăm la fiert timp cam 8 minute.
Pasăm supa cu ajutorul unui blender, o adăugăm înapoi în oală și completăm cu smântână lichidă și mozzarella rasă. Amestecăm și fierbem supa cremă încă 3 minute.
Crema de mazăre se servește decorată cu mentă proaspătă, alături de pâine prăjită sau crutoane.

Felul central sau dacă vreți, felul principal este pui cu unt, usturoi și legume la cuptor.
Folosim la preparare:
– o pasăre de 1,5 kg
– 150 de gr de unt
– o căpățână de usturoi
– condimentele preferate
– ardei gras, morcov, praz și cartofi
– sare și piper după preferințe.

Curățăm bine pasărea, o spălăm în interior și în exterior și ștergem excesul de apă.
Amestecăm untul aflat la temperatura camerei cu usturoiul zdrobit, sare, piper și condimente după gust. Se poate presăra și boia iute. Omogenizăm bine amestecul și îl repartizăm uniform pe sub pielea zburătoarei. Îndepărtăm ușor cu mâna pielea de pe carne, apoi punem câte o linguriță de unt cu mirodenii și apăsăm apoi pe piele pentru uniformizarea untului dedesubt. Păstrăm puțin unt și pentru a-l unge deasupra și a pune puțin în cavitatea puiului.
Într-o tavă nu cu mult mai mare decât pasărea punem legumele tăiate bucăți. Amplasăm câteva bucăți de legume și în cavitatea puiului. Legăm picioarele cu sfoară de bucătărie, îl așezăm în tavă și o dăm la cuptorul preîncălzit la 200 grade Celsius, în partea cea mai de jos a cuptorului pentru aproximativ o ora și 40 minute.
După primele 40 minute întoarcem puiul cu grijă pe cealaltă parte și îl lăsăm așa încă 40 minute. Apoi îl întoarcem din nou cu față în sus pentru a se rumeni bine pentru încă 25 de minute.
Se servește cu o salată.

Dulcele care încheie prânzul de duminică este o tarta pufoasă cu mascarpone și fructe de pădure.
Aluatul crocant și auriu, înnobilat cu unt și crescut la cuptor te îmbie să îl completezi cu mascarponele dulce și cremos. Fructele de pădure desăvârșesc această tarta ușor de realizat, prin prospețime, culoare și vitamine.

Ne trebuie:
– o jumătate de aluat pentru foietaj decongelat în prealabil, la temperatura camerei
– 250 de gr de mascarpone
– 150 de gr de frișcă lichidă sau smântână pentru frișcă
– 100 de gr de ciocolată neagră rasă
– o linguriță de esență naturală de vanilie
– 150 de gr de zahăr pudră
– 400 de gr de zmeură
– 100 de gr de afine
– sucul și coaja rasă de la o lime
– 80 de gr de unt topit.

Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsiu.
Întindem aluatul pentru foietaj decongelat cu ajutorul unui sucitor. Îl ungem cu puțin unt topit, apoi îl decupăm ajutându-ne de marginea unei tavi de copt rotunde.
Așezăm aluatul decupat în tava tapetată cu hârtie de copt, îl înțepam pe mijloc cu o furculiță, păstrând o margine de aproximativ 2 cm. Introducem tava în cuptor și coacem timp de 15 minute.
În acest timp, cu ajutorul unui mixer electric, omogenizăm mascarponele împreună cu frișca lichidă, esența de vanilie, ciocolata, zahărul pudră, sucul și coaja rasă de lime.
Scoatem tava din cuptor, o lăsăm să se răcească puțin, apoi întindem crema pe suprafață tartei. Decorăm cu zmeură și afine din belșug.
Putem servi tarta imediat sau o putem răci la frigider pentru două sau trei ore.

Poftă bună, să vă bucurați și să savurați prânzul de duminică!  

Daniel Babun

(vitrinacuidei.ro)

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 9 iunie 2025, 07:37

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească

În fiecare zi de luni, explorăm gastronomia Europei cu rețete autentice, menite să aducă savoarea tradițiilor continentale direct în farfuria...

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 5 iunie 2025, 07:00

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive

Joi este ziua dulciurilor la Radio Reșița! Astăzi vă aducem o rețetă spectaculoasă, rafinată și extrem de gustoasă: Tort de ananas cu...

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 4 iunie 2025, 07:00

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane

Miercurea este dedicată savorilor orientale, iar astăzi, la Radio Reșița, te invităm într-o călătorie culinară de neuitat, cu parfum de...

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 iunie 2025, 07:43

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată

Marțea ne poartă gustul spre America Latină – din Nord și până în Sud, trecând prin America Centrală și insulele Caraibe. Iar în...

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 18 mai 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete

Trei preparate savuroase pentru o duminică petrecută în familie: o supă aromată, un pui rumenit perfect și un desert fresh – meniul complet...

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 17 mai 2025, 06:00

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă

Inspirată din bucătăria lui Antonio Carluccio, această tocană cu carne fragedă, vin și ierburi aromate, servită cu polenta cremoasă și...

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 16 mai 2025, 06:08

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană

Un preparat echilibrat și gustos inspirat de bucătăria italiană – fileuri de macrou fragede în sos pizzaiola, servite cu cartofi rumeniți la...

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 15 mai 2025, 06:03

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă

O tartă irezistibilă cu cremă fină de lămâie și bezea caramelizată – rețeta perfectă pentru iubitorii de dulciuri cu gust echilibrat și...

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă