Ascultă Radio România Reșița Live

Prânzul de duminică: ciorbă de pui cu brânză topită și șnițel Jaeger în sos și smântână

A sta la masă cu familia, duminica, și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se consolidează, în compania unei mâncăruri bune și a unui vin de calitate.

Prânzul de duminică: ciorbă de pui cu brânză topită și șnițel Jaeger în sos și smântână

Articol editat de Valentina Adam, 8 decembrie 2024, 06:33 / actualizat: 8 decembrie 2024, 10:40

Ciorbă de pui cu brânză topită este un preparat foarte simplu, de casă, dar în același timp este foarte gustoasă. Este felul de început, pentru care folosim:
– 800 de ml de bulion de pui
– două pulpe superioare de pui, cu tot cu os
– un morcov mediu
– 2 cartofi medii
– două sau trei linguri de ulei vegetal
– 100 de gr de brânză procesată cu ceapă
– 100 de gr de brânză moale cremoasă
– sare și piper negru proaspăt măcinat.

Se toarnă bulionul de pui într-o cratiță și se aduce la fierbere, la foc mare. După aceea se reduce flacăra la minim și se pun pulpele la fiert pentru 30 de minute. Rezervați carnea pe o farfurie.
Curățați ceapa și toacați-o mărunt. Spălați și curățați bine morcovii și cartofii. Tăiați morcovii fâșii scurte sau dați-i pe răzătoarea grosieră, iar cartofii în cuburi mici.
Se încălzește ulei vegetal într-o cratiță mare, cu fundul gros. Adăugați ceapa și morcovii și prăjiți la foc mic timp de 10 minute.
Se toarnă stock-ul de pui peste legume, se pun cartofii și se mai fierbe până se înmoaie.
Adăugați toată brânza în supă și gătiți la foc mic, amestecând. Sărați și piperați după gust.
Tăiați pulpele de pui în cuburi mici, fără piele și os și adăugați în supă. Se aduce la fierbere și se reglează gustul de sare și piper.
Turnați supa fierbinte de pui cu brânza topită în boluri de servire. Puteți presăra în fiecare vas pătrunjel tocat mărunt, mărar sau rondele de ceapă prăjite.

Felul principal este șnițelul Jaeger în sos și smântână, un preparat clasic al bucătăriei germane.
Luăm:
– 200 de gr de mușchi sau ceafă de porc pentru fiecare persoană
– 500 de gr de ciuperci champignon, proaspete sau din conservă
– o ceapă mare
– jumătate de buchet de pătrunjel
– 100 de ml vin Riesling sec sau de lichior Cherry
– 150 de ml supă densă de pui
– 100 de ml de smântână grasă
– ulei vegetal după necesități
– sare și piper negru proaspăt măcinat.

Uscați bucățile de carne cu prosoape de hârtie și bateți-le ușor, după ce le-ați acoperit cu un strat dublu de folie.
Masați carnea cu sare și piper, ungeți ambele părți cu ulei vegetal și lăsăți să se odihnească 10 minute.
Între timp, curățați și tocați mărunt ceapa. Tăiați ciupercile în felii subțiri, îndepărtând picioarele. Tocați fin frunzele de pătrunjel.
Puneți pe foc o tigaie mare, cu fund gros și ungeți-o ușor cu ulei vegetal. Când tigaia este fierbinte adăugați bucățile de carne pe care le prăjiți la flacără medie până se rumenesc pe o parte, aproximativ 4 minute.
Întoarceți carnea, creșteți focul la mare și gătiți până se rumenesc, aproximativ 15 minute. Transferați carnea pe o farfurie încălzită și acoperiți-o lejer cu o folie termică.
Dacă este necesar, adăugați ulei vegetal și ceapă în tigaia în care a fost prăjită carnea. Gătiți, răzuind orice carne rumenită, cam 3 minute. Adăugați ciupercile și le prăjiți încă 3-4 minute.
Se toarnă vinul, se deglasează și se lasă să se evapore la jumătate. Turnați bulionul de pui, aduceți la fierbere, adăugați smântâna, presărați pătrunjel tocat, și amestecați bine. Se pune carnea și se încinge în sos. Se servește imediat cu salată de cartofi.

Bucurați-vă de prânzul de duminică alături de cine-l serviți! 

Daniel Babun

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ouă Humayun
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 22 octombrie 2025, 05:00

Ouă Humayun

Miercurea, redescoperim împreună fastuoasele, delicioasele și fabuloasele mâncăruri ale Orientului Mijlociu – o lume plină de mirodenii,...

Ouă Humayun
Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 octombrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie

Duminica – ziua familiei, a bucuriei și a gustului desăvârșit Duminica este, prin tradiție, ziua dedicată familiei și celor dragi – un...

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 octombrie 2025, 05:00

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie

Sâmbăta este ziua în care vă propun o rețetă inspirată din bucătăria mediteraneană, recunoscută la nivel mondial pentru echilibrul dintre...

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 10 octombrie 2025, 09:28

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie

În fiecare vineri, vă invit să redescoperiți savoarea mâncărurilor din pește și fructe de mare, alimente esențiale pentru o viață...

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 octombrie 2025, 05:40

Peameal Bacon – delicatesa canadiană

Bine v-am regăsit pe frecvențele Radio Reșița, la rubrica „Rețetă din America”, unde în fiecare zi de marți descoperim gusturi autentice...

Peameal Bacon – delicatesa canadiană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 octombrie 2025, 05:00

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar

Astăzi traversăm Marea Mediterană și poposim pe spectaculoasa stâncă Gibraltar, acolo unde influențele britanice, spaniole și italiene se...

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar