Ascultă Radio România Reșița Live

Prânzul de duminică

A sta la masă cu familia, duminica, și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se consolidează, în compania unei mâncăruri bune și a unui vin de calitate.

Prânzul de duminică

Articol editat de Radio Resita, 14 iulie 2024, 10:48

Începem prânzul cu ciorbă de văcuță. Ne trebuie:
– 700 de gr de pulpă de vită fragedă
– 4 morcovi
– o rădăcină de pătrunjel
– o alta de păstârnac
– țelină mică
– câte 250 de gr de mazăre și de fasole verde
– 4 cartofi
– tot atâtea roșii
– două cepe
– un ardei verde
– un kapia roșu
– o legătură de leuștean
– o legătură de mărar
– 50 de ml de ulei vegetal
– un litru de borș
– sare și piper
Carnea se taie în cuburi potrivite și se pune la fiert în apă rece pentru 10 minute, să facă spuma aceea roșie neestetică.
După 10 minute, se spală carnea și se pune la scurs. Legumele se curăță și se taie mărunt.
Ceapa, morcovii, albitura, ardeii se pun într-o oală cu ulei încins și se călesc 5 minute.
Se pune și carnea și se mai călește 5 minute. Se toarnă apă și se fierbe o oră. Gustul se reglează cu sare și piper.
Când carnea este făcută se pune în oală mazărea, fasolea și cartofii tăiați cuburi.
Se continuă fierberea cam 30 de minute, după care se adaugă roșiile opărite, fără pieliță și tăiate mărunt. Urmează în oală borșul, după gust.
Totul se mai fierbe 5-6 minute și se potrivește de gust cu sare și piper. La final se presară verdeața tocată mărunt. Cine dorește poate servi cu smântână.

Felul al doilea este unul ardelenesc. Este un fel de mâncare cu găluște, cartofi și carne de porc prăjite în untură. Se numește Îi place lui Ionică.

Ingrediente necesare:
– 4 ouă
– o ceașcă de făină
– două cepe
– o bucată de slănină afumată
– aproximtiv un kg de cartofi
– untură
– smântână
– hrean
– sare, piper și boia.

Mai întâi se fac galuștele. Se pune la fiert apă într-o oală. Se bat cele 4 ouă cu făină și un praf de sare până se leagă un aluat nu prea tare. Când apa dă în clocot, se iau găluște din aluat cu o lingură udă și se pun în apă. Se lasă să fiarbă până se ridică la suprafață.
Cartofii se fierb și se taie cubulețe. Ceapa și slănina se taie feliuțe apoi se călesc. Într-un vas potrivit pentru cuptor, uns cu untură, se așează cartofii, apoi ceapa și slănina. Se presară boia de ardei, sare și piper. Galuștele se pun deasupra. Câteva se mai pot așeza și între straturi. Se bagă la cuptor vasul și se lasă până când capătă o nuanță rumenă.
Acest fel de mâncare se servește cu un sos din smântână cu hrean.(Național TV)

Dulcele de bucătărie este Tortul Joffre.
Delicatesa a fost creată de frații Capșa în 1920 în onoarea mareșalului Joseph Joffre cu ocazia vizitei acestuia la București.

Pentru preparare se folosesc:
– 6 ouă
– 250 de gr de zahăr pudra și 100 de gr de zahăr tos
– 250 de gr de unt moale cu 82% grăsime
– 50 de gr de cacao
– 75 de ml de apă
– 50 de gr de făină
– jumătate de plic de praf de copt
– 25 de gr de cacao
– forme de ciocolată albă.

Blat se face în felul următor. Amestecăm bine cacao cu zahărul, apoi adăugăm apă și punem pe aburi că să se înmoaie compoziția. Ținem crătița pe aburi până se topește zahărul, apoi dăm deoparte și o lăsăm să se răcească.
Separat, mixăm untul moale de la temperatura camerei cu zahărul pudră, adăugăm câte un gălbenuș pe rând, iar la final, tot treptat câte o lingură din amestecul de cacao răcit.
Crema obținută o împărțim în două. O parte o punem la frigider, iar în jumătatea rămasă adăugăm făina și cele 6 albușuri bătute tare.
Omogenizam compoziția cu ajutorul unei linguri, amestecând de câteva ori ca să nu se lase compoziția, apoi o turnam într-o formă rotundă de tort de 22 de cm cu fund detașabil în care am așezat hârtie de copt.
Dăm la cuptor pentru 30 de minute. În primele 15 minute nu se deschide cuptorul pentru a nu se lasă blatul. Verificăm dacă este copt folosind testul scobitorii. Lăsăm blatul să se răcească în formă lui, apoi îl scoatem și îl tăiem în două. Între cele două blaturi așezăm o parte din crema păstrată la frigider, iar cu restul de cremă ungem tortul.
După ce am îmbrăcat în crema tot tortul, deasupra pudram cacao, folosindu-ne de o strecurătoare mică și așezăm formele de ciocolată albă.
Tortul Joffre este un delicios tort, moale și foarte fin. Cine încearcă acest tort, îl va repetă de nenumărate ori.
Poftă bună, să vă bucurați și să savurați prânzul de duminică!  

Daniel Babun

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 octombrie 2025, 05:00

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar

Astăzi traversăm Marea Mediterană și poposim pe spectaculoasa stâncă Gibraltar, acolo unde influențele britanice, spaniole și italiene se...

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar
Rețetă cu fructe de mare: Cum se prepară corect caracatița
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 3 octombrie 2025, 05:00

Rețetă cu fructe de mare: Cum se prepară corect caracatița

Așa cum v-am obișnuit, în fiecare vineri aducem în prim-plan rețete delicioase cu pește sau fructe de mare, menite să vă inspire spre un stil...

Rețetă cu fructe de mare: Cum se prepară corect caracatița
Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 octombrie 2025, 05:00

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano

Astăzi vă prezentăm un desert clasic românesc, nelipsit din caietele de rețete ale bunicilor: Prăjitura Milano. Deși numele trimite cu gândul...

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 14 septembrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure

Duminica este ziua dedicată familiei și celor dragi, iar un prânz de duminică delicios, servit cu bună dispoziție și un vin de calitate,...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 13 septembrie 2025, 06:00

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, alegând preparate ușoare, rapide și echilibrate,...

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 24 august 2025, 07:19

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic

Duminica este despre familie, voie bună și bucuria unei mese împărtășite cu cei dragi. La Radio Reșița, vă propunem un meniu complet pentru...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 august 2025, 06:14

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie

Duminica este momentul perfect pentru a petrece timp de calitate în familie, iar o masă de prânz gustoasă și echilibrată completează perfect...

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 2 august 2025, 06:00

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață

În fiecare sâmbătă, la Radio Reșița, ne lăsăm inspirați de aromele lumii mediteraneene. Astăzi, nu vă propunem o rețetă anume, ci vă...

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață