Ascultă Radio România Reșița Live

Prăjitura pian

În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.
Este bine știut că toate dulciurile turcești sunt delicioase, dar nu am preparat decât Baklava pentru că îmi place foarte mult. Dorind să mai cunosc și alte tipuri de dulce am dat peste o rețetă care m-a atras de la prima privire.

Prăjitura pian

Articol editat de Radio Resita, 4 ianuarie 2024, 10:08

Mi-a plăcut cum arată, dar și numele ei: Prăjitura pian. M-am decis să o prepar și binențeles să aflați și dumneavoastă rețeta sperând că vă decideți să o faceți.
Pentru blat ne  folosim de următoarele ingrediente:
– două ouă
– o jumătate de pahar de zahăr
– 100 de ml de ulei
– 400 de ml de lapte
– o cană de făină
– un pachet de praf de copt
– un pachet de zahăr vanilat
– patru linguri de cacao

Pentru crema;
– 600 de ml de lapte
– două cești de zahăr
– alte două cești de făină
– 200 de ml de smântână lichidă
– cacao

În primul rând pregătim blatul. Pentru aceasta batem bine ouăle și zahărul. Urmează să punem celelalte ingrediente: 100 de ml de ulei, 100 de ml de lapte, o cană de făină, un pachet de praf de copt, un altul de zahăr vanilat. Cacao se dizolvă în puțină apă și se pun două linguri la blat.
Turnăm aluatul în tava unsă cu unt și îl coacem în cuptorul preîncălzit la 175 de grade Celsius. Dureză cam 25 de minute, dar pot exista diferențe de la cuptor la cuptor, așa că apelați cu încredere la testul scobitorii. Timp de 15 minute nu deschideți ușa cuptorului pentru că există pericolul ca blatul să se lase.

În timp ce blatul se coace, pregătim crema. Pentru a face acest lucru, amestecăm într-o oală restul de lapte cu zahărul și făina rămase. Apoi gătim până se îngroașă.
După ce crema a prins consistență o luăm de pe aragaz și o lăsăm să se răcească. Amestecăm ocazional în această etapă.
După ce ajunge la temperatura camerei, adăugăm smântâna lichidă și amestecăm bine cu ajutorul unui mixer.

Scoatem tortul copt din cuptor și îl lăsăm două minute să se răcească și turnăm peste el amestecul de lapte și cacao. Crema se întinde uniform.
Acoperim partea de sus a tortului cu cacao. După ce se răcește se pune în frigider. Ideal ar fi să rămână peste noapte, dar dacă vă grăbiți se poate consuma după trei sau patru ore. O prăjitură delicioasă, dar nu mă credeți pe mine ci încercați-o dumneavoastră, mai ales că este și ușor de preparat, dar respectați cu strictețe cantitățile.

Serviți cu poftă și vă bucurați de minunata Prăjitură pian, dar să nu uitați că dulciurile se consumă cu responsabilitate, nu cu regularitate.
Doar ne-ndulcim, nu ne săturăm, să nu facem diabet sau să ne îngrășăm. La bună reauzire! 

Daniel Babun

(nefisyemektarifleri.com)

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ouă Humayun
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 22 octombrie 2025, 05:00

Ouă Humayun

Miercurea, redescoperim împreună fastuoasele, delicioasele și fabuloasele mâncăruri ale Orientului Mijlociu – o lume plină de mirodenii,...

Ouă Humayun
Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 octombrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie

Duminica – ziua familiei, a bucuriei și a gustului desăvârșit Duminica este, prin tradiție, ziua dedicată familiei și celor dragi – un...

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 octombrie 2025, 05:00

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie

Sâmbăta este ziua în care vă propun o rețetă inspirată din bucătăria mediteraneană, recunoscută la nivel mondial pentru echilibrul dintre...

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 10 octombrie 2025, 09:28

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie

În fiecare vineri, vă invit să redescoperiți savoarea mâncărurilor din pește și fructe de mare, alimente esențiale pentru o viață...

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 octombrie 2025, 05:40

Peameal Bacon – delicatesa canadiană

Bine v-am regăsit pe frecvențele Radio Reșița, la rubrica „Rețetă din America”, unde în fiecare zi de marți descoperim gusturi autentice...

Peameal Bacon – delicatesa canadiană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 octombrie 2025, 05:00

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar

Astăzi traversăm Marea Mediterană și poposim pe spectaculoasa stâncă Gibraltar, acolo unde influențele britanice, spaniole și italiene se...

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar