Ascultă Radio România Reșița Live

Plăcintă cu urdă dulce și stafide

În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.

Plăcintă cu urdă dulce și stafide

Articol editat de Radio Resita, 21 martie 2024, 11:37 / actualizat: 24 martie 2024, 11:44

Rubrica de astăzi am dedicat-o Placintei cu urdă dulce și stafide.

Pentru prepararea aluatului folosim:
– 600 de grame de făină tip 650
– un ou
– câte un plic de praf de copt și de zahăr vanilat
– 10 linguri de ulei de Floarea-soarelui sau de rapiță
– două linguri de zahăr
– un pahar cu apă.

Pentru umplutură ne trebuie:
– 400 de grame de urdă dulce
– 150 de grame de zahăr tos
– 100 de grame de stafide aurii sau brune, după preferință
– un ou.

Înainte de toate preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius, astfel încât acesta să fie gata de folosit când va veni momentul să dăm plăcinta cu urdă și stafide la copt.

Într-un castron încăpător punem cele 600 de grame de făină și apoi celelalte ingrediente: oul, plicul de praf de copt, cel de zahăr vanilat, 10 linguri de ulei vegetal, două linguri de zahăr și un pahar cu apă.
Frământăm bine. Aluatul trebuie să devină elastic și nelipicios. În caz că simțiți că mai este nevoie, mai adăugați făină. Lăsați-l la odihnit, acoperit cu un prosop de bucătărie curat și uscat, cât timp se pregătește umplutura.

Prepararea acestei plăcinte cu urdă și stafide este cât se poate de simplă. Tot ce trebuie să facem este să amestecăm într-un bol toate ingredientele pregătite: 400 de grame de urdă dulce, 150 de grame de zahăr, 100 de grame de stafide și un ou.

Împărțim aluatul obținut în două bucăți egale. Din fiecare bucată, întindem câte o foaie de aluat cu sucitorul.
După aceea, punem o foaie de aluat într-o tavă unsă cu unt și tapetată cu făină sau, și mai bine, acoperită cu hârtie de copt.
Ulterior, adăugăm umplutura de urdă dulce și stafide și punem și cea de-a doua foaie de aluat. Dăm plăcinta la cuptor, la foc mediu, până când se rumenește.

După ce am scos-o din toba cuptorului lăsăm plăcinta să se răcească și o tăiem în formele dorite. Se poate servi ca atare sau pudrată cu zahăr, după cum preferați. Oricum ați alege să vă delectați cu ea, plăcinta cu urdă și stafide merge de minune ca desert, dar și lângă cafeaua de dimineață sau după masa de prânz.

Simplă, aromată și hrănitoare, plăcinta cu urdă și stafide aurii sau brune este atât de gustoasă încât nu are cum să nu fie pe placul tuturor, de la cei mici până la cei mari. Alternativ, dacă doriți să experimentați, puteți încerca să folosiți în această rețetă și alte fructe confiate, cum ar fi curmale tăiate în bucăți mici sau merișoare ori ananas.

Serviți cu poftă Plăcinta cu urdă dulce și stafide  și vă bucurați de această delicatesă, dar să nu uitați că dulciurile se consumă cu responsabilitate, nu cu regularitate.
Doar ne-ndulcim, nu ne săturăm, să nu facem diabet sau să ne îngrășăm.

Daniel Babun

Foto caietulcuretete.ro

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 noiembrie 2025, 05:18

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta

Prânzul de duminică – rafinament, savoare și bucuria familiei la masă Bine v-am găsit, prieteni, pe frecvențele de suflet de la Radio...

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta
Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 1 noiembrie 2025, 08:13

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, mai echilibrat și cu mai multă inspirație din țările riverane Mării...

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane
Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 31 octombrie 2025, 08:09

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână

Ca în fiecare zi de vineri, vă aducem o rețetă inspirată din bucătăriile lumii marine, în care regăsim pești de apă dulce, sărată sau...

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână
Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 30 octombrie 2025, 08:04

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică și plină de culoare a dulciurilor europene – o călătorie în universul gusturilor fine, al...

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 29 octombrie 2025, 08:00

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu

Gutui umplute – un deliciu al bucătăriei otomane Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița!Miercurea ne delectăm cu fastuoasele și...

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 28 octombrie 2025, 07:57

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană

Marțea, vă invităm într-o călătorie culinară spre America de Nord, Centrală, de Sud și zona Caraibelor, pentru a descoperi gusturi...

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale