Ascultă Radio România Reșița Live

Plăcintă cu urdă dulce și stafide

În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.

Plăcintă cu urdă dulce și stafide

Articol editat de Radio Resita, 21 martie 2024, 11:37 / actualizat: 24 martie 2024, 11:44

Rubrica de astăzi am dedicat-o Placintei cu urdă dulce și stafide.

Pentru prepararea aluatului folosim:
– 600 de grame de făină tip 650
– un ou
– câte un plic de praf de copt și de zahăr vanilat
– 10 linguri de ulei de Floarea-soarelui sau de rapiță
– două linguri de zahăr
– un pahar cu apă.

Pentru umplutură ne trebuie:
– 400 de grame de urdă dulce
– 150 de grame de zahăr tos
– 100 de grame de stafide aurii sau brune, după preferință
– un ou.

Înainte de toate preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius, astfel încât acesta să fie gata de folosit când va veni momentul să dăm plăcinta cu urdă și stafide la copt.

Într-un castron încăpător punem cele 600 de grame de făină și apoi celelalte ingrediente: oul, plicul de praf de copt, cel de zahăr vanilat, 10 linguri de ulei vegetal, două linguri de zahăr și un pahar cu apă.
Frământăm bine. Aluatul trebuie să devină elastic și nelipicios. În caz că simțiți că mai este nevoie, mai adăugați făină. Lăsați-l la odihnit, acoperit cu un prosop de bucătărie curat și uscat, cât timp se pregătește umplutura.

Prepararea acestei plăcinte cu urdă și stafide este cât se poate de simplă. Tot ce trebuie să facem este să amestecăm într-un bol toate ingredientele pregătite: 400 de grame de urdă dulce, 150 de grame de zahăr, 100 de grame de stafide și un ou.

Împărțim aluatul obținut în două bucăți egale. Din fiecare bucată, întindem câte o foaie de aluat cu sucitorul.
După aceea, punem o foaie de aluat într-o tavă unsă cu unt și tapetată cu făină sau, și mai bine, acoperită cu hârtie de copt.
Ulterior, adăugăm umplutura de urdă dulce și stafide și punem și cea de-a doua foaie de aluat. Dăm plăcinta la cuptor, la foc mediu, până când se rumenește.

După ce am scos-o din toba cuptorului lăsăm plăcinta să se răcească și o tăiem în formele dorite. Se poate servi ca atare sau pudrată cu zahăr, după cum preferați. Oricum ați alege să vă delectați cu ea, plăcinta cu urdă și stafide merge de minune ca desert, dar și lângă cafeaua de dimineață sau după masa de prânz.

Simplă, aromată și hrănitoare, plăcinta cu urdă și stafide aurii sau brune este atât de gustoasă încât nu are cum să nu fie pe placul tuturor, de la cei mici până la cei mari. Alternativ, dacă doriți să experimentați, puteți încerca să folosiți în această rețetă și alte fructe confiate, cum ar fi curmale tăiate în bucăți mici sau merișoare ori ananas.

Serviți cu poftă Plăcinta cu urdă dulce și stafide  și vă bucurați de această delicatesă, dar să nu uitați că dulciurile se consumă cu responsabilitate, nu cu regularitate.
Doar ne-ndulcim, nu ne săturăm, să nu facem diabet sau să ne îngrășăm.

Daniel Babun

Foto caietulcuretete.ro

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie
Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 30 iulie 2025, 06:00

Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane

În fiecare miercuri la Radio Reșița, explorăm aromele rafinate și condimentate ale Orientului Mijlociu, un spațiu culinar influențat de...

Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane
Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 29 iulie 2025, 06:00

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia

Marțea, la Radio Reșița, explorăm arome de pe cele două continente americane, iar astăzi vă aducem o rețetă savuroasă din America de Sud....

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă