Ascultă Radio România Reșița Live

Plăcintă cu pește

 În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare. Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și numărul mic de calorii fac din acest aliment o alternativă la carnea de porc sau vită, care sunt digerate mult mai greu în stomac.

Plăcintă cu pește

Articol editat de Valentina Adam, 3 noiembrie 2023, 09:16 / actualizat: 5 noiembrie 2023, 9:19

Italienii susțin că la mesele săptămânale trebuie să fie de cel puțin 2-3 ori pește. Săruri minerale, vitamine, proteine, Omega 3, nimic nu lipsește din pești. Și beneficiile sale trec din generație în generație.
Inima, oasele, creierul, vederea, mușchii,  totul devine mai puternic datorită  peștelui. Consumul de pește ne protejează de riscurile bolilor grave și, în general, ale îmbătrânirii organismului nostru. De aceea  peștele  face minuni.

Sper ca și rețeta de astăzi, de Placintă cu pește, să o încercați și să vă bucurați de o masă plină de arome și savori.

Este o rețetă simplă de plăcintă cu pește, care este rapidă și ușor de preparat.
Se poate folosi un amestec de eglefin, cod și somon, de exemplu, dar neapărat se prepară cu pește marin proaspăt sau afumat , nici într-un caz cu pește congelat pentru că se pierde din aromă. Peștele afumat conferă multă aromă și adăugați o mână suplimentară de brânză după ce luați sosul de pe foc, apoi adăugați restul ingredientelor. Asigurați-vă că nu există oase în pește.

Ingredientele folosite sunt:
– 400 de gr de amestec de pește
– 1 kg de cartofi decojiți și tăiați în jumătate
– 450 de ml lapte
– 30 de gr unt
– 25 de gr de făină tip 650
– 6 fire de ceapă tocate mărunt
– o lingură de muștar de Dijon sau de muștar englezesc
– o mână de porumb dulce de la conservă
– un pumn de mazăre verde congelată
-o mână de brânză cheddar rasă

Încingem cuptorul la 180 de gr Celsius.
Punem cartofi curățați și tăiați în jumătate într-o cratiță, turnăm apă cât să îi acopere și îi fierbem până se înmoaie.
Când sunt fierți se scurg bine și se pasează cu un strop de lapte și o linguriță de unt. Îi condimentăm cu piper negru măcinat.

Într-o altă tigaie punem 25 de gr de unt, 25 de gr de făină și 4 fire de cepă verde tocată mărunt și încălzim ușor până când untul s-a topit, amestecând regulat. Gătiți cam două minute.
Adăugăm treptat 400 de ml de lapte și amestecăm folosind un tel. Se aduce la fierbere, amestecând pentru a evita să se cocoloșească sau să se lipească de fundul cratiței. Gătiți cam 4 minute până se îngroașă.

Luăm de pe foc și adăugați bucățile de pește amestecat, o linguriță de muștar Dijon sau de cel englezesc, două fire de ceapă verde tocate mărunt, porumbul dulce și mazărea verde. Punem amestecul într-un vas rezistent, deasupra adăugăm piureul de cartofi cu o lingură și presărăm o mâna bună de brânză cheddar rasă.
Dăm la cuptor pentru 20-25 de minute sau până când brânza  devine aurie și plăcinta clocotește pe margini. Scoatem din cuptor, lăsăm 10 minute să se combine aromele și putem servi.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

 (bbcgoodfood.com)

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 9 iunie 2025, 07:37

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească

În fiecare zi de luni, explorăm gastronomia Europei cu rețete autentice, menite să aducă savoarea tradițiilor continentale direct în farfuria...

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 5 iunie 2025, 07:00

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive

Joi este ziua dulciurilor la Radio Reșița! Astăzi vă aducem o rețetă spectaculoasă, rafinată și extrem de gustoasă: Tort de ananas cu...

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 4 iunie 2025, 07:00

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane

Miercurea este dedicată savorilor orientale, iar astăzi, la Radio Reșița, te invităm într-o călătorie culinară de neuitat, cu parfum de...

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 iunie 2025, 07:43

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată

Marțea ne poartă gustul spre America Latină – din Nord și până în Sud, trecând prin America Centrală și insulele Caraibe. Iar în...

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 18 mai 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete

Trei preparate savuroase pentru o duminică petrecută în familie: o supă aromată, un pui rumenit perfect și un desert fresh – meniul complet...

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 17 mai 2025, 06:00

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă

Inspirată din bucătăria lui Antonio Carluccio, această tocană cu carne fragedă, vin și ierburi aromate, servită cu polenta cremoasă și...

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 16 mai 2025, 06:08

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană

Un preparat echilibrat și gustos inspirat de bucătăria italiană – fileuri de macrou fragede în sos pizzaiola, servite cu cartofi rumeniți la...

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 15 mai 2025, 06:03

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă

O tartă irezistibilă cu cremă fină de lămâie și bezea caramelizată – rețeta perfectă pentru iubitorii de dulciuri cu gust echilibrat și...

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă