Ascultă Radio România Reșița Live

Pește umplut cu crabi și cu sos de cremă de lămâie

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.
Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și numărul mic de calorii fac din acest aliment o alternativă la carnea de porc sau vită, care sunt digerate mult mai greu în stomac.
Consumul de pește ne protejează de riscurile bolilor grave și, în general, ale îmbătrânirii organismului nostru. De aceea  peștele  face minuni. Peștele și fructele de mare sunt alimente foarte importante și nu trebuie să lipsească din meniurile noastre. Săruri minerale, vitamine, proteine, Omega 3, nimic nu lipsește din pești sau fructe de mare. Și beneficiile lor trec din generație în generație.

Pește umplut cu crabi și cu sos de cremă de lămâie

Articol editat de Radio Resita, 7 iunie 2024, 09:08 / actualizat: 8 iunie 2024, 9:14

Pește umplut cu crabi și cu sos de cremă de lămâie este ceva de povestit după ce vă delectați.
Sunt de folosință:
– 4 fileuri de pește alb fără piele
– ulei de măsline extravirgin
– sare și piper negru proaspăt măcinat.

Pentru umplutura cu crabi se folosesc ingredientele:
– 250 de gr de carne de crab
– două linguri de ulei de masline
– o țelină cât o minge de ping-pong tocată mărunt
– o jumătate de cană de ardei roșu tăiat cubulețe
– o lingură de muștar de Dijon
– o lingură de maioneză
– două lingurițe de tarhon tocat mărunt
– două lingurițe de pătrunjel tocat mărunt
– o lingură de boia dulce
– un sfert de cană de pesmet
– sare și piper după gust.

Sosul cremă de lămâie se procesează din:
– două linguri de ulei de măsline sau unt nesărat
– două linguri de ceapă rasă
– o lingură de muștar de Dijon
– o lingură de făină
– o cană de legume sau fructe de mare sau supă de pui
– sucul de la o jumătate de lămâie
– o cană de smântână
– o lingură de amidon de porumb diluat în apă rece
– sare și piper după gust
– jumătate de cană de pătrunjel tocat mărunt.

Preîncălziți cuptorul la 190 de grade Celsius. Asezonați ambele părți ale fileurilor de pește cu sare și piper și le lăsați deoparte.
Într-o tigaie turnați puțin ulei de măsline și lăsați la foc mediu. Adăugați ceapa, usturoiul, țelina, ardeii și lăsații să transpire 3-4 minute, amestecând din când în când. Luați de pe foc, transferați într-un bol și lăsăți să se răcească complet.
În același castron se pune carnea de crab, muștar, maioneza, tarhon, pătrunjel, boia de ardei și pesmet. Se amestecă ușor cu o lingură. Gustați, adăugați sare și piper după preferințe.

Pentru a vă asigura că rulourile își păstrează formă, așezați fileurile cu partea exterioară a fileului în sus. Această parte va fi umplută. Faceți patru bile de umplutură de crab și puneți-le pe capătul mai mare al fiecărui pește și rulați. Asigurați fileurile cu o scobitoare.
Puneți peștele în poziție verticală într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și introduceți în cuptorul preîncălzit timp de 20 de minute.
Între timp, pregătiți sosul de cremă de lămâie. Așezați o oală potrivită la foc mediu. Adăugați untul și odată topit puneți ceapa și muștarul, făină și amestecați. Gătiți 3 minute apoi turnați bulionul, zeama de lămâie, smântână, aduceți la fierbere și apoi reduceți focul și gătiți aproximativ 12 minute sau până se îngroașă. Dacă este necesar puneți amidon de porumb și amestecăți.
Opriți focul, reglați gustul cu sare și piper și dacă doriți folosiți mai multă zeamă de lămâie. Amestecați pătrunjelul tocat. Ridicați cu grijă peștele de pe foaia de copt, transferați-l în farfurii și îndepărtați scobitorile. Peste fiecare pește se pune sos.

Poftă bună și să vă bucurați de ceea ce preparați!

Daniel Babun

Etichete:
Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 octombrie 2025, 05:00

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano

Astăzi vă prezentăm un desert clasic românesc, nelipsit din caietele de rețete ale bunicilor: Prăjitura Milano. Deși numele trimite cu gândul...

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 14 septembrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure

Duminica este ziua dedicată familiei și celor dragi, iar un prânz de duminică delicios, servit cu bună dispoziție și un vin de calitate,...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 13 septembrie 2025, 06:00

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, alegând preparate ușoare, rapide și echilibrate,...

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 24 august 2025, 07:19

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic

Duminica este despre familie, voie bună și bucuria unei mese împărtășite cu cei dragi. La Radio Reșița, vă propunem un meniu complet pentru...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 august 2025, 06:14

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie

Duminica este momentul perfect pentru a petrece timp de calitate în familie, iar o masă de prânz gustoasă și echilibrată completează perfect...

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 2 august 2025, 06:00

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață

În fiecare sâmbătă, la Radio Reșița, ne lăsăm inspirați de aromele lumii mediteraneene. Astăzi, nu vă propunem o rețetă anume, ci vă...

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 1 august 2025, 06:05

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat

Vineri, la Radio Reșița, este ziua dedicată rețetelor cu pește și fructe de mare – ingrediente esențiale într-o alimentație echilibrată,...

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie