Ascultă Radio România Reșița Live

Pește umplut cu crabi și cu sos de cremă de lămâie

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.
Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și numărul mic de calorii fac din acest aliment o alternativă la carnea de porc sau vită, care sunt digerate mult mai greu în stomac.
Consumul de pește ne protejează de riscurile bolilor grave și, în general, ale îmbătrânirii organismului nostru. De aceea  peștele  face minuni. Peștele și fructele de mare sunt alimente foarte importante și nu trebuie să lipsească din meniurile noastre. Săruri minerale, vitamine, proteine, Omega 3, nimic nu lipsește din pești sau fructe de mare. Și beneficiile lor trec din generație în generație.

Pește umplut cu crabi și cu sos de cremă de lămâie

Articol editat de Radio Resita, 7 iunie 2024, 09:08 / actualizat: 8 iunie 2024, 9:14

Pește umplut cu crabi și cu sos de cremă de lămâie este ceva de povestit după ce vă delectați.
Sunt de folosință:
– 4 fileuri de pește alb fără piele
– ulei de măsline extravirgin
– sare și piper negru proaspăt măcinat.

Pentru umplutura cu crabi se folosesc ingredientele:
– 250 de gr de carne de crab
– două linguri de ulei de masline
– o țelină cât o minge de ping-pong tocată mărunt
– o jumătate de cană de ardei roșu tăiat cubulețe
– o lingură de muștar de Dijon
– o lingură de maioneză
– două lingurițe de tarhon tocat mărunt
– două lingurițe de pătrunjel tocat mărunt
– o lingură de boia dulce
– un sfert de cană de pesmet
– sare și piper după gust.

Sosul cremă de lămâie se procesează din:
– două linguri de ulei de măsline sau unt nesărat
– două linguri de ceapă rasă
– o lingură de muștar de Dijon
– o lingură de făină
– o cană de legume sau fructe de mare sau supă de pui
– sucul de la o jumătate de lămâie
– o cană de smântână
– o lingură de amidon de porumb diluat în apă rece
– sare și piper după gust
– jumătate de cană de pătrunjel tocat mărunt.

Preîncălziți cuptorul la 190 de grade Celsius. Asezonați ambele părți ale fileurilor de pește cu sare și piper și le lăsați deoparte.
Într-o tigaie turnați puțin ulei de măsline și lăsați la foc mediu. Adăugați ceapa, usturoiul, țelina, ardeii și lăsații să transpire 3-4 minute, amestecând din când în când. Luați de pe foc, transferați într-un bol și lăsăți să se răcească complet.
În același castron se pune carnea de crab, muștar, maioneza, tarhon, pătrunjel, boia de ardei și pesmet. Se amestecă ușor cu o lingură. Gustați, adăugați sare și piper după preferințe.

Pentru a vă asigura că rulourile își păstrează formă, așezați fileurile cu partea exterioară a fileului în sus. Această parte va fi umplută. Faceți patru bile de umplutură de crab și puneți-le pe capătul mai mare al fiecărui pește și rulați. Asigurați fileurile cu o scobitoare.
Puneți peștele în poziție verticală într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și introduceți în cuptorul preîncălzit timp de 20 de minute.
Între timp, pregătiți sosul de cremă de lămâie. Așezați o oală potrivită la foc mediu. Adăugați untul și odată topit puneți ceapa și muștarul, făină și amestecați. Gătiți 3 minute apoi turnați bulionul, zeama de lămâie, smântână, aduceți la fierbere și apoi reduceți focul și gătiți aproximativ 12 minute sau până se îngroașă. Dacă este necesar puneți amidon de porumb și amestecăți.
Opriți focul, reglați gustul cu sare și piper și dacă doriți folosiți mai multă zeamă de lămâie. Amestecați pătrunjelul tocat. Ridicați cu grijă peștele de pe foaia de copt, transferați-l în farfurii și îndepărtați scobitorile. Peste fiecare pește se pune sos.

Poftă bună și să vă bucurați de ceea ce preparați!

Daniel Babun

Etichete:
Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 iunie 2025, 05:00

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei

În fiecare luni, explorăm gusturi autentice din gastronomia continentului. Astăzi, ne oprim în inima munților Spaniei, unde preparatele sunt...

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei
Prânzul de duminică în familie – Rețetă tradițională cu ciorbă, carne și desert
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 29 iunie 2025, 08:00

Prânzul de duminică în familie – Rețetă tradițională cu ciorbă, carne și desert

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este o mică sărbătoare, un moment de consolidare a relațiilor, în compania unei...

Prânzul de duminică în familie – Rețetă tradițională cu ciorbă, carne și desert
Spaghetti Frittata
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 iunie 2025, 07:00

Spaghetti Frittata

Sâmbăta este ziua perfectă pentru a găti ceva sănătos, echilibrat și plin de vitamine, iar astăzi vă propunem o rețetă simplă și...

Spaghetti Frittata
Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 iunie 2025, 07:00

Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de vineri vă propun o rețetă delicioasă și sănătoasă, în care peștele –...

Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 26 iunie 2025, 07:00

Flan parizian de ciocolată 

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de joi pătrundem în lumea dulce a deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem...

Flan parizian de ciocolată 
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 25 iunie 2025, 07:00

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! Miercurea este dedicată fastuoaselor și aromatelor preparate din bucătăria Orientului...

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 24 iunie 2025, 07:07

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană

Marțea este dedicată rețetelor din America de Nord, Centrală, de Sud și din zona Caraibelor, unde gastronomia este o explozie de arome,...

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 iunie 2025, 07:00

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă

Poftă bună și bucură-te de savoarea autentică a Alpilor francezi! Această friptură de vițel cu legume sotate este alegerea...

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă