Pepperpot

În a doua zi a săptămânii traversăm Atlanticul și poposim într-o bucătărie din câte o țară din America de Nord, de Sud sau Centrală.
Barbados este o țară insulară din Antilele Mici ale Indiilor de Vest, în regiunea Caraibe a Americii și cea mai estică dintre insulele caraibiene. Barbados este un paradis alimentar, cu o scenă culinară vibrantă și mâncare delicioasă pentru toate gusturile. De la coasta de vest până la coasta de sud, insula are o varietate de restaurant care servesc orice, de la fructe de mare proaspete până la mâncăruri tradiționale Bajan.
Condimentele, ierburile aromate și fructele de mare proaspete sunt la ordinea zilei în bucătăria din Barbados. Aceste ingrediente sunt folosite pentru a crea o mare varietate de feluri de mâncare delicioase, de la cele simple, la cele de stradă și până la mesele sofisticate și laborioase.

Tapiseria gastronomică vibrantă din Barbados începe cu îndrăgitele sale feluri de mâncare naționale, Flying Fish și Cou Cou. Ultimul este adorat de localnici și iubit de vizitatori, aceste feluri de mâncare delicioase conțin pește zburător fraged și condimentat perfect prăjit, însoțit de un amestec cremos de făină de porumb și bame. Flying Fish și Cou Cou pot fi găsite în Barbados, invitându-vă să experimentați aromele pline de suflet și îmbrățișarea caldă a deliciilor culinare ale insulei.

Barbados a fost numit de portughezii care l-au descoperit și l-au numit Os Barbados, adică bărbat cu barbă, datorită smochinilor păroși de pe toată insula. Portughezii au fost primii europeni care au sosit pe insulă, dar britanicii i-au alungat și au colonizat insula. Englezii au exploatat valoroasa trestie de zahăr. La 1 august 1838, sclavii au fost emancipați și această dată este acum sărbătorită ca „festivalul recoltei”. Chiar și după emancipare foștii sclavi și descendenții lor au fost forțați să locuiască pe coasta stâncoasă și să lucreze în  plantații pentru bani puțini.
Acest lucru nu sa încheiat decât după ce Barbados și-a câștigat libertatea în 1966. Această sărbătoare continuă și astăzi și include ziua independenței lor și are loc la sfârșitul lunii iulie și începutul lunii august.
Considerat pe scară largă locul de naștere al romului, nicio vizită în Barbados nu este completă fără să fi gustat spiritul iubit al insulei. Se pare că și celebrul și omniprezentul punch cu rom, făcut din amestecul perfect de rom, suc de lamaie, sirop de trestie de zahăr, un strop de bitter și o răzuială de nucșoară s-a născut aici. Prima distilerie, Mount Gay Distilleries a fost fondată în 1703 și despre care se crede că produce cel mai vechi și bun rom din lume,

Barbados are un sol umed favorabil pentru papaya, kiwi, ananas, banane și legume. În plus, rețetele autentice din Barbados sunt condimentate cu ierburi aromate care combină toate ingredientele și contribuie la o aromă mai profundă.
Unele dintre condimentele folosite seamănă cu cele din zona Mării Mediterana, cum ar fi pătrunjelul, usturoiul, busuiocul, maghiranul, cuișoarele, cimbrul, boia de ardei, piper și sare.

Retetă de Pepperpot este preparatul din Barbados pe care vi-l propun spre analiză, gătire și servire. La o traducerea peperpot înseamnă piperat.
Acest fel de mâncare este probabil cel pe care sclavii africani l-au gătit la ocazii festive precum „Crop Over”, adică sărbătoarea recoltei.  În mod tradițional,  Pepperpot este gătit într-o oală de lut.

Este o mâncare de carne înăbușită, aromată cu condimente și ardei iute. Carnea de porc, vită sau oaie sunt cele mai mai bune.

Pentru a găti și servi ne foloim de:

– un kg de carne de vită
– un kg de carne de porc
– o rață
– o gaină
– o coadă întreagă de vacă, proaspătă,
– 3 linguri de cuișoare
– ardei iute
– 4 linguri de zahăr brun
– o ceașcă de casareep, adică de sos de manioc.

Tăiați toată carnea macră de porc și vită și păsările, în bucăți.
Se pun toate cărnurile într-o oala mare, se acopera cu apă rece și sare după gust.
Se fierb până când se înmoaie apoi se adaugă zahărul, cuișoarele, ardeii, sosul de manioc și se continuă gătirea încă 4 ore sau până cand carnea cade de pe os.
Acest fel de mâncare se va păstra practic la nesfârșit dacă este adus zilnic la fierbere.
Nu îndepărtați grăsimile din carne deoarece acest lucru ajută la conservare.

Acest fel de mancare se serveste cu paine caldă și unt, dar se poate mânca și cu o garnitură de orez.  
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(bestattravel.co.uksites.udel.edumybajan.com)

Cele mai citite

Related Articles