Ascultă Radio România Reșița Live

Paste cu fructe de mare

În fiecare zi de vineri prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.
Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și numărul mic de calorii fac din acest aliment o alternativă la carnea de porc sau vită, care sunt digerate mult mai greu în stomac.
Consumul de pește ne protejează de riscurile bolilor grave și, în general, ale îmbătrânirii organismului nostru. De aceea  peștele  face minuni.
Peștele și fructele de mare sunt alimente foarte importante și nu trebuie să lipsească din meniurile noastre, dar ca și în cazul legumelor, nu sunt foarte apreciate de toată lumea.
Săruri minerale, vitamine, proteine, Omega 3, nimic nu lipsește din pești sau fructe de mare. Și beneficiile lor trec din generație în generație.
Peștele se poate găti în diferite moduri: prăjit într-o tigaie, fiert, copt la cuptor, la  grătar sau se poate mânca inclusiv fără preparare termică, dar stropit cu suc de lămâie. Un excelent aperitiv.

Paste cu fructe de mare

Articol editat de Radio Resita, 16 martie 2024, 09:58

Pentru Paste cu fructe de mare ne trebuie:
– o ceapă potrivită tocată foarte fin
– doi căței de usturoi zdrobiți fin
– 800 de gr de midii
– doi calamari feliați
– 300 de gr de creveți
– trei roșii coapte, fără semințe și tocate
– 500 de gr de spaghete
– ulei de măsline și Ouzo
– sare și piper proaspăt măcinat
– doi ardei iuți și pătrunjel fin tocați

Se curăță midiile, se spală cochiliile și se pun într-o strecurătoare.
Curățăți creveții, îndepărtați coaja, dar păstrați capetele atașate de corp. Tăiați calmarul în felii.
Fierbeți pastele în apă cu sare, cu două minute mai puțin decât este indicat pe ambalaj.
Încingeți uleiul într-o tigaie mare și căliți ceapa și usturoiul zdrobit la foc mare timp de două până la trei minute.
Adăugați crevetii și calamarii și gătiți două minute până își schimbă culoarea.
Se stinge cu Ouzo și se lasă să se evapore complet alcoolul.
Cu o lingura cu fanta scoatem pe o farfurie creveții și calmarii și îi rezervăm
Puneți roșiile și legumele.

Se acoperă cu capac și se lasă pe foc până își eliberează sucul. Acum se adaugă și midiile. Agitați tigaia pentru a se deschide cochiile.
Cele care nu se deschid, după amestecare le scoatem și le aruncăm.
Adăugați din nou creveții și calmarul.
Cu clește și pe măsură ce se scurg puneți pastele fierte în sos. Stropiți cu puțin ulei de măsline.

Râșnim piper pe care-l punem în mâncare și gătim timp de două până la maxim trei minute pentru a lăsa spaghetele să absoarbă lichidul din fructe de mare și sos.
Dacă vreți să puneți sare, gustați mai întâi. La sfârșit se presară pătrunjel tocat fin. Se servește imediat.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

Etichete:
Tocană de vită în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 15 noiembrie 2025, 06:19

Tocană de vită în stil mediteranean

Dieta mediteraneană este considerată una dintre cele mai sănătoase din lume, fiind apreciată pentru combinația perfectă dintre gust, echilibru...

Tocană de vită în stil mediteranean
Păstrăv în crustă de sare
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 14 noiembrie 2025, 06:17

Păstrăv în crustă de sare

Carnea de pește rămâne unul dintre cele mai sănătoase alimente, iar vineri vă aduc mereu câte o rețetă cu pește de apă dulce, sărată sau...

Păstrăv în crustă de sare
Mahmudiye – rețeta sultanilor
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 12 noiembrie 2025, 06:00

Mahmudiye – rețeta sultanilor

Mahmudiye – gustul regal al Imperiului Otoman Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița!Miercurea ne lăsăm răsfățați de fastuoasele...

Mahmudiye – rețeta sultanilor
Chinchuline – deliciul argentinian de la grătar
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 11 noiembrie 2025, 06:00

Chinchuline – deliciul argentinian de la grătar

Chinchuline – gustul autentic al grătarului argentinian Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! Marțea ne aventurăm culinar în America...

Chinchuline – deliciul argentinian de la grătar
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 10 noiembrie 2025, 06:00

Fasuljovitsa, tocană de fasole în stil bulgăresc

Bucătăria montană europeană – prima oprire: Bulgaria În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene autentice, cu savoarea cărora ne...

Fasuljovitsa, tocană de fasole în stil bulgăresc
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 noiembrie 2025, 05:18

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta

Prânzul de duminică – rafinament, savoare și bucuria familiei la masă Bine v-am găsit, prieteni, pe frecvențele de suflet de la Radio...

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 1 noiembrie 2025, 08:13

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, mai echilibrat și cu mai multă inspirație din țările riverane Mării...

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 31 octombrie 2025, 08:09

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână

Ca în fiecare zi de vineri, vă aducem o rețetă inspirată din bucătăriile lumii marine, în care regăsim pești de apă dulce, sărată sau...

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână