Ascultă Radio România Reșița Live

Paste Bucatini cu carne de iepure

Insula Procida, alături de Ischia și de mult mai cunoscuta Capri fac parte din nestematele Golfului Napoli.
Bucataria din Procida și Ischia sunt echilibrul perfect între darurile mării și cele ale pământului.
Când vorbim despre cele trei insule ne amintim imediat de culorile pastelate ale caselor Corricella.

Paste Bucatini cu carne de iepure

Articol editat de Radio Resita, 30 decembrie 2024, 09:00 / actualizat: 3 ianuarie 2025, 9:40

Cea mai intensă culoare este cea a lămâilor caracteristice din care se  produce Limoncello.
Lămâile sunt folosite pentru a face băuturi, pentru a aroma rețete locale dar și deserturi.
Salata de lămâie este o rețetă simplă și autentică, făcută cu felii de lămâie, usturoi, ulei de măsline, ardei iute, mentă și sare.

Peștii și fructele de mare delicioase sunt ingrediente foarte des folosite în gastronomia Golfului Napoli din Marea Tireniană.

De la gusturile intense ale peștelui proaspăt și ale fructelor de mare delicioase și până la aromele de citrice toate străbat insulele Golfului Napoli din Marea Tireniană.

Paste Bucatini cu carne de iepure este preparatul din insulele Procida și Ischia.

Se iau următoarele ingrediente:
– un iepure, tăiat în bucăți
– 4 căței de usturoi curățați de coajă
– 500 de ml de vin alb sec și aromat
– un ardei iute roșu proaspăt
– o crenguță de frunze de rozmarin
– o lingură de cimbru proaspăt sau o linguriță de cimbru uscat
– o linguriță de măghiran uscat
– sare de mare și piper negru proaspăt râșnit
– făină universală pentru înfăinarea bucăților de iepure
– 4 linguri de ulei de măsline extravirgin
– 400 de gr de roșii cherry tăiate în jumătate și fără semințe
– 400 de gr de paste bucatini. Se pot folosi și spaghete, penne și fusilli.

Spălați bucățile de iepure și îndepărtați ficatul și rinichii și lăsăți-le deoparte. Marinați carnea în 200 de ml de vin alb timp de două ore sau peste noapte. Apoi se scurge și se usucă cu hârtie de bucătărie. Se poate adăuga și niște cimbru și măghiran.
Spălați și tăiați roșiile în jumătate și îndepărtați semințele. Se spală și se toacă ierburile și se curăță usturoiul.
Încinge-ți uleiul de măsline într-o tigaie sau o cratiță de fontă cu fundul greu. Se adaugă usturoiul și se călește un minut sau două până când usturoiul devine ușor auriu. Adăugați ardeiul iute proaspăt și întreg. ideal ar fi un ardei peperoncino.
Înfăinați și asezonați bucățile de iepure și rumenițile pe ambele părți.

Odată ce iepurele este frumos auriu-brun pe ambele părți, scoateți usturoiul și ardeiul iute și turnați restul de vin alb. Lăsăți alcoolul să se evapore puțin și apoi acoperiți și fierbeți iepurele timp de 15 minute. Întoarceți bucățile de iepure și continuați să fierbeți acoperit încă 15 minute.
Adăugați jumătățile de roșii cherry, pătrunjelul tocat, cimbru, măghiran, rozmarin, fulgi de chili roșu (dacă folosiți), ficatul și rinichii (dacă-i aveți), sare și piper după gust.

Continuați să gătiți descoperit timp de câteva minute până când roșiile încep să se înmoaie. Acoperiți și continuați să gătiți până când carnea este gata (încă 20-30 de minute). Mai adăugați puțin vin dacă este necesar pentru a nu se usca și pentru a obține un sos pentru paste.
Între timp, puneți o oală cu apă la fiert. Adăugați sare după ce începe să fiarbă și aduceți din nou la fierbere.

Odată ce carnea este făcută, o scoatem din tigaie într-o farfurie și o ținem la cald pentru a o servi separat cu cartofi. Putem scoate jumătate de carne, o tocăm mărunt și o adaugăm în sos.
Gătiți pastele al dente conform instrucțiunilor de pe pachet. Când sunt gata, păstrați o cană de apă de gătit și scurgeți-le.
Reîncălziți sosul, adăugând puțină apă în care s-au gătit pastele, adăugați pastele și amestecați totul bine, astfel încât să fie acoperite cu sos.

Serviți imediat cu bucăți suplimentare de iepure dacă nu plănuiți un alt fel sau să folosiți altă dată iepurele gătit.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(visitprocida-com; the-pasta-project.com)

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ouă Humayun
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 22 octombrie 2025, 05:00

Ouă Humayun

Miercurea, redescoperim împreună fastuoasele, delicioasele și fabuloasele mâncăruri ale Orientului Mijlociu – o lume plină de mirodenii,...

Ouă Humayun
Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 octombrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie

Duminica – ziua familiei, a bucuriei și a gustului desăvârșit Duminica este, prin tradiție, ziua dedicată familiei și celor dragi – un...

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 octombrie 2025, 05:00

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie

Sâmbăta este ziua în care vă propun o rețetă inspirată din bucătăria mediteraneană, recunoscută la nivel mondial pentru echilibrul dintre...

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 10 octombrie 2025, 09:28

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie

În fiecare vineri, vă invit să redescoperiți savoarea mâncărurilor din pește și fructe de mare, alimente esențiale pentru o viață...

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 octombrie 2025, 05:40

Peameal Bacon – delicatesa canadiană

Bine v-am regăsit pe frecvențele Radio Reșița, la rubrica „Rețetă din America”, unde în fiecare zi de marți descoperim gusturi autentice...

Peameal Bacon – delicatesa canadiană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 octombrie 2025, 05:00

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar

Astăzi traversăm Marea Mediterană și poposim pe spectaculoasa stâncă Gibraltar, acolo unde influențele britanice, spaniole și italiene se...

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar