Ascultă Radio România Reșița Live

Orez sicilian de conopidă

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.

Orez sicilian de conopidă

Articol editat de Radio Resita, 14 decembrie 2024, 06:03 / actualizat: 18 decembrie 2024, 10:07

Dieta mediteraneană deține recordul pentru cel mai sănătos stil de alimentație dintre cele peste 40 de regimuri alimentare răspândite în întreaga lume.
Meritul constă în capacitatea sa, acum recunoscută în mod unic, de a promova longevitatea și de a preveni o serie de boli cronice netransmisibile, în special de a reduce riscul de boli cardiovasculare și de diabet zaharat.

Dieta mediteraneană are o valoare recunoscută care combină gustul, sănătatea și cultura alimentară.
Rețetele mediteraneene includ alimente vibrante care sunt bogate în legume, fructe, leguminoase, proteine slabe și grăsimi sănătoase, adică uleiul de măsline. Se pune accent pe ingredientele pe bază de plante, iar aceste mâncăruri ușoare și sănătoase vă vor face să vă simțiți foarte bine.
Marea majoritate a preparatelor mediteraneene sunt sau au fost inspirate de mâncăruri italiene. Există multe rețete pe care astăzi le considerăm tradiționale și care s-au născut în urma lipsei sau înlocuirii ingredientelor. Pentru mine, gătitul este libertate: libertatea de a încerca noi arome, libertatea de a asambla ingrediente contrastante, chiar libertatea de a greși și de a încerca din nou.

Orez sicilian de conopidă

Acest pilaf pufos cu stafide este pentru prima dată când am mâncat. Conopida este măcinată într-un blender până se obțin boabe fine și apoi se adaugă în pilaf în loc de orez. Acest lucru face o garnitură bogată în fibre, care este ideală pentru pui, somon și porc.
Ingredientele rețetei:
– o conopidă mare
– un sfert de lingură de stafide aurii
– un sfert de lingură de ulei de măsline
– o ceapă medie, tocată mărunt
– treisfert de lingură ded migdale sau fistic decojit
– două linguri de capere, scurse
– 2 căței mici de usturoi, feliați subțire
– coaja de la o jumătate de lămâie
– un sfert de lingură de fulgi de ardei roșu
– frunze de pătrunjel proaspăt, tocate mărunt

Înmuiați stafidele în apă caldă pentru a se hidrata, aproximativ 15 minute. Scurgeți și puneți-le deoparte. Între timp, tăiați bucățelele de conopidă, dar fără tulpină. În trei reprize, pasați bucățelele într-un robot de bucătărie când textura este similară cu cuscusul.
Încinge-ți ulei de măsline într-o tigaie mare la foc mediu-mare. Adăugați ceapă și amestecați pentru a-o acoperi cu ulei. Continuați să gătiți ceapa, amestecând des, până când marginile sunt maro auriu și ceapa este moale, aproximativ 6 minute.

Adăugați migdalele, stafidele, caperele, usturoiul, coaja de lămâie și fulgii de ardei roșu și continuați să gătiți, amestecând, până când migdalele devin aurii, aproximativ 4-5 minute. Adăugați conopida în tigaie și amestecați pentru a se distribui ingredientele uniform. Presărați sare și continuați să gătiți, amestecând des, până când conopida se înmoaie, între 3 și 5 minute. Puneți conopida într-un bol mare de servire, stropiți cu pătrunjel și sare după gust. Serviți orezul de conopidă cu legume calde.

Bucurați-vă de ceea ce puneți pe masă. Poftă bună!

Daniel Babun

Etichete:
Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 2 iulie 2025, 05:06

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu

Miercurea este dedicată aromelor și condimentelor bogate ale Orientului Mijlociu – o regiune cu o istorie culinară fascinantă și rețete...

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 1 iulie 2025, 05:02

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei

În fiecare marți traversăm oceanul și explorăm bucătăriile din Americi. Astăzi ne oprim în sudul Statelor Unite, în Louisiana – patria...

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 iunie 2025, 05:00

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei

În fiecare luni, explorăm gusturi autentice din gastronomia continentului. Astăzi, ne oprim în inima munților Spaniei, unde preparatele sunt...

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei