Ascultă Radio România Reșița Live

Merluciu în sos verde

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.

Peștele se poate găti în diferite moduri: prăjit într-o tigaie, fiert, copt la cuptor, la  grătar sau se poate mânca inclusiv fără preparare termică, dar stropit cu suc de lămâie. Un excelent aperitiv.

Merluciu în sos verde

Articol editat de Radio Resita, 29 martie 2024, 06:00

Merluciul este o adevărată minune. Un pește care ne oferă o cantitate mare de nutrienți, este delicios și poate fi preparat în multe moduri.
Merluciu în sos verde, este o rețetă tradițională bască.
Rețeta pe care vi-o prezint astăzi este cea clasică pe care Dona Placida de Larrea a inventat-o în anul 1723. Veți fi surprinși că are o dată exactă, se dovedește că există o înregistrare scrisă a rețetei și a cine a gătit-o. Într-o scrisoare către o prietenă, Dona Placida a explicat cum a înăbușit merluciul, într-un sos cu pătrunjel din belșug și a garnisit-o cu sparanghel și o duzină de crabi grași prinși în apele Ibaizabal.

Vă spun vechea rețetă spaniolă de Merluciu înăbușit și servit într-o oală de lut.

Ingrediente:
– 10 bucăți de merluciu
– 6 căței de usturoi
– 300 de gr. de mazăre
– 150 de ml de  vin alb sec și bun
– 100 de ml de bulion de pește
– două linguri de făină de grâu
– ulei de măsline extravirgin
– 5 ouă medii fierte tari
– o cuprindere în mână de pătrunjel tocat
– sare, după gust
Pentru decorare cinci sparangheli.

Important în această rețetă este să alegeți bine ingredientul principal, merluciul. Se face cu pește proaspăt.
La această rețetă cel mai bine este să folosiți o oală de lut destul de mare în care să încapă toate feliile. Gătirea este mai lentă în cea de lut dar oricum va ieși bine.

Sărați feliile de merluciu pe ambele părți și se rezervă.
Curățăm cățeii de usturoi și îi tocăm foarte, foarte mărunt. Spălăm pătrunjelul apoi îl tocăm foarte fin cu un cuțit bun până ne mai rămân vreo trei linguri din el. Îl rezervăm și pe el.
În continuare, punem uleiul de măsline extravirgin într-o oală de lut sau o cratiță de fontă la foc mic. Adăugăm și usturoiul tocat mărunt. Când începe să se rumenească presărăm făină și fierbem puțin. Jumătate de minut este suficient. Înainte să prindă culoare turnăm vinul alb și amestecăm bine cu o lingură de lemn.
În continuare turnăm bulionul de pește fierbinte, dacă nu are sare este momentul să adăugăm. Lăsăm să fiarbă un minut și presărăm pătrunjelul tocat.

Punem feliile de merluciu împreună cu mazărea. Eu am folosit mazăre din conservă. Le lăsăm să se gătească pe o parte aproximativ trei minute.
În acest proces trebuie să agităm ușor oală pe tot parcursul gătitului peștelui, astfel încât sosul să se lege. După cinci minute întoarcem merluciul și este gata. Gustăm dacă sarea este suficientă și reglăm gustul.

În alt recipiem gătim ouăle. Le punem într-o cratiță și le acoperim cu apă rece. Le fierbem 10 minute după ce începe procesul termic. Nu ar trebui să le gătim mai mult, deoarece în jurul gălbenușului se formează un halou verzui închis, care este neplăcut și toxic. Le lăsăm să se răcească, le feliem și le rezervăm pe o farfurie.
În sos adăugăm sparanghelul și ouăle. La servire se acoperă peștele cu sosul verde.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(abc.es)

Etichete:
Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie
Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 30 iulie 2025, 06:00

Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane

În fiecare miercuri la Radio Reșița, explorăm aromele rafinate și condimentate ale Orientului Mijlociu, un spațiu culinar influențat de...

Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane
Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 29 iulie 2025, 06:00

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia

Marțea, la Radio Reșița, explorăm arome de pe cele două continente americane, iar astăzi vă aducem o rețetă savuroasă din America de Sud....

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă