Ascultă Radio România Reșița Live

Mămăligă în straturi

În fiecare luni gustul mâncărurilor are arome și savori din arta culinară europeană. Cu toate că există o rubrică, duminica, alocată bucătăriei românești am vrut ca și astăzi, în dimineața dedicată gastronomiei europene să vă prezint o rețetă de pe plaiurile mioritice.

Mămăligă în straturi

Articol editat de Radio Resita, 27 mai 2024, 07:20

Multe dintre reţetele considerate autentici românești sunt de fapt importuri. În mentalul colectiv, exponenţiale pentru bucătăria românească sunt în generale sărmăluţele, mititeii, borşurile, ciorbele, ardeii umpluţi, diferitele reţete cu peşte, dar şi plăcintele. Aceste reţete sunt pentru foarte mulţi români motiv de mândrie naţională şi le consideră cu adevărat autentice. Paradoxal, cele mai cunoscute preparate culinare prezentate în general turiştilor ca fiind autentic româneşti, un adevărat blazon al artei culinare din România, sunt de fapt importuri ”naţionalizate” de-a lungul timpului.

Nici mititeii, nici ciorba de burtă, nici sarmalele, borşurile, ciorbele sau ardeii umpluţi nu sunt invenţii gastronomice româneşti. Culmea, adevăratele preparate sută la sută autentice sunt aproape necunoscute.  Specialiştii în gastronomie dar şi pasionaţii de acest domeniu, spun că bucătăria românească este de fapt una dintre cele mai bogate în influenţe, iar minorităţile au jucat un rol covârşitor în diversificarea gastronomică a României.

Regretatul Radu Anton Roman în cartea sa ”Bucate,vinuri şi obiceiuri româneşti” spunea: ”Ce-s musacaua, ciorba, chifteaua, salata de „biof“, ciolanul pe fasole, plăcinta (placenta în latină), supa, clătitele şi altele atât de „neaoşe“ bucate altceva decât depuneri, aluviuni, fie ale ocupaţiei otomane, fie ale influenţelor franceze, germane, fanaro-greceşti sau care or mai fi ele?!”.

Aproape toate brânzeturile de la noi, cu varietăţile delicioase de caşcaval, sunt sută la sută autohtone şi rezultat al unei experienţe milenare. La toate acestea se adaugă bunătăţile din carne de miel sau oaia la groapă.

Există şi acel preparat transilvănean, ”Taci şi înghite„ clasificat drept un preparat sută la sută autentic, la fel ca şi plăcintele ”Poale-n brâu” sau tocmăgeii. Delicioase şi autentice sunt bulzul ciobănesc sau mămăligile în straturi cu carne şi cârnaţi.

Vă propun celebra și magnifica coptură transilvană, cum îi spunea celebru Radu Anton Roman, regretatul gastronom și scriitor de la care m-am inspirat doar pentru ingrediente.

Avem de trebuință jumătate de kg de mălai, o litră de lapte, puțină sare, ouă, 200 de grame de smântână, tot atâta unt și 250- 300 de grame de telemea. Asta să nu fie prea sărată ca să se simtă gustul de lapte de oaie.

Facem o mămăligă nu prea vârtoasă, mai mult molatică, din mălai, lapte, smântână și sare. Bine s-ar potrivi sare grunjoasă. Se unge o cratiță cu unt. Ar fi mai bine să fie un vas de Jena, mai înalt ca să bucurăm și ochiul nu doar stomacul. Așternem un strat de mămăligă, peste el punem telemea și unt. Nu vă oprește nimeni să mai puneți puțină slănină afumată și tocată, să feliați subțire un cârnat meșteșugit cu îndemânare măcelărească și să puneți o adiere de praf de piper proaspăt măcinat. Punem și al doilea strat de mămăligă.

Cu un polonic, în funcție de câți meseni sunt facem niște adâncituri în care spargem grijulii ouăle. Radem cu migală să nu ajungem pe ouă niște brânză. Aici ne-ar trebui din cea tare și galbenă din zona frământată a Banatului de Munte. Peste ouă punem câte o linguriță de unt și se dă la cuptor până prinde o culoare frumoasă, galben aurie să te saturi numai privind.

Așa aburindă și minunat mirositoare se pune pe masă. I se spune după părerea mea „Taci și înghite” deoarece, pe lângă gustul divin, fiind aburindă nici unui mesean nu-i arde de vorbă și înghite în tihnă.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

Etichete:
Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 9 iunie 2025, 07:37

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească

În fiecare zi de luni, explorăm gastronomia Europei cu rețete autentice, menite să aducă savoarea tradițiilor continentale direct în farfuria...

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 5 iunie 2025, 07:00

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive

Joi este ziua dulciurilor la Radio Reșița! Astăzi vă aducem o rețetă spectaculoasă, rafinată și extrem de gustoasă: Tort de ananas cu...

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 4 iunie 2025, 07:00

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane

Miercurea este dedicată savorilor orientale, iar astăzi, la Radio Reșița, te invităm într-o călătorie culinară de neuitat, cu parfum de...

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 iunie 2025, 07:43

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată

Marțea ne poartă gustul spre America Latină – din Nord și până în Sud, trecând prin America Centrală și insulele Caraibe. Iar în...

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 18 mai 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete

Trei preparate savuroase pentru o duminică petrecută în familie: o supă aromată, un pui rumenit perfect și un desert fresh – meniul complet...

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 17 mai 2025, 06:00

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă

Inspirată din bucătăria lui Antonio Carluccio, această tocană cu carne fragedă, vin și ierburi aromate, servită cu polenta cremoasă și...

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 16 mai 2025, 06:08

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană

Un preparat echilibrat și gustos inspirat de bucătăria italiană – fileuri de macrou fragede în sos pizzaiola, servite cu cartofi rumeniți la...

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 15 mai 2025, 06:03

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă

O tartă irezistibilă cu cremă fină de lămâie și bezea caramelizată – rețeta perfectă pentru iubitorii de dulciuri cu gust echilibrat și...

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă