Ascultă Radio România Reșița Live

Mămăligă în straturi

În fiecare luni gustul mâncărurilor are arome și savori din arta culinară europeană. Cu toate că există o rubrică, duminica, alocată bucătăriei românești am vrut ca și astăzi, în dimineața dedicată gastronomiei europene să vă prezint o rețetă de pe plaiurile mioritice.

Mămăligă în straturi

Articol editat de Radio Resita, 27 mai 2024, 07:20

Multe dintre reţetele considerate autentici românești sunt de fapt importuri. În mentalul colectiv, exponenţiale pentru bucătăria românească sunt în generale sărmăluţele, mititeii, borşurile, ciorbele, ardeii umpluţi, diferitele reţete cu peşte, dar şi plăcintele. Aceste reţete sunt pentru foarte mulţi români motiv de mândrie naţională şi le consideră cu adevărat autentice. Paradoxal, cele mai cunoscute preparate culinare prezentate în general turiştilor ca fiind autentic româneşti, un adevărat blazon al artei culinare din România, sunt de fapt importuri ”naţionalizate” de-a lungul timpului.

Nici mititeii, nici ciorba de burtă, nici sarmalele, borşurile, ciorbele sau ardeii umpluţi nu sunt invenţii gastronomice româneşti. Culmea, adevăratele preparate sută la sută autentice sunt aproape necunoscute.  Specialiştii în gastronomie dar şi pasionaţii de acest domeniu, spun că bucătăria românească este de fapt una dintre cele mai bogate în influenţe, iar minorităţile au jucat un rol covârşitor în diversificarea gastronomică a României.

Regretatul Radu Anton Roman în cartea sa ”Bucate,vinuri şi obiceiuri româneşti” spunea: ”Ce-s musacaua, ciorba, chifteaua, salata de „biof“, ciolanul pe fasole, plăcinta (placenta în latină), supa, clătitele şi altele atât de „neaoşe“ bucate altceva decât depuneri, aluviuni, fie ale ocupaţiei otomane, fie ale influenţelor franceze, germane, fanaro-greceşti sau care or mai fi ele?!”.

Aproape toate brânzeturile de la noi, cu varietăţile delicioase de caşcaval, sunt sută la sută autohtone şi rezultat al unei experienţe milenare. La toate acestea se adaugă bunătăţile din carne de miel sau oaia la groapă.

Există şi acel preparat transilvănean, ”Taci şi înghite„ clasificat drept un preparat sută la sută autentic, la fel ca şi plăcintele ”Poale-n brâu” sau tocmăgeii. Delicioase şi autentice sunt bulzul ciobănesc sau mămăligile în straturi cu carne şi cârnaţi.

Vă propun celebra și magnifica coptură transilvană, cum îi spunea celebru Radu Anton Roman, regretatul gastronom și scriitor de la care m-am inspirat doar pentru ingrediente.

Avem de trebuință jumătate de kg de mălai, o litră de lapte, puțină sare, ouă, 200 de grame de smântână, tot atâta unt și 250- 300 de grame de telemea. Asta să nu fie prea sărată ca să se simtă gustul de lapte de oaie.

Facem o mămăligă nu prea vârtoasă, mai mult molatică, din mălai, lapte, smântână și sare. Bine s-ar potrivi sare grunjoasă. Se unge o cratiță cu unt. Ar fi mai bine să fie un vas de Jena, mai înalt ca să bucurăm și ochiul nu doar stomacul. Așternem un strat de mămăligă, peste el punem telemea și unt. Nu vă oprește nimeni să mai puneți puțină slănină afumată și tocată, să feliați subțire un cârnat meșteșugit cu îndemânare măcelărească și să puneți o adiere de praf de piper proaspăt măcinat. Punem și al doilea strat de mămăligă.

Cu un polonic, în funcție de câți meseni sunt facem niște adâncituri în care spargem grijulii ouăle. Radem cu migală să nu ajungem pe ouă niște brânză. Aici ne-ar trebui din cea tare și galbenă din zona frământată a Banatului de Munte. Peste ouă punem câte o linguriță de unt și se dă la cuptor până prinde o culoare frumoasă, galben aurie să te saturi numai privind.

Așa aburindă și minunat mirositoare se pune pe masă. I se spune după părerea mea „Taci și înghite” deoarece, pe lângă gustul divin, fiind aburindă nici unui mesean nu-i arde de vorbă și înghite în tihnă.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

Etichete:
Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 2 iulie 2025, 05:06

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu

Miercurea este dedicată aromelor și condimentelor bogate ale Orientului Mijlociu – o regiune cu o istorie culinară fascinantă și rețete...

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 1 iulie 2025, 05:02

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei

În fiecare marți traversăm oceanul și explorăm bucătăriile din Americi. Astăzi ne oprim în sudul Statelor Unite, în Louisiana – patria...

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 iunie 2025, 05:00

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei

În fiecare luni, explorăm gusturi autentice din gastronomia continentului. Astăzi, ne oprim în inima munților Spaniei, unde preparatele sunt...

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei