Ascultă Radio România Reșița Live

Mămăligă în straturi

În fiecare luni gustul mâncărurilor are arome și savori din arta culinară europeană. Cu toate că există o rubrică, duminica, alocată bucătăriei românești am vrut ca și astăzi, în dimineața dedicată gastronomiei europene să vă prezint o rețetă de pe plaiurile mioritice.

Mămăligă în straturi

Articol editat de Radio Resita, 27 mai 2024, 07:20

Multe dintre reţetele considerate autentici românești sunt de fapt importuri. În mentalul colectiv, exponenţiale pentru bucătăria românească sunt în generale sărmăluţele, mititeii, borşurile, ciorbele, ardeii umpluţi, diferitele reţete cu peşte, dar şi plăcintele. Aceste reţete sunt pentru foarte mulţi români motiv de mândrie naţională şi le consideră cu adevărat autentice. Paradoxal, cele mai cunoscute preparate culinare prezentate în general turiştilor ca fiind autentic româneşti, un adevărat blazon al artei culinare din România, sunt de fapt importuri ”naţionalizate” de-a lungul timpului.

Nici mititeii, nici ciorba de burtă, nici sarmalele, borşurile, ciorbele sau ardeii umpluţi nu sunt invenţii gastronomice româneşti. Culmea, adevăratele preparate sută la sută autentice sunt aproape necunoscute.  Specialiştii în gastronomie dar şi pasionaţii de acest domeniu, spun că bucătăria românească este de fapt una dintre cele mai bogate în influenţe, iar minorităţile au jucat un rol covârşitor în diversificarea gastronomică a României.

Regretatul Radu Anton Roman în cartea sa ”Bucate,vinuri şi obiceiuri româneşti” spunea: ”Ce-s musacaua, ciorba, chifteaua, salata de „biof“, ciolanul pe fasole, plăcinta (placenta în latină), supa, clătitele şi altele atât de „neaoşe“ bucate altceva decât depuneri, aluviuni, fie ale ocupaţiei otomane, fie ale influenţelor franceze, germane, fanaro-greceşti sau care or mai fi ele?!”.

Aproape toate brânzeturile de la noi, cu varietăţile delicioase de caşcaval, sunt sută la sută autohtone şi rezultat al unei experienţe milenare. La toate acestea se adaugă bunătăţile din carne de miel sau oaia la groapă.

Există şi acel preparat transilvănean, ”Taci şi înghite„ clasificat drept un preparat sută la sută autentic, la fel ca şi plăcintele ”Poale-n brâu” sau tocmăgeii. Delicioase şi autentice sunt bulzul ciobănesc sau mămăligile în straturi cu carne şi cârnaţi.

Vă propun celebra și magnifica coptură transilvană, cum îi spunea celebru Radu Anton Roman, regretatul gastronom și scriitor de la care m-am inspirat doar pentru ingrediente.

Avem de trebuință jumătate de kg de mălai, o litră de lapte, puțină sare, ouă, 200 de grame de smântână, tot atâta unt și 250- 300 de grame de telemea. Asta să nu fie prea sărată ca să se simtă gustul de lapte de oaie.

Facem o mămăligă nu prea vârtoasă, mai mult molatică, din mălai, lapte, smântână și sare. Bine s-ar potrivi sare grunjoasă. Se unge o cratiță cu unt. Ar fi mai bine să fie un vas de Jena, mai înalt ca să bucurăm și ochiul nu doar stomacul. Așternem un strat de mămăligă, peste el punem telemea și unt. Nu vă oprește nimeni să mai puneți puțină slănină afumată și tocată, să feliați subțire un cârnat meșteșugit cu îndemânare măcelărească și să puneți o adiere de praf de piper proaspăt măcinat. Punem și al doilea strat de mămăligă.

Cu un polonic, în funcție de câți meseni sunt facem niște adâncituri în care spargem grijulii ouăle. Radem cu migală să nu ajungem pe ouă niște brânză. Aici ne-ar trebui din cea tare și galbenă din zona frământată a Banatului de Munte. Peste ouă punem câte o linguriță de unt și se dă la cuptor până prinde o culoare frumoasă, galben aurie să te saturi numai privind.

Așa aburindă și minunat mirositoare se pune pe masă. I se spune după părerea mea „Taci și înghite” deoarece, pe lângă gustul divin, fiind aburindă nici unui mesean nu-i arde de vorbă și înghite în tihnă.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

Etichete:
Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 noiembrie 2025, 05:18

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta

Prânzul de duminică – rafinament, savoare și bucuria familiei la masă Bine v-am găsit, prieteni, pe frecvențele de suflet de la Radio...

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta
Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 1 noiembrie 2025, 08:13

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, mai echilibrat și cu mai multă inspirație din țările riverane Mării...

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane
Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 31 octombrie 2025, 08:09

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână

Ca în fiecare zi de vineri, vă aducem o rețetă inspirată din bucătăriile lumii marine, în care regăsim pești de apă dulce, sărată sau...

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână
Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 30 octombrie 2025, 08:04

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică și plină de culoare a dulciurilor europene – o călătorie în universul gusturilor fine, al...

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 29 octombrie 2025, 08:00

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu

Gutui umplute – un deliciu al bucătăriei otomane Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița!Miercurea ne delectăm cu fastuoasele și...

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 28 octombrie 2025, 07:57

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană

Marțea, vă invităm într-o călătorie culinară spre America de Nord, Centrală, de Sud și zona Caraibelor, pentru a descoperi gusturi...

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale